Windows Live Messenger şi camera web. Comparaţia cu Yahoo! Messenger

De câţiva ani bun, cel puţin în România, cei de la Yahoo! fac legea în ceea ce priveşte serviciul de instant messenger, iar asta nu se întâmplă pentru că sunt neapărat cei mai buni. Ceea ce face din Yahoo un client de încredere pentru convorbirile online este, pentru majoritatea românilor, uşurinţa cu care se foloseşte. Bineînţeles că acest aspect nu este întocmai apreciat de toţi, date fiind multitudinea părţilor negative pe care mulţi le observă dar care nu par a fi ieşite din comun.

Aici voi discuta puţin problema legată de videochat, sau cea a camerei web. Se ştie foarte bine că cei de la Yahoo au un serviciu care lasă de dorit, atât în ceea ce priveşte convorbirile (voice) cât şi în ceea ce priveşte partea video. Ceea ce se întâmplă este că fiecare client Yahoo Messenger nu are legătură directă, cel puţin nu în ceea ce priveşte aceste două servicii. Practic tot ceea ce se trimite de la un client către celălalt, trece prin server. Asta face ca, in momentul in care se face streaming-ul, partea video sa scada la 3fps, 2fps, 1fps, sau chiar mai jos. Iar asta chiar dacă viteza de transmisie a unui client şi viteza de recepţie a celuilalt sunt performante.

Cei de la Yahoo au inclus totuşi câteva opţiuni prin care fiecare îşi alege viteza destinată. Totuşi, mai mult de 6fps, persona, nu am prins pentru serviciul de webcam. Singurul avantaj este posibilitatea de a transmite la mai multe persoane în acelşi timp, dintr-o singură instanţă (fereastră).

La Windows Live Messenger, lucrurile stau altfel, înclinate spre mai bine. Deşi este puţin mai complicat de utilizat şi mult mai puţin folosit faţă de yahoo messenger, Windows Live Messenger are capacitatea de a face conversaţiile video mult mai reale. Asta pentru că server-ul lor  nu se încumetă să limiteze transferul la 1-2 fps, ci lasă să se ajungă chiar la 12-13 fps sau chiar mai mult. Partea pozitivă este că se vede mult mai bine decât ceea ce avea de oferit Yahoo-ul. Şi nu se pierd momente. Partea negativă este că pentru fiecare persoană care vizualizează camera web, trebuie deschisă câte o instanţă.

Oricum, la acest capitol se poate spune clar că Windows Live Messenger este mult peste Yahoo Messenger. Dacă cineva doreşte să nege, poate să-şi expună părerea printr-un comentariu.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.