in Internet/Web, IT

WIP Check – un soft pentru verificarea pagerank-ului intern

WIP Check (WordPress Internal Pagerank Check) este un program care verifică şi centralizează pagerank-urile de pe paginile unui site bazat pe CMS-ul de la wordpress.

Descarcă WIP Check Alpha 1

Explicaţie

Atunci când se pune un link pe un blog, foarte multe persoane îşi imaginează că valoarea acelui link se raportează în funcţie de pagerank-ul domeniului şi atât. De fapt, lucrurile sunt un pic mai complicate pentru că fiecare pagină a fiecărui site are un pagerank diferit faţă de cel al domeniului. De exemplu, talentirosit.ro are PR4 pe url-ul principal (www.talentirosit.ro), dar mai sunt alte 20 de pagini care au PR2, PR1 sau chiar PR3.

Asta înseamnă că un link pe sidebar-ul de pe talentirosit.ro nu oferă un punctaj luat doar din PR4, ci şi din acele PR-uri secundare. Aşa se face că, în google webmasters tools, aveţi domenii care „linchează” către voi cu zeci sau sute de mii de pagini. Pentru că un link în zonele comune (header, footer, sidebar) înseamnă link de pe toate paginile pe care sunt afişate acestea.

Softuri care confirmă, dar nu ajută

De-a lungul internetului, sunt câteva zeci de aplicaţii care ajută la monitorizarea pagerank-ului unui site şi chiar al paginilor din site. Cele mai utilizate sunt cele care vin sub formă de addon-uri pentru Chrome, Firefox sau Internet Explorer. Urmează toolbar-urile şi aplicaţiile web gen prchecker.net.

La capitolul softuri independente nu stăm foarte bine, chiar dacă google oferă un api pentru programatori în ceea ce priveşte returnarea PR-ului. Cel mai aproape de adevăr a fost o aplicaţie a unui student de la MIT, PaRaMeter. Problema cu aceasta este că verificarea uril-urilor se face manual, chiar dacă are şi o funcţie de link harvesting.

Cu aceste unelte, ar lua câteva ore doar ca să verificăm un site de 300 şi ceva de pagini.

WIP Check, paşii de utilizare şi algoritmul

WIP Check este conceput în C# şi lucrează pe unităţi de ceas, pentru a evita blocajele generate, uneori, de bucle. Paşii de folosire sunt următorii:

 1. utilizatorul trebuie să completeze câmpul Adresa URL cu adresa principală a site-ului, fără „http://
 2. la numărul de pagini se va scrie ID-ul ultimului articol de pe blog
 3. Pagerank se completează cu pagerank-ul minim pentru care programul va afişa rezultate. Implicit, el este setat pe 1, ceea ce înseamnă că vor fi contorizate paginile care au un pagerank mai mare sau egal cu 1
 4. urmează apăsarea butonului start şi o lungă aşteptare.

Algoritmul este unul destul de simplu:

 • Programul preia adresa url, ii verifica pagerankul, după care va trece la verificarea paginilor până va ajunge la numărul scris în „numărul de pagini„.
 • Fiecare pagină este validată înainte de a avea pagerank-ul verificat. Linkurile care returnează eroarea 404 nu vor fi luate în considerare. 
 • Trecerea de la o pagină la alta este setată pe o treime de secundă, însă procesul dureză mai mult din pricina validării şi, după caz, returnarea PR-ului.
 • Indicatorii intermediari vor arăta ultimul ID valid şi timpul scurs. Este posibil să apară mici sacadări la cronometru din pricina procesului de validare.
 • Starea ne arată dacă programul rulează sau dacă este oprit
 • Rezultatele se actualizează în timp real. Fiecare PR găsit este incrementat în dreptul valorii sale.
 • Pagini găsite cu pagerank indicat  – aici se va afişa o listă cu fiecare url al site-ului care are un PR mai mare sau egal cu cel cerut de utilizator.
 • Linkuri valide – pentru că se cere doar ID-ul ultimui articol, nu toate linkurile care sunt verificate sunt valide. WordPress-ul  dă un ID descrescător, dar sare peste anumite valori. De aceea, programul validează linkurile înainte de a le verifica PR-ul.

Majoritatea site-urilor concepute pe wordpress sunt bloguri, iar ID-urile ajung şi la ordinul sutelor de mii. Verificarea unui site întreg poate dura şi câteva ore.

Versiunea ALPHA 1 este disponibilă pentru descărcare şi rulează fără probleme pe Windows 7, Windows 7 starter şi Windows 8.

Descarcă WIP Check Alpha 1

Aştept comentarii cu opinii, sugestii, erori ş.a.m.d.

Update: Prezentare VIDEO

 

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. La XP nu mă aşteptam să meargă decât dacă, printr-o minune, ai fi avut NetFrameWork 3.5 instalat. În orice caz, am urcat un installer acum pe care să-l încerci.

 2. Dragut. Chiar ma intrebam saptamanile trecute ce PR am pe fiecare pagina dar mi-a fost prea lene sa caut pe net ceva in aceasta privinta. Acum inca astept sa termine scanarea si se pare ca nu am mare lucru :))

Webmentions

 • Softuri scrise de mine în 2012: iRezSetup a depășit 1000 de descărcări : Cristi Juverdeanu 2 ianuarie 2014

  […] WIP Check, pe care l-am lăsat la stadiul de Alpha, este un program care vă ajută să determinați pagerank-ul link-urilor interioare ale unui site. Algoritmul este unul destul de simplu, dar cere și ceva intuiție din partea utilizatorilor. […]

 • WIP Check – Programul care verifica PR-ul intern al unui blog Wordpress « Surplus de satiră 2 ianuarie 2014

  […] Pentru intrebari sau detalii mai aprofundate nu ezitati sa-l contactati pe Cristi, dezvoltatorul aplicatiei. […]

 • Cum să îţi evaluezi corect blogul | talentirosit.ro 2 ianuarie 2014

  […] când ai mai multe articole la activ, e bine să ţii cont şi de pagerank-ul paginilor interne, pentru că în funcţie de ele îţi vei da seama de relevanţa informaţiilor pe care le oferi […]