in Internet/Web, IT

Cum să falsifici statisticile traficului de pe Google Analytics și SATi?

Sunt vreo 4 metode „ilegale”, mari și late pentru a crește în statistici. Trei dintre ele se referă la creșterea propriu-zisă a traficului prin fel și fel de trucuri, iar una dintre ele are la bază fraudarea contoarelor de trafic: google analytics, SATi (administratorii de ziare online știu despre care BRAT vorbesc), statcounter etc.

Cum funcționează contoarele de trafic

Fiecare contor cere administratorului unui site să instaleze un script care va fi executat la fiecare accesare a site-ului/blogului/ziarului. Cu fiecare executie, contorul va fi incrementat cu vizite, vizitatori unici, afișări. Google Analytics permite și monitorizarea timpului petrecut pe site, a bouncerate-ului ș.a.m.d. Evident, aceste statistici diferă de la contor la contor.

Cum să falsifici statisticile de Google Analytics

La Google Analytics, și la majoritatea contoarelor, nu se face validare pe domeniu. Astfel, poți copia codul scriptului pe mai multe site-uri în același timp și poți vinde statisticile cu succes. Ideea este că mulți clienți de publicitate cer statisticile parțiale și uită să ceară alte detalii. Cum eu nu am avut astfel de clienți, am să mă iau după cele comunicate de blogării inițiați și anume că: „PR-ul contează pentru unii și numărul de vizitatori unici pe zi și pe lună. Atât.” – practic, sursele sunt chinezării pentru ei.

Se pot falsifica statisticile de SATi?

Aici îmi voi cere scuze față de cititori că nu am primit răspuns de la BRAT. Îmi imaginez că le este cam greu și lor. SATi funcționează pe același principiu ca orice contor de trafic: pe baza de script introdus în codul sursă. Cum nimeni nu stă să verifice dacă informațiile furnizate de site sunt tocmai corecte, clienții de publicitate se bazează pe faptul că ziarele monitorizate astfel nu pot frauda. Ciuciu. Imaginați-vă că un site are mai multe subdomenii care au legătură mai mult sau mai puțin unele cu altele. De exemplu, pe partea de ziar online, site-ul ar avea 500 de vizitatori unici. Pe partea de jocuri online are avea 1200 de vizitatori unici, iar pe partea de Video, ar avea inca 600 de unici. Cam ce trafic credeți că ar afișa SATi dacă același contor ar fi pus pe toate subdomeniile?

Culmea este că cel mai criticat contor de trafic din România, trafic.ro, nu permite modificarea domeniului. Dacă pe talentirosit.com l-am trecut pe talentirosit.ro, traficul a căzut la zero. Se poate observa accesând iconița noastră din subsolul paginii că, în perioada în care trafic.ro ne cunoștea drept talentirosit.com, iar noi schimbasem domeniul, traficul s-a dus pe zero. După ce am modificat, a urcat.

Write a Comment

Comment

  1. Slabut.. ma asteptam la ceva mai interesant daca tot ai zis de falsificarea statisticilor in google analytics. Credeam ca zici ceva de pagini virtuale, cu care practic se pot genera niste statistici perfecte, le poti modela dupa cum vrei tu… asta cu copiatul codului pe mai multe site-uri e slabuta si in acelasi timp mai greu de implementat decat cea cu pagini virtuale