in Ad

Propoziţii cu ortograme

CLICK AICI pentru a vedea o listă completă cu Ortograme, propoziții și explicații!

Sunt două motive pentru care tu ai ajuns aici să citeşti acest articol. Primul este legat de faptul că citeşti regulat acest blog, că l-ai accesat din greşeală, că l-ai accesat să vezi ce mai e nou sau pur şi simplu că ai primit un link şi ai fost ameninţat cu moartea să-l citeşti. În cazul acesta relaxează-te şi delectează-ţi setea de lectură.

Al doilea motiv este acela că ai căutat pe google cum se folosesc ortogramele. Adică eşti atât de ţapăn încât nu eşti în stare să formulezi două propoziţii de clasa a 4-a pentru că cel mai probabil nu ai fost atent le ce te-a învăţat tipa de la şcoală. Probabil n-ai deschis nici măcar abecedarul la vremea ta şi ţi-e prea ruşine să recunoşti că elti incult, aşa că apelezi la google să îţi facă temele.

Faptul că nu ştii să scrii propoziţii cu „i-a” şi „ia” sau că nu eşti sigur dacă sau se scrie legat sau dezlegat denotă că fie încerci să impresionezi pe careva că tu eşti ăla bun care ştie să scrie un statu calumea la messenger, fie că ţi-a dat învăţătoarea o temă pe care nu eşti în stare s-o scrii pentru că eşti prea incompetent şi disperat de calculator. Crezi că dacă vei copia o temă de pe google vei lua o notă mare la şcoală şi nu te mai bate mă-ta cu făcăleţul că habar n-ai cum să scrii şi că nu eşti altceva decât o gaură în bugetul familiei.

Şi ce se va ajunge din tine, pe lângă faptul că vei rămâne un analfabet toată viaţa? Simplu – vei ajunge să copiezi o viaţă întreagă de pe internet, vei deveni un foarte cunoscut jucător de counter strike, un hi5-ist înrăit cu diplomă de messenger şi un hacker ratat. Singura fată cu care vei vorbi va fi una mai proastă decât tine care habar nu are că „mă-ta” se scrie cu cratimă şi va pune virgula în vorbire. Dacă nu ştiai, virgula înseamnă pauză în vorbire, deci prietena ta va fi şi retardată.

Apoi vei căpăta o slujbă prin Italia de care vei fi mândru o viaţă întreagă şi vei ajunge la concluzia că verbul a fi se conjugă la persoana a treia cu „âi”. Vei crede că viaţa ta e atât de bună încât nu vei constata cât de penibilă „âi” în realitate.

Sfatul meu pentru tine e simplu şi se împarte pe categorii de vârstă: dacă ai între 10 şi 14 ani roagă-l pe taică-tu să pună mâna pe curea, iar tu pune mâna pe carte, dacă ai între 14 şi 16 ani repetă clasa a 4-a, iar dacă ai peste 16 ani repetă şcoala de la zero. Şi nu o lua ca pe o jignire personală, dacă google-ul te-a adus aici înseamnă că asta a vrut să-ţi zică.

Update:

Dă CLICK AICI pentru a vedea o listă completă cu Ortograme, propoziții și explicații!

 

Write a Comment

Comment

60 Comments

 1. Pai hazul ar fi intervenit atunci cand omu’ realiza ca intr-un anumit context „ia” se scrie legat si de fapt se scrie cu cratima, si invers :))!

 2. @PaRaDoX -Au intrat vreo 3 pusti sa ma intrebe cum sa-si faca tema la romana pentru ca au gasit pe google site-ul meu, scriind: „propozitii cu ia, i-a”. Nu mi se pare normal si lor le este adresat postul.

 3. Paradox,zi-ne si noua unde „a ajuns” Einstein? Si mai zi-ne despre cum „a ajuns” geniu, te rog, poate incercam si noi. :))

 4. Geniu? Camine? Aşa Cristi, i-a arată-le cum se scrie, că ia luat gramatica prin surprindere… I-a şi învaţă-i! 😀

 5. Subscriu. Lasand la o parte tonul ironic, da-ne si niste lectii de gramatica si iti vom multumi, tie sau google-ului ca ne-a adus aici.

