in Internet/Web, IT

Ce să fac dacă am descoperit că am acces la fișierele „protejate” ale unui site?

Din câte am auzit, în România, dacă descoperi o problemă de securitate a unui site și încerci să le comunici asta proprietarilor (administratorilor), ai foarte mari șanse să fii dat în judecată. Din cauza asta, cele mai mari scurgeri de informații se fac sub protecția anonimatului, pe diverse forumuri publice, ca să se bucure și alții, iar proprietarii să se prindă că au dat-o în bară. Dar nu sunt mârlan.

Dacă eu am găsit, ipotetic, fără hacking, fără să sparg baze de date sau să fac injecții de cod, un astfel de site, prost făcut – ar trebui să pot face ceva ca să se rezolve. În același timp, risc să fiu plimbat aiurea prin tribunal pentru că justiția nu face diferența între hacking și acces liber.

Spunându-i administratorului că are o problemă, nu fac decât să-i ofer dovada clară că am intrat acolo unde nu mi-ar fierbe oala. Îi ridic suspiciuni că l-aș fi furat iar acum i-aș râde în față, iar dementul ar căuta o cale de răzbunare. Pentru că este dement. Pentru că are un job pe care riscă să îl piardă dintr-o greșeală puerilă pe care el a făcut-o.

Aș putea totuși să-i trimit o anonimă – dar atunci ar părea că-l ameninț. Ar merge cu scrisorica la finanțator, l-ar face și pe ăla să se cace de frică pentru că nu se pricepe. M-aș trezi cu vreo doi trei rakeți după mine. Aș da explicații logice unor oameni iraționali și aș pierde câteva zile pe drumuri, timp pe care nu l-aș putea recupera. Aș fi un om trist.

Prin urmare, cum aș putea eu să le spun unora că au făcut o tâmpenie care poate fi rezolvată?

shutterstock_160262216

sursă foto: nervos via shutterstock

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Faci o noua adresa de mail, un cont pe un forum, scrii un post despre asta. Dupa o saptamana, ii dai link aluia de o facut siteul, cu mentiunea “ia uite ce zice lumea”.

    Cu oleaca de noroc, scapi de baiat bun.