in Blog

Ieşenii au cărţi în cafenele. Băcăuanii au ziare cu ţâţe

Cugetare în spirit bacovian.

Printr-o banală vizită în Iaşi se poate observa o mică chestie care diferenţiază băcăuanii de ieşeni. Pe lângă femeile ciocănare , am mai văzut şi ceva legat de cultura ieşenilor şi de faptul că ei ştiu cum să-şi gestioneze apetitul pentru lectură.

Nu nene, nu se închid în casă, nu citesc cincişpe sau şaişpe cărţi pe săptămână şi nici nu se tocilăresc prin pieţe cu “vezi doamne cât de deştepţi i-a lăsat pe ei mama natură” sau cât de proşti sunt cei din jurul lor. Pur şi simplu există o cafenea numită Cafeneaua Piaţa Unirii, bineînţeles în Piaţa Unirii, unde se găsesc cărţi. Şi ca orice băcăuan bun, automat gândul omului va zbura către cărţi de joc, curve şi vin. Nu – erau doar cărţi de citit, ţigări şi cafea.

Ce înseamnă asta? Păi te duci frumos la o cafea şi în loc să stai şi să te gândeşti la toate prostiile posibile, iei şi citeşti un paragraf dintr-o carte. Şi nu este vorba de orice fel de carte, ci de una gen: “Ghidul nesimţitului”. E ceva care te atrage, e o carte, e un autor distinct şi este o poziţie care te face să te simţi mai educat, că nu bei bere şi nu scuipi coji de seminţe de plictiseală.

Ideea este cu atât mai genială cu cât cei care au cafeneaua au zis aşa: dacă te plictiseşti, ia şi citeşte. Şi este ceva demonstrat că omul de plictiseală se apucă să citească tot ce găseşte la îndemână. De aia mai toţi beţivii ştiu ingredientele unei beri de calitate, că doar nu ţine neapărat de cultura generală a cuiva.

Partea mai frumoasă este că şi în Bacău s-a încercat şi încă se mai încearcă ceva asemănător. Dar aici nu se vrea cultivarea clientului, ci se vrea prostirea lui. Păi dacă te duci într-o cafenea din Bacău nu ai să găseşti niciodată o carte, chiar dacă la nivel universitar ne prezentăm cu vreo 7000 de studenţi. Aici avem ziare de scandal, ziare cu ţâţe, sau ziare moca. Aici nu-ţi poţi delecta intelectul cu un paragraf dintr-o carte modernă ci te poţi informa care este fata de la pagina cinci din Libertatea, poţi afla ce articole de duzină a mai scris Adevărul de Seară că tot e moca, sau poţi descoperi utilitatea hârtiei igienice în momentul în care îţi prezinţi interesul pentru Cancan.

Dar aici apare contraargumentul cu: du tu o carte să vezi cum îţi rup ăia foile, să vezi cum scuipă în ele sau să vezi ce se mâzgâlesc şi cum te-njură ăia. Adică totuşi, la noi în Bacău legea se face după frica neleguiţilor nu să le fie frică nelegiuţilor, iar acest principiu se propagă: Adică e mai uşor să prosteşti educatul decât să educi prostul, nu?

PS:  Acest articol recomandă o astfel de iniţiativă şi în oraşul bacovian, măcar să dea impresia că aici locuiesc şi oameni culţi. Pardon – băcăuani culţi.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. 6300 de tentative de studenti. Cristi, tie ti se pare ca Bacaul e centru universitar? Profesorii de pe aici, slava Domnului nu toti, sunt niste diletanti. Sa verifici putin numai cati dintre ei au plagiat lucrarile de doctorat. Nu mai zic de imbecilii care chinuie studentii doar pentru a-si satisface propriile frustrari. Stii? Culmea! Eu din ce am auzit, pinguinii nu au frustrari, dar o anumita facultate din cadrul universitatii axate in special pe inginerie, dar cu nume de poet, are in portofoliu un pinguin de-a dreptul frustrat. Ghici ghicitoarea mea cine e? 😀

 2. Gresesti, pentru ca generalizezi. Cultura exista si in Bacau. Nu inseamna obligatoriu ca daca ai o cafenea in care se citeste traiesti intr-un oras mai cult, cu oameni culti… Si nu te obliga nimeni sa citesti “articole de duzina” sau “ţâţe”. Cine te opreste sa iei o carte de-acasa cu tine si sa citesti la o cafea ? nu cred ca vine fata de la cafenea sa-ti spuna c anu ai voie sa citesti…
  Daca aveai peste 24-25 de ani iti uram un sincer “Grow up…”. Dar asa, ai tot timpul.

