in fun, IT

Am restaurat un IBM ThinkPad 600e

Aș fi vrut să mă laud, inițial, că am reușit să instalez Windows 98 fără CD-ROM, Floppy Disk sau USB, dar nu toată lumea este atât de „hipsteră” ca să înțeleagă de ce ar fi asta o mare realizare. În schimb, vă voi arăta cum am reușit să readuc la viață un IBM Thinkpad 600e, o minune de laptop a anului 1998.

IMG_31082015_141745

Prolog

Pot să spun că sunt pasionat de vechituri. Dețin o colecție de câteva sute de vederi din perioada 1940-1989, o colecție de 3 aparate foto din 1932 -2000, o colecție de console (1989 -2004) și alte câteva vechituri despre care v-am mai scris sau voi mai scrie.  Apreciez simplitatea tehnologiilor folosite și calitatea: aparatul de fotografiat era pentru fotografiat, mașina de scris era pentru scris, iar divertismentul unei console se rezuma doar la complexitatea unui gameplay.

În restaurări nu pot să spun că am cine-știe-ce experiență, dar îmi place și mă relaxează (soția mea spune că e ca și cum aș face prăjituri).  Prima „lucrare” a fost, de fapt, o mică invenție. Folosindu-mă de mai multe componente de calculator, am asamblat o consolă pe care am băgat-o într-o carcasă de lemn.

IBM Thinkpad 600e – starea inițială

Revenind la IBM Thinkpad 600e, l-am găsit la talcioc spre vânzare pentru piese de schimb (probabil). Era într-o stare deplorabilă, vopseaua cauciucată de pe capac era arsă, iar pe exterior era mizerabil (literalmente). Interiorul, în schimb, arăta excelent, mai ales că vorbim de un laptop care are 17 ani. Am negociat pentru el scoțând în evidență starea în care se afla, mirosul și condițiile în care stătea – dacă nu era ars complet de la crematoriu, atunci se ocupa soarele de restul pagubei. Preț final – 15 lei.

Verificările le-am făcut cu un încărcător de ASUS, 19V, compatibil la mufă și acceptat de regulatorul din IBM (pentru care se recomandă 16V). Am curățat și-am dezinfectat piesele exterioare, pe cât a fost posibil, după care am trecut la inginerie. Trebuie să specific că un laptop din seria Thinkpad este, probabil, cel mai fiabil laptop din gama business, indiferent că a fost produs de IBM sau că face parte din familia Lenovo. Încă din 1999, softul mamă (BIOS-ul pentru entuziaști) vine cu unealtă de diagnosticare pe componente, astfel că am putut face verificări pe componente fără dificultate. Concliuzia:

 • HDD IDE ATA Hitachi 6GB, original – funcțional dar plin de bad-uri
 • Baterie CMOS consumată
 • Baterie laptop (să fim serioși) moartă

Componente necesare și unelte ajutătoare

 

IMG_31082015_141933

Pentru a-l face funcțional, a fost nevoie să cumpăr 2 piese:

 • HDD ATA IDE – Toshiba 20GB – 20lei (olx.ro)
 • Baterie CMOS – Panasonic – 4 lei

și să folosesc câteva unelte pentru depanare:

 • Cablu conectare IDE ATA SATA -> USB
 • Încărcător notebook universal, cu voltaj reglabil 12-24V
 • Flash Disk compatibil USB 1.1 2GB

Instalare Windows 98 fără CD-Rom, Floppy sau USB

IMG_26082015_142914

Partea cea mai complicată la un laptop cu Floppy Disk, fără CD-Rom sau boot de pe USB este să instalezi un sistem de operare. Desigur, cunoscătorii își aduc aminte de acea dischetă de sistem, cu care puteai să inițializezi un setup de Windows 95 sau Windows 98. Eh, chiar dacă ar fi să găsesc o dischetă (floppy) aruncată prin pod, nu am unde s-o creez (decât la poșta română). Prin urmare, singura unitate bootabilă a rămas HDD-ul.

