Ce nu s-a spus până acum despre nVidia Shield și GeForce Now în România

Două modele, aceeași performanță

Doar două recenzii am găsit până acum pe blogurile românești despre nVidia Shield: una la nwradu, scrisă prin 2014, pentru tableta Shield, și una la zoso*, scrisă zilele trecute, pentru set-top-box. Am dedus că avem atât de puține pentru că nici acum, la 5 ani de la primul concept și 4 de la primul set-top-box, nVidia nu vinde Shield în România, ceea ce este, oarecum, justificabil.

Eu am consola nVidia Shield cu Android TV (cunoscută ca set top box, SHIELD TV, Shield Android TV ș.a.m.d.), care arată ca o consolă Play Station 3 în miniatură. La pachet, a venit cu o telecomandă smart multimedia și cu un gamepad nVidia. Modelul e din 2015, dar asta are foarte puțină relevanță deoarece nu sunt mari diferențe între ăsta și cel in 2017. Cred că singurul motiv pentru care au scos un model nou în 2017 a fost ca să remedieze problema cu bateriile din controllere care la mine trebuie încărcate destul de frecvent (o dată pe zi la început, când eram nehotărât).

Ce nu s-a spus până acum

Ceea ce nu s-a detaliat suficient prin recenzii ține de experiența GeForce NOW pentru România, prin care poți juca o gamă destul de largă de jocuri concepute pentru PC. Ca să explic un pic: din interfața Android TV, intri în GeForce NOW, îți alegi jocul și îl rulezi direct. Consola se conectează la un server nVidia pentru streaming, iar gamer-ului i se livrează un feed video cu jocul dorit. Așa cum a spus nwradu, cu toată latența și pachetele pierdute prin bluetooth și WiFi, nici nu se simte că jocul se află la câteva noduri maritime distanță. E ca și cum ai juca direct pe consolă.

Contul GeForce NOW

Huff (pe zoso.ro) a scris că fiecare SHIELD are gratuit contul pentru GeForce NOW. Ceea nu a scris este că acest lucru este valabil pentru primul cont creat după prima autentificare pe SHIELD. Eu, preluând consola de la socru-meu, am fost pus pe o lista de așteptare pentru conturile din Europa Centrală. Am aplicat pe 7 ianuarie și nu am primit nici acum un răspuns de la nVidia. Vestea bună este că pot juca în continuare pe contul lui socru-meu.

Maparea gamepad-ului cu jocul la accesarea jocului din GeForce NOW

Având în vedere că majoritatea jocurilor disponibile în GeForce NOW sunt concepute pentru PC, am dedus că la fiecare lansare se face o mapare a controller-ului conectat la SHIELD. Dacă în momentul lansării, pe drum se pierd câteva pachete, ceea ce este foarte posibil având în vedere că serverul este la câteva mii de kilometri distanță, maparea poate eșua. Astfel, de multe ori am intrat în joc și am descoperit că nu aveam buton de anulare (Cancel) activ. Alteori, maparea s-a pierdut în timp ce jocul era pus pe pauză și am pierdut controlul complet când am revenit.

Norocul meu este că nu sunt gamer profesionist, dar tot e destul de frustrant să vezi cum pierzi progresul.

Poți să joci toate jocurile din Steam prin GeForce NOW

Eu sunt un fan al jocurilor mai vechi. Am crescut cu C&C, Warcraft, Red Alert, Wolfenstein ș.a.m.d. și am cam rămas la nivelul ăla. Foarte puține jocuri mai noi mi-au atras atenția, dar, chiar și așa, nu cred că pot urca mai sus de 2014. Ceea ce mi-a plăcut la SHIELD a fost că am putut să îmi conectez contul de Steam și mi-a fost permis să rulez toate jocurile de acolo. Stronghold Crusader (2002), Star Wars Dark Forces (1996) sau Jedi Knight Jedi Outcast (2002) au fost titlurile pe care le-am încercat.

