in Blog

Articol Foto: De la Steagul Roşu la Deşteptarea (partea întâi)

O istorie colecţionată din ziare. O istorie subiectivă.

Pentru un ziar cu o istorie atât de vastă, se poate spune că Deşteptarea n-a avut şi nu va avea probabil nicio legătură cu tăticul Steagul Roşu. Pentru că mulţi se trezesc vorbind acum că ăştia care scriu acum sunt comunişti, că Deşteptarea apără interesele comuniste sau chiar îi acuză pe bieţii oameni bazându-se pe faptul că pe-atunci, Steagul Roşu îl vorbea de bine pe tovarăşul şi pupa în fund partidul.

Deşteptarea a avut o evoluţie extraordinară din epoca de aur şi până în prezent, trecând de la un săptămânal de pură informare, despre care veţi citi câteva rânduri mai jos – la un ziar ce apare zilnic cu articole scrise mai mult sau mai puţin la comandă. Cert este că actualii ziarişti au aceeaşi mentalitate ca şi-n 1985 şi anume aceea de a scrie după placul patronului şi de a-i împărtăşi acestuia credinţele. Acum n-ar fi o problemă, deoarece majoritatea articolelor ce apar zi de zi sunt adevărate dar sunt şi formatoare de opinie – şi este urât că timp de 3 ani, întregul trust se axează pe atacuri. (Potenţialul îl mai au, dar îl folosesc prost).

Steagul Roşu - Ediţie Bacău 21 Septembrie 1985

În fine, ziceam că în 1985 şi nu numai Steagul Roşu pupa în fund partidul şi pe Ceauşescu. Ceea ce trebuie reţinut este că ediţia careapărea la Bacău nu este singura. Mai exista, spre exemplu şi o ediţie de Bucureşti, şi probabil că erau articole care se distribuiau în toată ţara. Bineînţeles că nu a fost o idee originală românească această denumire, ci se poate observa că existau ziare care şi-au schimbat denumirea şi prin Germania. Păi da ce – credeţi că ei n-au avut spiritul lor de comunism?  Era destul de răspândit, iar articolele trebuiau să laude neapărat ţara şi conducerea. Astfel se scria mai întâi de ceea ce făcea preşedintele, apoi de ceea ce mai decidea partidul, iar apoi se trecea la o laudă de patrie şi mai apoi la valorile locale. Se dedicau articole întregi de laudă pentru muncă, se înştiinţa populaţia de situaţia economiei şi a agriculturii pe judeţ şi mai ales – se anunţau pe scurt alte evenimente din diverse localităţi ce nu ţineau neapărat doar de activismul comuniştilor.

Şi erau articole întregi de laudă. Se lăudau unii pe alţii, lăudau şcolile, lăudau olimpicii locali, lăudau institutul. Era probabil şi vina comuniştilor că totuşi nu aveau voie să arunce cu rahat pentru că nu aveau nici motiv. Adică cine se ridica împotriva partidului era tocat de Ceauşescu, iar cine se apuca de vorbit prostii (cum se întâmplă în zilele noastre) nu mai era aşteptat să apară în presă. Important este că pe  lângă aceste aspecte “negative” – oamenii mai erau şi  informaţi.

Ah – foarte important de reţinut că ediţia de Bacău nu era dedicată exclusiv municipiului Bacău, ci era dedicată judeţului. Şi după cum se observă în ziarul de mai sus – “Fiecare localitate a judeţului era o puternică societate economico-socială”. Chiar dacă totul era o minciună menită să-i determine pe cei care aveau puterea votului să continue cu sistemul comunism, ideea era simplă: promovăm oraşul.

