Constanţa: imagini, mâncare, muzee, opinii

Când prinzi vreme naşpa la mare, e bine să te gândeşti la ce poţi vizita. Sigur, mulţi dintre noi nici nu ştiam că, în Constanţa, se află Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, probabil unul dintre cele mai mari muzee din ţară. Cel puţin asta am dedus după ce am stat vreo 2 ore şi ceva ca să-l vizitez. Fiţi siguri, voi publica imagini şi de-acolo.

Constanţa este, aşadar, un oraş al contrastelor. Are un centru istoric imens, care este fie locuit de ţigani, fie stă să se dărâme. La alegere, străzile sunt pline de câini, dar nu mai multe potăi decât în Bacău, sau pline de şmecheraşi în bolizi cu numere străine.  Dacă ar fi să fac o comparaţie, l-aş asemăna puţin cu Genova: este un oraş port, diversificat în clase sociale, centrul istoric plin de alei înguste şi terese italiene la tot pasul.

Unde se mănâncă bine în Constanţa?

Am mers, cred, vreo 6-7 kilometri pentru a găsi un restaurant care să merite. M-am rezumat la unul central, gen fast food. Bine, nu-l pot numi tocmai fast food pentru că nu era o dugheană în care să-ţi trântească de toate într-o haleală de scărpinat burta, ci un local în care trebuie să te descurci. Comanda ţi-o ia chelnerul numai dacă vrei pizza, iar pentru shaworma ieşi afară, la geam ca să faci comanda. Pentru suc te descurci, îl iei din frigider şi-l plăteşti la chelner. Preţul e acelaşi ca peste tot.

Restaurantul se numeşte Cin Cin şi se află pe o străduţă între piaţa Ovidiu şi Tribunal, în centrul istoric.

Ce poţi vizita?

Multe. Pot spune, pentru început, că plaja este cea mai curată din toate staţiunile, iar nisipul este foarte fin. Dacă ai chef, poţi vizita Cazinoul de pe faleză, devenit celebru, acum, pentru rapănul ce-l înconjoară. Este, totuşi, o capodoperă arhitcturală pentru care aş fi de-acord să se aloce bani de la Guvern.

Muzeul de istorie naţională – este primul muzeu din România în care am văzut obiecte din secolele II-III. Am făcut poze pe care le voi publica în zilele următoare. (dovadă a faptului că nu m-am plimbat foarte mult la vremea mea)

Mozaicul din Constanţa– este situat în piaţa Ovidiu. Am observat că este pus pe un sit arheologic, dar nu se poate vizita decât mozaicul propriu zis care nu a fost reconstituit în totalitate. Avem poze şi de-acolo.

Muzeul de artă populară – destul de măricel – parter + etaj pentru a vedea icoane din secolul XVIII, haine tradiţionale, măşti şi alte obiecte pentru obiceiuri populare. Este singurul muzeu în care nu am avut voie să facem poze, decât dacă plăteam o taxă destul de măricică.

Pentru că am fost student, am dat vreo 6 lei şi am văzut tot ce am menţionat mai sus.

Ar mai fi Muzeul Marinei, Muzeul de sculpturi, Acvariul (mic, mic, mic) şi Delfinariul. Acvariul l-am văzut în 2008 şi mă-ndoiesc că ar mai fi ceva nou, iar restul mă aşteaptă cu pâine şi sare. În curând.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.