in Internet/Web

Cum să schimbi adresa unui blog găzduit de blogspot pe un domeniu .ro (ROTLD)

shutterstock_169507115În acest material, voi explica cum se poate ca domeniul.ro să ducă la blogul, iar fișierele și conținutul să fie găzduite tot de blogspot.

Așadar, avem nevoie de:

1. blog pe blogspot (logic)

2. domeniu .ro, administrat prin ROTLD (se poate și prin alți registrari, dar eu voi explica strict pentru ROTLD)

3. o găzduire cu panou de control (voi explica imediat pentru ce)

Pentru punctele 2 și 3, vreau să menționez că ROTLD se numără printre puținii registrari care nu oferă utilizatorului posibilitatea de a adăuga un CNAME, adică să lege un DNS propriu. Ei se ocupă doar cu înregistrarea domeniului și cam atât. Mai departe totul depinde de utilizator și, prin urmare, avem nevoie de o găzduire cu cPanel (pentru că e cel mai intuitiv panou de control).

Personal, eu am vreo 3 pachete de găzduire de la host-age.ro, pe care îmi țin site-urile personale, scripturile dezvoltate de mine și câteva site-uri ale clienților. Nu mă plâng.

Primul pas este să intrăm în setările generale ale blogului de pe blogspot. Acolo apare „adresa blogului” și un câmp pe care scrie impliti „numeblog.blogspot.com/ro”. Sub acest câmp, apare un link prin care se poate adăuga o altă adresă. Aici introducem numele domeniului .ro, cu subdomeniul www în față (de exemplu https://www.juverdeanu.ro/blog).

* Nu recomand serviciile de tip freedns.

De aici, google îți va atrage atenția că trebuie să creezi două CNAME-uri: unul pentru www și unul cu o denumire unică specifică blogului. Dacă ROTLD ar fi permis, ai fi putut să faci asta direct din administrarea online a domeniului, dar nu poți. Așa că trebuie să cauți acea găzduire de care am pomenit. La host-age, cel mai ieftin pachet costă vreo 60 de lei pe an (5 lei pe lună).

După ce s-a plătit contul de găzduire, utilizatorul va primi câteva date, printre care și DNS-urile (Nameservers) . În funcție de furnizor, acestea sunt între 1 și 4. Aceste DNS-uri se introduc în contul de pe ROTLD pe care-l primiți după cumpărarea domeniului. Procedeul de adăugare a DNS-urilor este un pic îngreunat de ROTLD pentru că cere confirmare prin email a tuturor modificărilor efectuate pe domeniul respectiv.

După adăugarea de nameservere în ROTLD, se așteaptă propagarea. Aceasta poate dura între 1 și 48 de ore.

În timp ce se face propagarea (sau după, sau înainte), legați domeniul în contul de găzduire (dacă nu l-ați ales deja ca domeniu principal) (la cPanel -> Addon Domains).

Din secțiunea Advanced DNS Zone Editor, vă selectați domeniul și adăugați 2 intrări de tipul CNAME, conform datelor specificate de Google în setările generale ale blogului de pe blogspot.com. De exemplu, pentru www, completați la Name cu www, la TTL cu 14400, la Type cu CNAME, iar la Address cu adresa specificată.

După ce salvați aceste setări, blogul va fi găzduit de blogspot, dar va putea fi accesat de domeniul cumpărat. În unele cazuri, acest procedeu poate dura din cauza propagării lente.

Foto: Twin Design / Shutterstock.com