 6. „şi ţi-e prea ruşine să recunoşti că elti incult, aşa că apelezi la google să îţi facă temele.”

  Sa-i infieram si sa-i iertam ca apoi pe noi sa ne corectam. E pacat sa lasam o scapare ca cea de mai sus intr-un asemenea text.

 7. Ne-am dus acasa…….Eu am un neam mik…..S-a certat….Este sora sa….Ia si mananca…..El i-a spus….i-au promis….ei iau o carte etc ….mai dar voi sunteti dusiiii ….ce bine ca v-ati ales cu talente ka mn

 8. :Caveman: :Geek: :Bully: :Daze: :Thinking: :Approve: :Mad: :Shout: :Tired: :Worry: :Delighted: :Delicious: :Pleasure: :Happy-Grin: :Happy: :Wink: :Amazed: :Angry: :Disapproval: :Cry-Out: :Cry: :Tired: :Whistling: :Sad: :Zzzzzz: :Who-s-the-man:

 9. AM O GRAMADA DE SCRIS SI NU AMCHEF AJUTATIMA SI ZICETIM SI MIE PROPOZITI CU UN COMPLEMENT EXPRIMAT PRIN PRONUME PERSONAL SI MA INERVEAZA CA NU STIU NUMI DA PRIN CAP :Caveman: :Mad: :Sad: :Tounge-Out: :Thinking: :Bully: :Cry: :Cry-Out: :Disapproval: :Angry:

 10. hggggggggggggg :Disapproval: :Disapproval: :Angry: :Angry: :Thinking: :Thinking: :Daze: :Daze: :Cry-Out: :Cry-Out: :Cry: :Cry: :Bully: :Bully: :Delicious: :Delicious: :Tounge-Out: :Tounge-Out: :Daze: :Daze: :Daze: :Wink: :Wink: :Wink:

 11. Uniii copiii citesc acest „fragment” deoarece v-or sa face ceva in timpul liber nu ca ceilalti care spun ca ne facem temele de pe acest sait:)) asa ca nu mai comm astia…care nu stitii sa va faceti temele apelati la acest sait :*Baftaa:*

 12. ppppppppppppppllllllllllllllllliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiicccccccccccccccttttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisssssssssssssssssssssiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitttttttttttttttttttoooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

 13. zau mai va spun eu ce sunt ortogramele hai cas intra 4 :ortogramele sunt cele precum:ne-a/ intr-una/si toate cu cratima ”-”

 14. ii bun invatati carte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zau eu nu-s tocilara dar ………….nah putina carte am sa stiti :)):0 ?@?@

 15. eu nu sunt de acord cu tine …da intr-adevar trebuie sa stii sa scrii corect dar dc crezi ca daca nu stii sa scri o ortograma asta inseamna ca esti analfabet sau alte cele . Gandeste-te ca multi copii dau dictari in ziua de azi si sunt atat de stresati de nota pe care o vor lua incat nu se pot concentra. mie mi s-a intamplat si asta nu inseamna ca sunt analfabetul cu timpul le-am inteles si acum ma descurc foarte bine. 🙂

Webmentions

 • Best of 2010 (crème de la crème) | aghiuţă 31 octombrie 2012

  […] Teoria accidentului de pe Milcov: BMW-ul nu era în depăşire* – Propoziţii cu ortograme – Bacău: Parcurile Divertis şi Cancicov, supravegheate video – Grup şcolar Mihai Eminescu, noul […]

 • Explicaţia ortogramelor sau “cum să-ţi curgă traficul pe contrasens” | talentirosit.ro 31 octombrie 2012

  […] traficul pe contrasens” Scris de cristi.juverdeanu, Dacă nu v-aţi prins care este scopul articolului cu şi despre ortograme de pe talentirosit.ro, atunci vă voi explica pe scurt şi mă voi referi, […]