in Dictionar Foto

Film 126

Cartușul Kodapak film 126 este un mijloc de depozitare a filmului de 35mm cu hârtie pe partea din spate. A fost lansat în 1963 de Kodak pentru a răspunde la plângerile consumatorlor legate de complicațiile încărcării și descărcării filmului în camere.

Cu sistemul de tip cartuș, nu trebuia atașată o bobină pentru încărcare sau descărcare. Pur și simplu se introducea cartușul în cameră și, pentru că era asimetric, această etapă nu putea fi eronată. După acest procedeu, fotograful închidea capacul, rula cadrul și fotografia. Camerele cu film 126 au o fereastră prin care arată spatele cartușului imprimat cu detaliile filmului.  De asemenea, au o mică gaură prin care este indicat numărul de cadre.

Inventatorul a fost Hubert Nerwin, iar filmul a fost patentat de către Kodak în 1964.

După consumarea cartușului, nu trebuie făcută derularea. Pe lângă asta, dacă se deschide capacul aparatului, singurul cadru care este expus luminii este cel care a fost încărcat. Restul filmului este protejat în interior. Cartușele 126 pot fi reîncărcate cu role de film 135 într-o camera obscura.

Vitezele recomandate 64, 80, 125 sau 160 ASA nu au putut fi setate pe toate camerele.

Formatul filmului nu este nou, dar prezenta o metodă nouă pentru împachetarea rolei de film 828 (introdusă de Kodak în 1935, odată cu aparatele Kodak Bantam). Camerele Kodak Instamatic 126 au apărut în același timp cu filmul 126.

Filmul 126 are 35mm și o singură perforare pe cadru. Imaginea este de aproximativ  26x26mm, însă, în realitate, măsoară 29x28mm și are o mască de 26,5 pe 26,5mm. Așadar, 126 de cadre au 4/5 din rezoluția unui cadru de film 135. Filmul are contur pre-expus și numere de expunere. Camerele care accept acest film se mai numesc și Instamatic, de la prima serie lansată de  Kodak.

Declinul acestui format a venit din pricina camerelor care erau foarte ieftine și slabe din punct de vedere tehnic care au fost depășite cu mult înaintea erei digitale. Au existat și câteva aparate de calitate, chiar și câteva SLR-uri, dar nu erau multe la număr. Formatul pătrățos al cadrelor au descurajat profesioniștii în domeniu.

Ultimele cartușe 126 au fost produse în 2007 de către Ferrania, în prezent mai rămânând doar cartușe din stocurile vechi.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.