in Blog, Romania

Am făcut școală. Am văzut sânge

shutterstock_113875279

Redau în scris câteva amintiri de pe vremea în care elevul de serviciu se ocupa singur de securitatea școlii.

Când eram în clasa a 3-a, un coleg de-a șaptea și-a rupt un picior după ce a sărit de la primul etaj al școlii. Era pe sală și nu voia să fie văzut de un profesor cu care trebuia să facă un curs.  – cine este vinovat?

În clasa a 5-a, la un spectacol „Micul Prinț”, mai mulți colegi de clasele VII-a și a VIII-a au contribuit la băgarea în comă a unui tânăr de  20 de ani. Sub pretextul spectacolului, s-au depărat de grupul care făcea deplasarea la Casa de Cultură, s-au întâlnit cu „gașca” iar în zona Cascada l-au terminat pe om. Un părinte a fost amendat cu câteva milioane și nu îmi amintesc nimic de exmatriculare. – cine este vinovat?

În clasa a 6-a am fost martor la o bătaie generală în curtea școlii. Implicați au fost colegi de la clasele paralele și colegi care frecventau mai mult boscheții din spatele școlii decât sălile de clasă. Au fost prezente găștile (adolescenți și adulți) din cartierul Izvoare. Rezultatul: ochi umflați, sânge pe gură, chiul în masă și subiecte de discuție. cine este vinovat?

Un alt eveniment interesant a fost descoperirea faptului că înghițirea unor bucăți mici de cretă ar cauza creșterea temperaturii corpului pentru a obține o învoire. Mentosanele urmau să ascundă duhoarea de Pălincă de Bihor. – cine este vinovat?

În clasa a 7-a, un coleg crapă un geam cu capul după ce este împins violent de un adversar. Altul a descoperit metoda genială de a sări pe geam – etajul doi. Tot atunci, un individ s-a șifonat serios după ce a căzut dintr-un copac, în timp ce-și ascundea țigara de un profesor aflat în tranzit. Mai târziu, o colegă a ajuns la spital după ce ar fi fost împinsă pe scări, iar unui alt coleg i s-a părut o idee bună să-și înțepe colegii cu un ac de seringă. – cine este vinovat?

Într-a 8-a, o profesoară este amenințată cu moartea de un părinte de chiulangiu. O colegă de la o clasă paralelă s-ar fi lăsat de școală pentru a ține o sarcină, iar câteva fete au băgat-o pe alta în spital, după ce s-au jucat de-a telenovela în orășelul copiilor. – cine este vinovat?

În liceu a fost mai simplu.

Ceea ce am descris aici sunt evenimente luate în ordine aproximativ cronologică (vârsta e o scuză bună), dar care au avut loc și la care am fost martor. Despre eleva care a decedat după ce a încercat să iasă pe geam din internat nu pot să spun decât că este o întâmplare tristă, dar nu pot să spun că sunt șocat. Pentru că nu sunt.

PS: Întrebări fără răspuns găsiți în link-urile de mai jos:

Pe ușă sau pe geam?

De ce tratăm elevii ca pe nişte puşcăriaşi?

sursa foto: depresie via shutterstock

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Salutare, in primul rand felicitari pt. titlul acestui articol, aproape imposibil sa nu te faca sa dai click si sa citesti articolul.
    Cat despre frumosii ani de scoala imi amintesc cu nostalgie, chiar daca sunt multe amintiri care ma tulbura chiar si acum referitor la mentalitatea din scolile romanesti, dupa cum ziceai chiar tu mai sus ca apasa o responsabilitate imensa pe umerii elevului de serviciu :))) cu toate astea imi amintesc faptul ca abia asteptam acea zi ca eram scutit de la ore….