in Blog

Mărturii din spatele galeriei

Un meci mare cu mulţi suporteri băcăuani şi o seară de neuitat căci la Bacău s-a aprins nocturna pentru cel mai frumos fotbal după doi ani de zile. Totul a început cu iniţiativa celor de la Ultra Boys pentru ca galeria să se vadă înainte de meci la Luceafărul şi să plece toţi organizaţi tocmai pentru a evita conflictele şi eventualele întruniri cu steliştii.

“Vrem să plecăm organizat, nu vrem haos şi vrem să aratăm lumii că nu suntem huligani şi că pot veni liniştiţi la meci”.

Şi au făcut – La ora 7 în zona magazinului Luceafărul s-au adunat şi tot centrul Bacăului a răsunat: “FCM Bacău”. Au luat-o pe centru, au aplaudat, au bătut din palme. Cine? Păi toate galeriile echipei locale – atât Taurii Furioşi cât şi cei de la U.B. Şi se mai zicea înainte că nu se suportă. Circa 400 de persoane ţipau pentru favoriţi.

Din acel loc până la stadion era aproximativ 1 kilometru şi ce putea să se întâmple mai rău. În timp ce mergeau s-a auzit din faţă: “Fugiţi” – toţi s-au întors şi au rupt-o la goană pe unde au putut – în faţă erau suporterii stelişti. Nu am fugit, am rămas şi am mers calm, mai în faţă să văd despre ce este vorba. Un steag băcăuan a fost trântit de asfalt în stradă iar un suporter striga: “Unde fugiţi, staţi – Nu fugiţi!” Câteva secunde mai târziu o maşină de poliţie opreşte şi îl ridică pe renegat, îi trage două palme peste cap şi îi zice: “Mişcă-te mă la stadion!”.

Galeria FCM Bacău era formată din aproximativ 400 de persoane, dacă nu chiar mai mulţi – iar cea stelistă nu depăşea 100-150 de persoane maxim. Motivul pentru care localnicii au fugit a fost simplu: “Nu suntem huligani”. Şi totuşi printre noi se infiltrase cei din galeria stelistă şi au reuşit să creeze panică.

“Înainte de meci ne-am întalnit. Ne-au luat un steag şi căutau hărţuială. I-am luat papucii”. Pe cât de comic, pe atât de interesant şi de real. Deşi zvonurile despre papucii care atârnau în galeria FCM erau multe şi le voi relata pe rând, mi se pare cea mai frumoasă pedeapsă – să-i laşi să bată drumul desculţi până la Bucureşti.

“Aţi auzit, nu? S-au întâlnit şi au înjunghiat pe unul de-ai noştri. I-au băgat cuţitul în cap – e în comă.” E unul din zvonurile care enervau sau instigau galeria galben-albastră. De aceea se zice că acei papuci erau atârnaţi acolo – că erau ale acelui FCM-ist. În semn de respect. Altul a zis: “I-am pus acolo ca să-şi dea seama steliştii să-şi punp ghetele-n cui”.

În timpul meciului liderii galeriei s-au raspândit prin sectorul destinat lor şi dirijau totul. Cereau celor prezenţi să se ridice, să aplaude şi să respecte echipa. Era scorul 1-0 şi galeria cânta. Era 2-0 şi galeria aprindea torţe. Erau suporteri, cu toţii – fără jenă. Era FCM împotriva unei echipe mari din Europa şi asta -a văzut. Şi da – ne lăudăm că avem galerie de divizie secundă căci cea din prima ligă e plină de huligani. Nu avem nevoie de asta în Bacău. Noi respectăm meciul.

“După meci ne întâlnim – cu ei. Ne provoacă. Ţineţi astea că o să avem nevoie”. Deja în galierie venise vorba cum că cei de la Steaua vor ca la sfârşitul meciului să provoace şi să instige la violenţă. Se ştia locul şi momentul. Bucureştenii erau puşi pe fapte mari, iar jandarmii păreau să nu bage de seamă deşi stăteau aproape şi nu ne lăsa să plecăm din galerie. “Pe aici nu ieşiţi, încecaţi partea cealaltă” – “Nici pe aici, înapoi”.

Jumatate de oră după ce s-a terminat meciul se auzeau vocile suporterilor venind dinspre stadion. Nocturna era încă aprinsă. Zvonul: “S-au întâlnit la tic-tac”. O maşină de jandarmi trece în viteză pe lângă Sala Sporturilor. Alt zvon din timpul meciului: “Mai întâi explodează autocarul, apoi rămâne de văzut…”

În ciuda incidentelor – felicit galeriile FCM Bacău care au ridicat publicul în picioare şi au demonstrat încă o dată ce înseamnă cu adevărat susţinerea unei echipe. Bacăul nu a mai văzut un astfel de public de ceva vreme şi cred că România avea nevoie de un astfel de exemplu: