De ce am dreptul să mă consider formator de opinie

în primul rând, comunismul român are 21 de ani de la deces. e major.

Ăsta este un răspuns dat unui ziarist care îşi scrie pledoariile pe facebook. Este ceva ce nu mă priveşte şi nu mă va interesa vreodată pentru că nu am copiat şi nu voi copia în viaţa mea subiecte.  Asta nu înseamnă că nu mă pot considera formator de opinie, deşi nu am nicio redacţie care să-mi furnizeze subiectele înainte de a apărea în ziar.

Ce înseamnă un formator de opinie?

O sintagmă destul de vagă. Păi, este acel individ care îşi dă cu părerea despre ceva şi este aprobat de cei pe care-i vizează. Opinia mea ar fi, practic, opinia celor ce mă citesc după ce vor identifica punctele mele de vedere. Teoretic, e de-ajuns să fie unul de-acord cu tine şi, voila, ai devenit un formator de opinie.

Formatorii de opinie vs trafic de blog

Da, vorbim de bloguri. Dacă eu am un blog care are 30 de cititori unici şi i-am convins pe ăia de ceea ce scriu, atunci am dreptate. Sunt formator de opinie. Dar, să zicem că nu am 30 de cititori unici, dar am un trafic foarte bun când scriu despre persoane importante. De exemplu, azi scriu despre Sechelariu şi primesc în dar 1000 de cititori pe subiect. Chiar dacă blogul meu are 5 vizitatori unici pe zi, dar articolul ăla a fost atât de citit, înseamnă că sunt un formator de opinie la fel de bun precum e Aghiuţă, care primeşte 1000 de cititori pe toate subiectele.Pe mine mă interesa să schimb opinia despre Sechelariu.

Formatorii de opinie vs Google

Pentru că există şi ăia. Cică, dacă ai traficul din google mai mare decât traficul direct, nu eşti formator de opinie. Asta este un căcat. De fapt, importanţa ta este dată de cât de vizibil eşti pe motorul de căutare. Ţin să precizez că vreo 40% dintre cei pe care îi cunosc nu au habar de bara de adrese. Aşa că folosesc google şi caută. Teoretic, dacă am traficul venit din google şi scriu despre un subiect care se caută, înseamnă că sunt formator de opinie, nu?

În concluzie, oricine poate deveni formator de opinie. Problema se pune la cât de rentabilă este opinia pe care o induci. În plus, trebuie să fii sigur că cele scrise au logică pentru că, mai devreme sau mai târziu, vei fi citit.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.