 3. @Codrin – printre randurile scrise cu multa grija si titlul ceva mai dur, ai regasit critica pentru ziare. Dar cand te gandesti ca pentru o persoana ca mine – a trece de la ceea ce am regasit in Bacau la ceea ce am gasit in Iasi – e ceva fantastic. Este exact ce spune unul care pleaca in strainatate pentru cateva zile si-apoi spune ca a vazut oameni civilizati acolo, nu ca la noi, iar tu i-ai zice: “Ce? Aici te impiedica cineva sa fii civilizat? Grow up!”
  @Catalin Stanoiu – La tine e mai greu sa imi dau seama – cam toti sunt pinguini pentru mine :-D. Dar 7000 de studenti se anuntase la inceputul anului univsersitar, zic si eu dupa lume.

 4. Stiu Iasiul si eu, destul de bine, imi place, dar tot nu pica bine generalizarea ta.
  Si sa stii ca e absolut valabila faza cu straintatea. Vad atatia care se mira cat de civilizati sunt aia prin Viena sau Stockholm, si la 5 secunde dupa asta baga o flegma pe trotuar sau arunca chistocul langa cosul de gunoi si trag concluzia: “Dom’le, noi n-o sa ajungem niciodata ca aia… Cu marlania care-i la noi, cum sa ne comparam cu civilizatia de-acolo ?”. Si pleaca mai departe, dezamagiti de lipsa de civilizatie de la noi…
  Deci chiar asa este. NU TE IMPIEDICA NIMENI aici sa fii civilizat, cult sau cum mai vrei. Si la Fundu’ Moldovei poti sa fii un domn si sa intri in birt cu o carte in mana, daca vrei sa-i educi pe aia si sa le arati ce inseamna cultura si civilizatie. In Bacau cu atat mai mult. Daca io as fi patron de cafenea, as punea libertatea, hustler si cancan pe mase si as vedea zilnic 4-5 clienti care intra cu carti, arunca ziarele mele si citesc cine stie ce titluri, cred ca dupa un timp as incerca sa ma adaptez si sa le fac o surpriza. Asa gandesc eu…

 5. Visul meu de o viata este sa-mi fac o crasma in Bacau in care lumea sa bea, la alegere, vreo njpe mii de sortimente de cafele si sa citeasca. Visez ca bodega asta a mea sa aiba peretii tapetati cu carti si standuri cu absolut toate ziarele din lume. Sa vina bacauanii la prima ora, sa aprinda o tigara fina si sa citeasca, iar la plecare sa puna la loc pentru ca si urmatorul sa poata sa se bucure de o carte si un ziar. Si as mai avea in crasma si o pisica leeeeeenesa si grasa, pe care sa o cheme Toshiba 😀 si care sa stea tolonita pe carti. Bine, e doar un vis.

 6. ai tu o chestie impotriva bacauanilor si a bacaului……eu am trait 5 ani in iasi….si inca ceva timp prin alte parti…..si, sincer, ma simt acum chiar bine si relaxat in bacau…fiindca sunt destule optiuni culturale si de orice alt fel in orasul nostru

 7. @adrian cretu – o critica argumentata inseamna respect.
  @kaysha – La tine ar veni bacauanii pentru ca esti o diva :-D. Apropo, vreau fotografiile alea sa fie cu autograf.
  @Codrin – iti zic ce i-am zis si lui adrian cretu – niciodata n-ai sa critici ceva sau pe cineva de la care nu vrei sa vezi o imbunatatire. Daca ai fi nepasator, l-ai lasa sa moara incet 😉

 8. Iti recomand, data viitoare cind treci prin Iasi, libraria/cafenea Avant Garde, de pe Lapusneanu; vei avea ocazia minunata de a bea o cafea/ceai intr-o librarie; deci poti lua cu tine orice carte din raft si te poti aseza la masa sa o rasfoiesti (la sfirsit poate o cumperi:), daca nu, nu e bai) si, cind ridici privirile ginditor dintre paginile cartii, mai poti, daca iti vine, sa admiri vreo expozitie de pictura/fotografie pe peretii sus numitei librarii:)
  E foarte tare!
  Si eu mi-as dori sa existe prin Bacau ceva in genul asta… Pentru protipendada culturala a Bacaului; stiu ca exista si ca e foarte activa si ca are nevoie si de loc de manifestare!
  Spor la scris!

Webmentions

 • BeosBlog 4 februarie 2010

  […] Talentirosit-Ieşenii au cărţi în cafenele. Băcăuanii au ziare cu ţâţe […]