in Societate

„Hai să fim oameni”, veșnica scuză pentru incompetență

Țara noastră colcăie de oameni buni, sufletiști, credincioși și patrioți, și asta se dovedește de fiecare dată când întâlnim câteun incompetent în viața noastră și „trebuie să fim oameni (să fim mai buni, mai înțelegători)”. Este evident că societatea s-a tâmpit de-a binelea când e vorba de „aproapele nostru” și acțiunile sale, dar, aparent, doar un porc needucat poate vedea asta.

Am descoperit că, de fiecare dată când am avut ceva de zis, am fost împiedicat de societate, de multe ori invocându-se tinerețea mea sau setea de a le face rău altora. Ei bine, acum că am îmbătrânit și nu mai am niciun dubiu legat de prostia oamenilor, îmi permit să spun că nu am sete de a face rău cuiva, dar că incompetența unora afectează mult starea mea de bine.

Practic, suntem programați să tolerăm tot: de la dobitocul ăla care se ocupă de întreținerea lifturilor de rămân oameni blocați cam după fiecare verificare tehnică, la preotul care își comandă difuzoare nesimțite pentru lăcașul de cult, invocând, nu fanatismul pentru chemarea la rugăciune a musulmanilor, ci surzenia bătrânilor care vor să o stârpeasca pe satana din tineret.

Și ajungem la lucruri care sunt, aparent banale:

Dacă paznicul care trebuie să îți păzească bunurile ajunge praștie la serviciu, nu ai voie să îl atenționez pe director, pentru că îl poate da afară și are nevastă, copil de vârsta ta care vrea să dea la facultate, poate chiar și vreo doi nepoți.

Când vita doamna de la RDS începe să își cheme cunoștințele în față la casierie, pentru că le cunoaște (dooh) și e curioasă ce mai face Silviu, nu ai voie să-i reproșezi nimic, pentru că a stat săraca toată ziua pe scaunul ăla.

Dacă vânzătoarea de la supermarket are o atitudine, nu poți să-i faci reclamație pentru că a avut o zi plină și e îndreptățită să se comporte cu tine ca și cum tu ai fi fost vinovat pentru toate problemele din viața ei. Pentru că ea e om, și tu trebuie să fii om cu ea, dar nu om dintr-ăla.

Dacă măturătorul de stradă își face culcuș ore bune sub o salcie, șeful lui îți spune: „Nu! Omul meu a fost aici, a măturat, dar oameni răi au aruncat iar cu gunoaie. Haideți să fim oameni”.

Și tot așa: să nu-l reclami pe vecinul care își bate femeia, pentru că au probleme cu banii. Nici pe șoferul de taxi care aruncă chiștoace pe geam. Nici pe cerșetori pentru că oricum sunt săraci. De fapt, și aurolacii sunt deja bătuți de Dumnezeu, deci tu, ca om, nu mai ai nicio autoritate, iar indivizii care au spart geamul la casa scării sunt doar niște copii șig nu poți să le compromiți viitorul.

Așa ajungem ușor-ușor la faptele de bază cu recompensă pentru înțelegere: tanti care fură carne de la spital, dar e OK pentru că o vinde prin vecini la juma’ de preț. Apoi nenea de la electrica care îți mai ia 1000 de lei pe lângă taxa de instalare, dar e fain că a venit mai repede la tine și, evident, asistentul ăla din spital care îți ia 10 lei ca să te spele la fund, chiar dacă aia e treaba lui, dar măcar te mai întreabă și „cum te simți” drept bonus.

Prin urmare, când vă întrebați de ce avem servicii publice atât de proaste, uite fix de asta: pentru că tolerăm orice formă de incompetență pe care ne-o servește societatea. Ba chiar articolul ăsta, dacă ajunge să fie citit, va stârni ceva ură în unii oameni, pentru că am fost atât de nesimțit încât am îndrăznit să exprim în scris ceea ce mă deranjează.

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Textul citit ma deranjeaza pentru ca sunt lipsit de toleranta cu cei toleranti care permit sa fiu intolerant pe motiv ca …”asa e omul si trebuie sa-l intelegem “;pe scurt ,societatea pare a fi mai confortabila,mai buna pntru toti daca am taxa tot ce se abate de la principii-care si ale cui “principii”!..- dar asta nu va insemna ca ne va si conveni…Mai trebuie sa ne si mintim din cand in cand sau sa mintim pe altii cat mai des si cred ca mai trebuie sa avem si cate o supapa gen “hai sa fim oameni “pentru a nu constientiza cat de mare este minciuna SOCIALA in care traim …SI MAI PE SCURT : nu pot fi de acord suta la suta cu toleranta manifestata sub umbrela “trebuie sa fim oameni ” dar capitalismul nostru specific sau international m-a bagat intr-o gramada sociala fata de care se manifesta o atitudine care este FATIS si INCONSTANT APLICATA dupa o zicere care seamana cu totul cu ideea “trebuie sa fim oameni si cu astia ,avem nevoie de ei ! “,functie de interesul manifestat la un anumit moment..Practic ,sunt intre ciocan , nicovala si alte forte :sa fiu intolerant ? sa fiu tolerant ? sa fiu tolerat ? BANI SA IASA!……