in Blog

Minunile presei curăţă Bacăul.

În urmă cu câteva zile făcusem articol despre un bloc din Bacău de deasupra căruia se aruncau materiale de construcţie ca şi cum întreaga zonă ar fi fost un mare şantier de construcţie. Nu se lua în considerare zgomotul sau pericolul la care erau expuşi trecătorii, căci totuşi putea să le cadă o bucată de internită peste cap. După ce au plecat, au avut grijă să lase mizeria acolo până a doua zi lăsând puştii să cotrobăie şi colecţionarii de fier vechi să-şi facă treaba – poate îi mai scuteşte pe ei de-o treabă.

Filmul de pe talentirosit.ro a ajuns la Alexandru Herman (ziarist Deşteptarea) care lucra la un material despre mizeria din oraşul Bacău. Dacă tot era pe subiect i-am oferit câteva imagini despre coşul de gunoi instituit de către magazinul – bar “La Strada”. Iată cum arăta totul înainte să apară articolul:

După ce a apărut:

Şi fragmente din articolul apărut în Deşteptarea şi scris de Alexandru Herman:

Olimpiada de Mitocănie

Cei care au trecut acum câteva zile pe lângă Blocul 124 de pe Strada Milcovului pot să se recunoască norocoşi: nu au fost luaţi în vizor de bucăţile de internită aruncate generos de pe acoperiş. Muncitorii angajaţi de către locatari pentru a le schimba acoperişul s-au decis să renunţe la scripetele special instalat, preferând să scape de materialele vechi direct prin aruncare. „Au început întreaga operaţiune la 7 dimineaţa. Mai întâi s-a instalat un scripete frumos şi au coborât vreo două, trei lemne pe el. Au văzut că era cam greu iar timpul trecea repede. Şi cum lenea nu poate fi tolerată în România şi trebuie neapărat satisfăcută – au început oamenii bine-mersi să arunce cu toate materialele peste bloc”, spune Cristi Juverdeanu, bloggerul care a filmat întreaga scenă. Spargerea internitei nu s-a lăsat cu victime omeneşti – doi muncitori au avut grijă să stea la sol şi să le strige celorlalţi „Stai bă, stai!” în momentul în care se apropiau oameni de zona zero. „Au lăsat mizeria până a doua zi pe spaţiul public. Aş fi vrut să public pe internet numele firmei care i-a angajat, însă nu aveau niciun semn distinctiv şi nu au plasat niciun afiş prin care să ne avertizeze că începe Olimpiada de Mitocănie”, a completat Juverdeanu.

Depozit de gunoi ilegal

Lângă un bloc din scumpul nostru oraş tronează un gard. Acum câteva săptămâni îndeplinea rolul de protecţie a oamenilor care treceau pe lângă o clădire în curs de amenajare. Munca s-a terminat iar clădirea s-a transformat în magazinul „La Strada” (fostul Han al Cucilor). Gardul, însă, a rămas în picioare iar interiorul lui s-a transformat în depozit de gunoi ilegal. Nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a intervenit pentru a distruge acest focar de infecţie şi şobolani. Într-un oraş care pune curăţenia pe primul loc, astfel de exemple negative ne transformă în ipocriţi.

Articolul poate fi citit în întregime pe site-ul Deşteptarea, pentru cei care nu au prins ziarul miercuri 23.09.09