in Internet/Web, IT

Cum să forțezi Google Chrome să-ți memoreze datele de logare

lastpass-337955-12655209691-300x225[1]Problema aceasta o cunosc, probabil, toți cei care au de administrat mai multe site-uri și care trebuie să introducă datele de logare de fiecare dată când au de făcut modificări. Cu toate că Google Chrome își întreabă utilizatorii dacă vor ca datele de logare să fie reținute, salvarea propriu-zisă și autocompletarea se fac foarte rar spre deloc.

Ei bine, pentru a rezolva problema aceasta există o extensie (de fapt, mai multe, dar una am început să o folosesc de curând). Se numește LastPass și are în spate un întreg sistem de stocare și furnizare corectă a datelor salvate de utilizator.

Cum funcționează?

Pe principiul seifului de parole, utilizatorul are nevoie de un cont și de o parola principală (master account) prin care își va putea gestiona informațiile stocate. Softul vine cu aplicație desktop, pentru mobil, extensie pentru browsere și aplicație web pentru a facilitate administrare conturilor pentru utilizator.

După instalare, utilizatorului i se recomandă importarea datelor salvate în Chrome, Firefox sau Internet Explorer, după care se poate activa extensia în browser-ul dorit. LastPass va folosi aceste date atunci când utilizatorul se va afla în zona de autentificare a unui site care se află în baza de date pe master account. Dacă nu sunt informații salvate, programul îl va întreba pe utilizator dacă dorește salvarea datelor și i le va returna de fiecare dată când acesta va reveni pe pagina respectivă.

Partea negativă

.. este că necesită acel cont și acea parolă principală și că pierderea acestor date poate duce la compromiterea tuturor conturilor salvate în baza de date. Oricât ar fi de securizat, niciun furnizor de servicii nu poate fi responsabil pentru pierderea datelor atât timp cât utilizatorul este binevoitor cât să și le uite prin calculatorul unui amic (după principiul Yahoo Messenger sau verificarea conturilor de email de pe calculatoarele prietenilor).

Partea pozitivă

Salvează toate datele de logare și le returnează de câte ori este necesar. Exact cum face și Google Chrome sau oricare alt browser, LastPass întreabă utilizatorul înainte de a face o astfel de acțiune, dar, spre deosebire de browser, chiar le reține. Dacă este vorba de un site cu mai multe detalii, el le va salva și îi va oferi utilizatorului opțiuni pentru autocompletare.

Instalare:

  1. se descarcă și se instalează aplicația de pe site-ul oficial
  2. se creează un cont (master account) pe lastpass.com
  3. se importă datele din browsere
  4. opțional, s-ar putea ca extensia să necesite activarea manuală din chrome
  5. fericire

 

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.