Spre deosebire de jocurile recomandate pentru GeForce NOW, la aceste jocuri primesc două avertismente.

Primul, imediat după lansare: se vor păstra salvările din joc, dar va trebui să instalezi jocul de fiecare dată când vrei să-l joci. Asta înseamnă cam 2-3 minute de așteptare în plus, la început.

Al doilea, după deschiderea jocului, legat de mapare: acest joc nu a fost conceput pentru gamepad, este posibil ca butoanele să nu fie mapate corespunzător. Cred că avertismentul ăsta ar fi bun și la jocurile mai noi, având în vedere situația pe care am descris-o mai devreme.

Poți conecta tastatură și mouse la SHIELD

Pentru fanii jocurilor de PC, Shield oferă opțiunea asta. Eu am conectat o mini tastatură plug and play cu conector nano. A funcționat perfect, mai ales cu jocurile vechi din contul meu de Steam.

Tastatura qwerty poate fi destul de practică atunci când vrei să efectuezi o căutare fără să profiți de Google Assistant (fie stai prost cu engleza vorbită, fie vrei să comunici în liniște).

Căștile bluetooth sunt deconectate în jocurile GeForce NOW

Încă nu am înțeles de ce, dar SHIELD deconectează automat căștile bluetooth împerecheate, imediat după lansarea unui joc. În schimb, permite conectarea unui set de căști la controller printr-o intrare jack. Pot spune că situația incomodează puțin, mai ales dacă nu ai căști cu mufă jack la îndemână.

O altă variantă permisă este conectarea căștilor direct la televizor, dar, surprinzător, am observat un conflict între emițătorul bluetooth al TV-ului și modul descoperire de la Shield. Din minut în minut, Shield notifică utilizatorul despre existența unui emițător bluetooth care solicită împerecherea.

Nu toate jocurile Android sunt compatibile cu Android TV

Trebuie să recunosc că eram un pic entuziasmat de faptul că dețin două jocuri din seria GTA în play store și chiar eram curios de adaptarea lor la o rezoluție full HD. Ei bine, am înțeles că povestea legată de scalabilitate ar fi apărut prin 2015, când mai mulți publisheri au limitat instalarea jocurilor pe platforme în funcție de scalabilitate.

Practic, jocurile GTA 3 și GTA Vice City nu se pot juca pe Android TV. În schimb se pot cumpăr Liberty City Stories și China Town Wars care ar fi compatibile cu toate dispozitivele.

HBO GO, NetFlix, Amazon Prime și Plex pe SHIELD

Toate rulează foarte bine pe consolă, conectate la conturile pentru România, și sunt actualizate la ultima versiune. Spre deosebire de aplicațiile pentru Smart TV-uri care rămân în urmă din cauza resurselor foarte slabe puse la dispoziție de producători, pe SHIELD toate aplicațiile de streaming se mișcă perfect.

Și totuși, de ce nu se vinde Shield în România

Cred că e vorba de experiența utilizatorilor din România. GeForce NOW este experimental, chiar și după 5 ani, iar piața din România nu pare a fi pregătită pentru a da bani pentru un produs care se bazează pe ceva ce ar putea sau nu ar putea merge.

Totuși, SHIELD oferă o experiență mult mai bună decât un Smart TV, iar partea de Gaming trebuie luată ca un bonus. Desigur, dacă producătorul vrea ca asta să fie funcția care să vândă dispozitivul, atunci probabil că vor mai trece 5 ani până când tehnologie se va împăca cu viziunea.

3 comentarii

  1. Si atunci de unde as putea sa cumpar? Si as putea sa cumpar chestia aia fara telecomanda si fara consola doar box-ul?

  2. Salut,crezi ca mapoti ajuta cu un hdd cu os nvidia pentro shield pro 500gb?.Al meu a cazut si nu pot sa-l repornesc nici cu root,destul de complicat ptr. un pensionar.MULTUMESC de ajutor! cristi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.