Să ai casa ta în România

Îmi plac foarte mult dilemele astea cu obținerea unei locuințe pentru tineri în România. Știți voi, cu dosare pe la primărie, cu avantajul persoanelor căsătorite, cu copii, cu cât mai multe probleme de transmis funcționarilor pentru a-ți crește șansele… o adevărată fericire. Mai avem un pic și ne rugăm să ne rupem un picior pentru a fi selectat, peste vreo 5 ani, fără loc de muncă și cu vreo 4 copii după tine. Oarecum este normal să te apuci să îți întemeiezi o familie ca să o poți chinui după hârțoage.

Problema noastră este că ne ascundem de datorii: așa am fost învățați, așa am trimis mai departe. Dacă pomenești cuiva de credite bancare este ca și cum ți-ai semna condamnarea la o viață în care viața s-ar trăi de pe o zi pe alta (nu că acum s-ar trăi doar în zilele pare sau impare). O fi așa. O fi de preferat să cheltuiești banii pe care îi obții pe o chirie cât jumătate de salariu, iar când i se năzare proprietarului să te dea afară. O fi la fel de normal să te chinuiești să obții o chirie pentru a începe o afacere, iar atunci când ți-e lumea mai dragă să vină proprietarul și să îți ceară de 10 ori mai mult.

Revenind la subiect, a face puțină cercetare n-ar strica românului. Nu e normal să te duci la prima bancă și să faci un credit ca să te sinucizi peste doi ani, dar se poate verifica. Se poate folosi un calculator credit pentru a verifica dacă veniturile curente te ajută, dacă merită să încerci pe partea asta sau dacă merită să îți asumi alte riscuri. Uneori, cercetarea pe cont propriu este mai importantă decât consultanța obținută la o anumită bancă, pentru că este evident că nimeni nu te va direcționa de la oportunitatea sa de a se lipi de tine și de a-ți păpa banii.

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.