Softuri folosite:

Am conectat HDD-ul la laptopul de serviciu, folosind cablul ATA IDE->USB. Prin Rufus, am formatat și creat o partiție bootabilă cu Hiren, după care am copiat vestitul cunoscutul director win98. Procedura asta a durat 10 minute. Înainte de toate, am băgat noul HDD în IBM pentru a-l diagnostica cu softul său. Evident, testele au ieșit OK. Am setat din Easy Bios prioritatea de boot, din care am eliminat Floppy Disk-ul

IMG_31082015_140901

Mai departe, a fost setup-ul clasic din Windows 98:

 • inițializează MS-DOS din Hiren
 • cd win98
 • setup

Instalarea a descurs absolut normal. De altfel, un sticker de pe laptop spune că a fost proiectat pentru Windows 98 SE.

Instalare drivere, fără internet, intranet, floppy etc.

Dar folosind flash drive-ul. După ce am instalat sistemul de operare, am conectat din nou HDD-ul la USB pentru a descărca câteva drivere necesare la început. Printre acestea se număra cel de FlashDisk, prin care am putut să fac transferul de fișiere fără să mai deconectez unitatea dură. A urmat apoi seria de soft-uri:

 • WinRar (moca și acum)
 • Open Office 2.4 (poate voi scrie o carte)
 • DirectX 8.0 (jocuri)
 • Firewall (n-am net, dar vreau să fie)
 • MagicDisc (jocuri originale, dar nu am CD-ROM)

Pentru că Windows 98 a fost un sistem de operare vulnerabil, am scanat fiecare fișier cu Bitdefender.

Comportament

După ce am finalizat instalările, vă spun că am primit un singur BSOD, după un conflict de USB. Windows 98 este un sistem de operare adaptibil necesităților, dar greu de configurat pentru echipamente moderne. Mai am și o unitate DVD-ROM pentru Ultrabay 2000 (10 lei) și o placă de rețea wireless PCMCIA V1.1.00 (7 lei). Cea din urmă ar funcționa, driver-ul există, dar Windows 98 nu oferă suficiente opțiuni de configuare, așa că m-am lăsat păgubaș. Pe lângă asta, cel mai nou antivirus compatibil are o baza de date actualizată în 2007, deci aș risca prea mult.

Îmi place totuși că Microsoft știe ce înseamna compatibilitatea echipamentelor cu sistemul de operare. Un mouse Microsoft Mobile Mouse 1000 funcționează direct, driver-ul pentru nano transmițător fiind prezent în repertoriul sistemului de operare (da, tehnologie mai nouă cu 13-14 ani).

Desigur, există posibilitatea unui upgrade la Windows Me sau Windows 2000, dar nu merită. Laptopul a fost proiectat pentru Windows 98, iar feeling-ul este pe măsură.

Estetică

După cum am scris la început, laptopul era într-o stare deplorabilă la exterior. Așa că m-am legat puțin de estetică folosind un spray de vopsea acrilica (10 lei) și câteva stickere (4,3 lei). Am vopsit lid-ul fără să rașschetez vopseaua cauciucată care mai era prezentă. Motivul e simplu: antișoc, după care am folosit câteva stickere pentru personalitate. Entuziaștii retro îmi vor spune că i-am stricat valoarea, dar scopul meu nu este să vând acest laptop , nici să o evaluez. Pur și simplu nu trebuie să arate ca o piesă distrusă, infectă și uitată prin garaj.

La interior m-am rezumat doar la câteva stickere pe tastatură. Nu știu dacă sunteți familiarizați cu tastaturile din anii 90, dar vă reamintesc eu câteva aspecte: dispar literele. Deși arată aproape perfect, după o utilizare mai intensă literele vor dispărea. În plus, am folosit ceva lejer, care se poate schimba sau elimina complet fără bătăi de cap.

Mai departe, voi încerca să înlocuiesc sticker-ul cu Windows98 cu unul original (dacă voi găsi) – și să vin cu niște stickere oficiale pe spate (IBM, Microsoft, Intel), eliminând surplusul de taste.

Epilog

În total am pierdut vreo 9 ore, dar sunt mulțumit de rezultat. Din punct de vedere financiar, nesocotind uneltele din dotare, am cheltuit circa 45 lei, însumând laptopul, hdd-ul, bateria cmos, vopseaua acrilică și stickerele. Pe site-urile de anunțuri, un astfel de laptop costă între 100 și 350 de lei, multe dintre ele fiind nefuncționale, sau funcționale doar parțial. Eu spun că a meritat.

 

 

 

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Magazinele Leonardo s-au transormant într-un soi de bazar cu diverse produse confiscate in vama franceza. Daca ai asa ceva pe la tine, trebuie sa gasesti stickere cu 4 lei setul.