in IT

Bitdefender Total Security: „Prin ochi de programator”

De când sunt programator (profesez), n-am conceput să lucrez pe un sistem fără protecție antivirus. Riscul este prea mare, mai ales când trebuie să urci fișiere pe site-uri care nu îți aparțin (adică sunt ale clienților) și nu-ți permiți să fii responsabil de răspândirea unor coduri malițioase pentru că, pe lângă reputație, mai poți pierde și sume importante de bani.

Pe BitDefender Total Security îl folosesc din 2013, iar astăzi mi-am prelungit licența cu încă un an. Nu pot spune că este cea mai ieftină soluție, dar pot spune că este cea mai eficientă din multe puncte de vedere:

1. Lucrez cu Windows

De când am achiziționat echipamentele pentru firmă, am optat pentru un laptop cu licență de Windows, pe care „l-am adus la zi”. Pe lângă faptul că nu există un „Photoshop” decent pentru oricare variantă de Linux, Windows-ul îmi permite să am o viteză de lucru mai mare. Desigur, programatorii cu @dev prin nickname-uri se vor oripila la această afirmație, pentru că linux și coorporații și viruși și Bill Gates (etc) – dar tind să cred că este o chestiune de obișnuință. Pe lângă asta, licența de Photoshop a costat vreo 12000 de lei, așa că #mucles.

PS: Cred că BitDefender a fost primul soft care m-a atenționat că îmi poate instala imediat o varianta compatibilă cu Windows 10. Kudos.

2. Lucrez cu FileZilla

Probabil cel mai controversat client de FTP din pricina „vulnerabilităților” descoperite și publicate pe diverse forumuri. Acum, aceste vulnerabilități țin foarte mult de sistemul de pe care este folosit și care permite sau nu permite accesul unui intrus. Eu nu am avut astfel de probleme până acum, și nici clientul meu. Orice fișier pe care îl urc/cobor de pe un server trebuie să fie sigur, cel puțin din partea mea. Că serverul pe care îl urc este de rahat pentru că are un milion de breșe de securitate – asta nu mai este problema mea. Important este ca de la mine să nu plece vreun soldățel.

3. Am SO pe SSD, dar fișierele de lucru și de backup le am pe HDD

Cei care lucrează cu multe fișiere mă vor înțelege perfect la faza asta – după ce încarci un milion de fișiere, fie că sunt media/text/script, orice sistem de calcul începe să se miște ca un răhățel. Indiferent că ai octacore, 1TB RAM și OS pe SSD, dacă ai un antivirus porcos, riști să pierzi o grămadă de timp până să ajungi la un fișier dintr-o structură de directoare complexă de pe un HDD. Complicat? Păi mai adaugun AVG și deja pot să mă duc la culcare. „Marius, ne vedem mâine la birou, că azi bootez sistemul”.

4. „Devirusez” site-uri

Am zis că eu transfer fișierele în sigurnață pe server – dar asta nu înseamnă că pot proteja serverul clientului de infiltrații. Dacă are un cont de găzduire shared, iar unul dintre conturi o ia razna, deja trebuie să mă pregătesc de o noapte albă. Iar atunci adopt o tehnică băbească (n-o să-mi pun nickname cu @dev) – și descarc tot conținutul site-ului pe stația mea de lucru. Primul pas, și cel mai important, este să-i trag o scanare cu antivirusul. Zeii internetului vor rămâne surprinși de cât de banale pot fi unele scripturi de infectare a site-ului(fuck it, le găsește un antivirus pe Windows). După asta trec la Notepad++ și mă gândesc dacă are sau nu răst să-mi fac un selfie cu răsăritul.

5. Bag „stick”-uri în laptop

Clienții mai vin cu un stick pe care pun diverse materiale pentru site-uri. Nu fac data entry, dar mai am nevoie de o poză, un logo, pentru grafică sau pentru așezarea conținutului din CSS (fără „fără lorem ipsum dolor sit”). Cel mai mult mă amuză când mă trezesc cu unul în birou și-mi spune: „Am vrut să-ți trimit un mail, dar nu m-a lăsat gMailul. Îmi scria cu roșu ceva de -potențial-”. Atunci îți dai seama că o să primești o alertă cu roșu, dar efemeră. Când îi arăți clientului ce are pe stick, se miră: „aaa, păi mai erau și câteva poze cu .exe”.

Nu v-am convins? Ei bine, ia să aduceți voi calculatoarele la mine pe motiv că aveți viruși, să vedeți ce ieftină poate fi o recuperare de date. Sau, mai bine, arătați-mi cum ați accesat site-ul de pe calculatorul ăla cu multe reclame la soluții Adware.

bitdefender-ts-2015-ro

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.