in Internet/Web

AdBlock îngreunează activitatea browserului

Orice extensie instalată în browser va îngreuna activitatea acestuia, iar motivul principal ar fi că se vor consuma mai multe resurse. Dacă în anumite situații vom observa că timpul de pornire al programului va fi mai mare(poate ajunge și la jumătate de minut pe calculatoarele mai slabe), la extensiile care manipulează afișarea conținutului unui website putem vorbi și de o creștere a timpului de încărcare a paginei web respective.

extension

În cazul nostru, AdBlock trebuie să afișeze un site fără reclame. Pentru asta, browserul va trebui să ceară conținutul din server (http requests), evitând secvențele de cod destinate reclamelor. Regulile sunt stabilite de Adblock. Totuși, există anumite secvențe de cod care vor fi aduse la client și ascunse din CSS, pentru a nu distorsiona conținutul vizual:

It also uses sytlesheets and element hiding so that websites will look normal even if the advertising is being cut out.

Aceste acțiuni se execută în intervale de timp a căror durată este direct proporțională cu viteza de internet (upload/download, timp de răspuns) și performanța calculatorului. Dacă un site este plin de reclame „greoaie”, Adblock-ul va aduce o îmbunătățire pentru că scripturile executate implică mai puține resurse decât afișarea și rularea reclamelor.

În alte situații, Adblock-ul va interpreta eronat secvențe din codul de afișare al site-ului, iar rezultatul nu duce doar la un timp ceva mai ridicat la prima încărcare a site-ului, ci și la o serie de anomalii. Observați mai jos cum extensia noastră manipulează conținutul de pe reportervirtual.ro:

Această prezentare necesită JavaScript.

Prin urmare, pe lângă consumul de resurse, AdBlock adaugă un plus și la unitățile de timp necesare încărcării unei pagini. Combinate, cele două „plusuri”,  pot face ca browserul să afișeze conținutul site-ului la client de la câteva milisecunde întârziere, la câteva secunde.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.