Prin 1990 – după ce cade sistemul comunism, în presa băcăuană apare un ziar cu denumirea “Deşteptarea”, care avea să aibă un succes calitativ destul de bun. Ediţia din mai (spre exemplu) avea să titreze pe prima pagină situaţia reunirii Basarabiei cu România şi avea să înveţe cetăţeanul cum să voteze. Adică două subiecte care ar stârni interese şi acum, mă rog, partea cu reunirea Basarabiei adaptată la câteva interviuri contemporane şi vreo 2-3 situaţii legate de Uniunea Europeană. Dar partea cu votatul ar trebui să apară şi acum, ca să mai ştie lumea pe unde să pună ştampila.

Vă rog să observaţi ce scria sub titlul ziarului. E foarte important.

Deşteptarea, cotidian INDEPENDENT - Bacău

Aşadar Deşteptarea apărea ca ziar independent. Adică nu mai primea subiecte la discreţie de la nenea Nicu şi nu trebuia să i se mai dicteze pe ce teme să scrie articolele. Totul era o libertate deplină.  Deşteptarea publica pe-atunci, pe lângă “topica de pe prima pagină” – alte două pagini mari despre “Forţarea Prutului cu Flori”. Va să zică interesele naţionale erau tot pe prima poziţie, dar de această dată nu se mai discuta despre voinţa partidului sau a preşedintelui, ci despre voinţa poporului. Pagina de sport confirmă o chestiune despre care voi vorbi cu altă ocazie – problema arbitrajelor sportive – că doar luase bătaie Bacăul şi nu se putea să fie ceva meritat.

În 1994 – deja este vorba de un ziar totalmente opus Steagului Roşu. Dacă atunci se discutau numai părţile bune şi se aduceau omagii tovarăşului sau se discutau pe larg doar realizările – aici începeau să curgă doar adevărurile. Şi nu doar cele bune – ci în special cele rele. Într-adevăr este una din cele mai echilibrate ediţii ale ziarului băcăuan şi, zic eu, una dintre cele mai bune ediţii.

Deşteptarea - Cotidian independent care APARE la Bacău

Corespondenţe din judeţ, ştirile care trebuiau prezentare pe scurt, erau prezentate pe scurt, fără prea mare pălăvrăgeală – detaliile erau redate concis. Era perioada în care România cădea văzând cu ochii. Apăreau taxele mari, lumea nu mai era la fel de bine informată (Steagul Roşu nu mai apăruse de ani buni, cine să le zică?), agricultura era în impas, etc. Se poate spune că Deşteptarea din 94 era o versiune mai curată a ceea ce se întâmplă azi. Adică apăreau veştile proaste pe banda rulantă, dar nu erau ţigăneli şi nu era plin tot ziarul doar de aceste articole. Dimpotrivă – 1994 este anul în care Slănic Moldova a redevenit Perla Moldovei (articol de ultima pagină bicoloră).

Încă mai exista actualitatea economică şi aveau corespondenţi în tot judeţul, inclusiv în Găiceana (pentru cunoscători).

……………………Vor urma………………..

Voi scrie mai multe articole de genul. Voi arăta ce însemna o pagina bicoloră în Steagul Roşu şi ce înseamna în Deşteptarea. Voi scana şi voi publica articole scrise pe-atunci şi voi comenta asupra lor şi asupra celo scrise acum.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Amice mai usor,nu descoperi nimic;eventual amintesti unora sau recomanzi altora, presa bacaoana a anilor 90 ! Oricum o presa mult mai aproape de adevar.

  2. E o idee buna, mai ales pentru cei are nu stiu mare lucru despre presa dinainte de 89. Problema e ca obiceiurile proaste ale Desteptarii au fost copiate in ultimii ani (era sa spun ultimele mandate) si de concurentii lor…

Webmentions

  • Lista ziariştilor care au lucrat la Deşteptarea (Steagul roşu) inainte de ’89 | talentirosit.ro 31 ianuarie 2010

    […] plin de omagii aduse la adresa lui Ceauşescu, dar despre asta am scris alte două articole (Articol Foto: De la Steagul Roşu la Deşteptarea (partea întâi) şi Articol foto: De la Steagul Roşu la Deşteptarea (Capitolul 2) […]