in Foto

Ce statuie era în fața fostei primării a Bacăului, prin anii 70?

Într-una din cărțile mele poștale, am dat peste o vedere cu Hotelul Decebal în preajma anilor 1970. Pe-atunci era cea mai înaltă construcție din Bacău, ridicată în zona kilometrului zero.

Una dintre celelalte clădiri, am auzit, îndeplinea funcția de primărie, dar nu se poate vedea aici. În schimb, acolo unde șade acum un monument ridicat în cinstea lui George Bacovia, se afla o statuie care pare a fi un omagiu adus unui erou militar. Nu știu despre ce este vorba și nu cred că l-am prins când eram șoarec.

Poate cineva să-mi dea mai multe detalii?

În altă ordine de idei, din 253 de vederi pe care le am, cu care mă laud și pe care nu le mai vând, vreo 13 sunt cu și despre Bacău. Am încercat să aproximez perioadele ilustrate în imagini, ghidându-mă după mașini, clădirile care abia păreau construite și clădrile care nu erau. La două dintre ele am reușit să aflu exact care era anul, una fiind circulată, alta având un cod, urmat de data reprezentării.

Pe toate le găsiți pe camerapedia.ro:

 

 

 

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Cred ca vederea e de dinainte de 1970 sau ma insel? In spatele hotelului se vede inca o parte din cladirea fostului cinematograf Tineretului, care a fost demolat, daca memoria nu ma inseala, pe la jumatatea anilor ’70. Cat priveste statuia, e , intr-adevar, a lui Vasile Roaita. A fost mutata ulterior in parcul de langa gara, unde cred ca mai e si acum.

  2. @Eduard Cucu, am încadrat-o în prima jumătate a deceniului din cauza hotelului care a fost construit în 1970 și din cauza clădirilor din spate care, sper să nu mă înșel, au dispărut în preajma cutremurului.

  3. Am vrut sa iti spun si in ziua in care ai postat articolul asta, dar am tot amanat pana cand am uitat. Acele vederi sunt o comoara care trebuie pastrata, nu vanduta.
    Nici nu iti poti imagina cate asemenea vederi am aruncat imediat dupa revolutie, cand mi se pareau neinteresante si demodate. Acum imi vine sa imi dau palme, dar nu ar fi de nici un folos.

  4. Vasile Roaita. Nu e singurul oras in care statuia lui a fost o emblema. Apoi statuia a fost mutata in parcul CFR de la gara Bacau.