in Internet/Web, IT

Să vă demonstrez de ce Alexa nu e relevant pentru „popularitatea” unui site

shutterstock_157431113Hai să vă explic de ce râd un pic, în sinea mea, atunci când aud de topuri întocmite de alexa și de firme care le solicită angajaților să le facă site-ul să urce „în alexa”. Nu am nimic cu topul lui Lucian, dar chiar am auzit că personaje importante din mediul de afaceri s-ar ghida după acest serviciu oferit de Amazon, fără să aibă habar de cum funcționează.

Să începem cu două puncte clare:

1. Alexa nu este un contor de trafic. Monitorizează doar site-urile care vor să fie monitorizate și al căror stăpân plătește o taxă de 10 euro/ lună pentru a avea auditul făcut corect. Restul se bucură doar la browserele cu toolbar-uri instalate de către utilizatorii care nu știu ce înseamnă „custom” install la softurile gratuite. Dovada o aveți și pe alexa.com, dar trebuie să vă bateți un pic cu engleza

„Alexa’s traffic estimates are based on data from our global traffic panel, which is a sample of all internet users. The panel consists of millions of internet users using one of over 25,000 different browser extensions.”

2. Chiar dacă un utilizator ar plăti pentru auditarea corectă, topul ar fi la fel de irelevant din cauza celor care nu plătesc. Un site cu 100 de vizitatori unici poate fi pe o poziție mai sus decât unul cu 1000 de vizitatori, dacă cel care-l deține pe-al doilea nu are audit plătit, iar utilizatorii nu au toolbar-uri și extensii cu alexa.

Demonstrația: eu am multe bloguri și un trafic cumulat destul de generos (ciudă?). Am să compar două dintre ele: juverdeanu.ro/blog și ortograme.ro.

cristijuverdeanu

ortograme.ro

După cum se vede, primul are ~300 de vizitatori unici (nu sunt blogger profesionist, trebuie să mănânc și eu o pâine). Al doilea are ~2000 de vizitatori unici.  E clar că ortograme.ro e mai popular, nu? Ia să vedem ce spune alexa:

alexa-cj

alexa-orDe-aici reiese că numărul de utilizatori care citesc juverdeanu.ro/blog și au instalată o extensie alexa (toolbar) este mai mare decât cei care intră pe ortograme.ro cu acea extensie.  Iar asta ar trebui să mă îngrijoreze doar pe mine, pentru că mulți cititori ai acestui blog sunt un pic nătărăi (hai, nu vă supărați acum) și că sunt genul de oameni care se întreabă: da.. oare de ce îmi merge greu calculatorul când am un milion de progrămele instalate pe el, care rulează în background fără știrea mea?

Cam atât. Promit că citesc înjurăturile din comentarii  înainte să le trimit în spam.

sursa foto1: bătrână la calculator via shutterstock

 

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Acum ca stii ce public te urmareste, recomand sa pui in dreapta un banner pe care sa scrie “Dezinstalez toolbar-uri prin TeamViewer cu plata prin PayPal”. Stai pe o mina de aur. :))

  2. Destul de clare explicaţiile, însă nu cred că 100% viabile, din câteva raţiuni simple (la cele mai complicate nu mă bag, nu mă consider un specialist pe nişa respectivă):
    – indiferent de algoritmul de calcul, Alexa rămâne unul din puţinii “actori” care acţionează la scară globală, fiind accesibili şi pentru site-urile/blogurile mici, care nu au chef sau nu-si permit să dea vreun cent pentru optimizări şi alte fineţuri
    – din câte ştiu, şi Google cu al său page rank ar putea fi analizat în modul de mai sus. Se poate supăra cineva că un blog creat pe blogger.com este indexat (cel putin la inceput) mai rapid de motorul tătic, comparativ cu wordpress? Cu alte cuvinte, vorba cu cine împarte, parte îşi face, e destul de adevărată şi în zona monitorizarii.
    Cred ca pana la urma cel mai importante lucruri pe care trebuie sa le vedem la astfel de topuri (care folosesc totusi un audit extern, independent de smecheria si inventivitatea mioritica) ar consta nu in orgolii nejustificate ci în cresterea vizibilitătii tuturor in exteriorul alveolei noastre locale, o emulatie creatoare şi dorinţa de a avea articole cât mai bune 🙂

  3. Eu am observat ca in Alexa nu stau prea bine, insa nu prea mi-a păsat, nu stiu cat de relevant este acest top. Mi-am facut cont la ei (trial) dar nu m-a ajutat pentru ca nu am mers mai departe, trebuia sa inserez codul lor in articole, asa ca i-am lasat balta pentru ca nu am de gand sa folosesc mai departe serviciul lor.