Fotbal… in curtea scolii?!

Acest articol a fost publicat si pe www.bacausport.ro

Se pare ca de cand am intrat in Uniunea Europeana, au inceput renovarile in unitatile de invatamant. Foarte frumos, era si cazul.. dar problema este ca implicit s-a inceput si o campanie antifotbal. Astfel in orice scoala mergi vezi cate un teren de sport modern, la „nivel european”. In acelasi timp te uiti si te uimesti, cauti terenul de fotbal si nu il gasesti.

In primul rand terenurile nu „au fost concepute” pentru fotbal. Daca inainte ne minunam la un teren identificat prin porti facute de 2 pietre intr-o parcare, si eram fericiti ca aveam unde sa jucam, acum situatia s-a cam schimbat. Adica nivelul de trai la romani a crescut, masinile second hand au umplut piata, iar parcarile nu mai fac fata. Vine omul si vede copilul ca bate mingea langa masina sa „pretioasa”, automat ii face trimitere fie in origini, fie in curtea scolii. Si, bineinteles ca se alege varianta a doua…dar curtea scolii n-are teren de fotbal. In fata blocului nu se poate, in parcare nu, in curtea scolii nu. De ce?

Incompetenti si grabiti.

Pentru ca in primul rand cineva acolo sus s-a gandit ca fondurile europene trebuie consumate. Nu au stat ei sa ocupe „parloagele” din spatele scolii ci au ocupat direct terenurile de fotbal. Si se intelegea daca era vorba de o modernizare in sensul ca se punea gazon sau altceva, dar neputinta si graba au facut ca scolile sa aiba parte de terenuri de handball si basket aruncate, doar sa se poata zica in campania electorala: „Am facut”.

Revenind insa la problema noastra si la cum afecteaza aceasta fotbalul bacauan – mentionez ca toti fotbalistii mari au afirmat ca mingea au cunoscut-o inainte de a merge la antrenamente. Cam toti se laudau cu fotbalul din „curtea scolii”. Asa e expresia indiferent ca se juca in parcara, in spatele blocului, la bete, la bare de batut covoare.. oriunde – „curtea scolii”. Se spargea un geam, se dadea in cap la oameni, se juca pe ciment si atunci cand se cadea se cunostea o luna… ce-i drept nimic nu conta pentru ca fotbalul era un spirit, il jucai oriunde puteai. Si referitor la ultimul punct mentionat, cei ce-au conceput terenurile „moderne” au zis sa puna acel „cauciuc” (asa se spune) tocmai sa evite accidentarile. Evident ca ei daca nu au cunoscut saracia sau toata viata si-au permis  agrement pe terenuri cu puf, nu au experimentat sa vada ca o cazatura pe acele plachete este mult mai grava decat una de pe ciment. Daca pe ciment rana este la suprafata, acel material al „terenurilor moderne” taie.

Iar incompetenta si graba au stricat nu unul, ci aproximativ 2 terenuri per unitate de invatamant. Si sa dau cateva exemple: Scoala numarul 20 – unde erau trei terenuri mici si unul mare. Au reusit sa aseze terenul cel nou in asa fel incat sa le strice pe toate. Nu se mai poate juca decat la o singura poarta mare iar acolo se inghesuie o intreaga zona rezidentiala. Ca sa nu mai zic ca daca dai mingea peste gardul ce inconjoara „modernul”- sansele sa o mai recuperezi sunt cam nule.  Scoala numarul 16 – erau 2 terenuri cu 4 porti. Ce-i drept aici suprafata arata ca dupa bombardament, insa nu prea era important pentru ca „aveai unde sa joci”.

Banul e la putere.

Si totusi se pot lauda ca sunt scoli la care terenul de fotbal au „covor” sau gazon artificial. Pai sunt, dar afacerile sunt pe primul loc, nu fotbalul. Pentru ca a juca pe un astfel de teren implica automat o suma de bani. Acum 100 lei impartita la 10 indivizi pentru o ora nu e problema, dar mai raman pustii sau cei care au o alocatie de 40 de lei pe luna. Ei nu s-au gandit si la aceasta. Nici pe cele de baschet si handbal nu este acces decat in orele de curs. In rest totul este bine ingradit ca nu cumva sa se practice vreun sport pe ele. E mai bine asa (banuiesc ca se gandesc ei) – terenurile se vor conserva.

Forta anemicilor

Vrem fotbal. Vrem sanatate. Vrem prea multe. Tot ce trebuie sa facem noi tinerii este sa mergem la scoala, sa ne bucuram de un sport ale caror reguli abia sunt cunoscute, sa visam la fotbalul pe care nu ni-l permitem si eventual sa ne inchidem in casa in fata unui monitor sa simulam spiritul de jucator pe o tastatura la nu stiu ce joc video.Iar pretentiile nu se opresc aici pentru ca nici terenurile oficiale nu se ridica mai sus. Cel putin dimineata se poate observa o grupa care se antreneaza pe un fost teren de tenis (zgura).

Si mai zicem ca fotbalul bacauan se duce de rapa… Jalnic. Si jalnic la toate nivelurile.

4 comentarii

  1. „Vrem fotbal. Vrem sanatate. Vrem prea multe ..” , ” Banul e la putere.”

    „fotbalul bacauan se duce de rapa… Jalnic. Si jalnic la toate nivelurile.”…

    niste adevaruri .. bv wei cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.