in Blog

Iată de ce e bine să încurajezi cerşetoria

În ciuda campaniei susţinută de InimaBacăulul.ro, eu voi începe să înşir câteva motive pentru care e bine să dai bani la cerşetorii pe care îi întâlneşti în calea ta. A, desigur, lumea va zice că-s un nesimţit că de ce penele lor îndrăznesc să încurajez astfel de comportamente josnice, că de ce nu mă las.

Ei bine, în primul rând să dai bani la unu care întinde mâna îţi aduce câteva beneficii. Păi dacă ai dat la unu 10 lei de pomana, îţi face săracul atâtea cruci şi te sfinţeşte de nu mai e nevoie să te duci la Biserică tot anul. Apoi se duce acasă şi mai trage două trei metanii că doar i-a mers bine azi,a scos 10 lei dintr-un foc.

În al doilea rând, e bine pentru economia ţării. Decât să ţii un ban acolo pe care o să-l cheltuieşti abia la Paştele Cailor, mai bine îl dai la un cerşetor. Că se duce şi cumpără băutură, droguri sau alte lucruri lipsite de orice logică e problema lui. Important este că banul circulă.

În al treilea rând e foarte frumos să vezi un jandarm cum mănâncă o banană şi se holbează la unu care cerşeşte. Serios, vis-a-vis de Biserica Precista, mai exact la Catedrala Catolică, doi jandarmi şedeau bine mersi lângă 2-3 cerşetori, se holbau la ei în timp ce haleau câteo banană. Foarte frumos. N-am stat să văd dacă se duce să-i ridice, sau pur şi simplu erau spectatori să-şi tragă şi ei de-un pachet de ţigări. Să fim serioşi, doar n-o să ia ei cerşetorii de pe străzi dacă n-au ce să le confişte. La fel şi cu prostituatele, dar asta e alta poveste.

În al patrulea rând: statul nu vrea să dispară cerşetoria. Dacă ar vrea asta cu adevărat i-ar sălta şi le-ar da câte 3-4 luni la pârnaie sau la şcoala de corecţie. Când ies numai grija cerşitului n-ar mai avea-o. Sau i-ar ridica de pe străzi şi i-ar pune să ridice nişte clădiri, cum a făcut tovarăşul. Ah, şi faţă de cine să se mai laude câteun politician în campanie: “Voi scăpa România de sărăcie”.

În al cincilea rând de ce să mă bag eu peste afacerea oamenilor. Adică oricine se prinde că există o reţea a cerşetorilor care figurează în fiecare oraş mare al României. Exemplu este Constanţa, acolo unde găseşti puşti cu piane electronice care atrag atenţia pentru un mic cap mafiot. Uite, acolo de ce naiba nu intervine statul dacă tot vrea să scape ţara de cerşetori?

În al şaselea rând trebuie să recunoaştem că e frumos când intră câteo puşlama în autobuz sau tramvai şi începe să cânte colinde în mijlocul verii. Ăla e biznis curat. Aviz Galaţiului, că acolo am văzut vreo 3-4 specimene dintr-astea. A, şi în Constanţa desigur.

În al şaptelea rând – românul de ce să-i mai mulţumească lui Dumnezeu pentru puţinul pe care-l are dacă nu are cu cine se compara. Cică: “sărac sunt, dar nici să cerşesc”. Şi-apoi vă daţi seama ce naţiune tristă am fi când fără cerşetori am fi ultimii oameni în clasa socială? Mă refer desigur la cei în cauză.

La naiba- să cerşească- asta e.