in IT

Windows 10

Windows-10-background

Windows 10 nu este gratuit pentru cei care nu au cumpărat licența (sau OEM)

Un zvon lansat acum câteva luni a fost că Microsoft intenționează să ofere gratuit sistemul de operare Windows 10 chiar și celor care au sisteme de operare piratate. Dacă nu mă înșel, promoterul acestui mit în România a fost Go4IT, care, cel mai probabil, a eșuat cu o traducere. Într-adevăr, upgrade-ul la Windows 10 se poate face de pe orice sistem cu Windows 7 SP1 sau Windows 8.1, dar nu se poate activa dacă licența anterioară nu a fost validă.

În aceeași situație se regăsesc și cei care au licențe prin MSDNAA (studenții care au descărcat sistemul de operare prin intermediul facultății). Practic, ei pot instala upgrade-ul fără să piardă informațiile din calculator, dar activarea se face prin contactarea serviciului special pentru academii.

Microsoft a rezolvat problema cu activarea upgrade-ului la Windows10 de pe sistemele de operare cu licențe academice (studenți, profesori, utilizatori MSDNA). Prin urmare, dacă sistemul de operare nu se activează automat după finalizarea instalării, trebuie să dați proprietăț la „This PC”, și să faceți click pe butonul de activare.

Upgrade-ul pentru Windows 10 nu este gata pentru toată lumea

Operatorul de la Microsoft mi-a oferit următoarea recomandare: așteptați să vă apară upgrade-ul automat. Sistemul de operare va fi actualizat abia atunci când toate driverele vor fi compatibile. Practic, Microsoft solicită driverele actualizate de la producătorii de hardware, după care le trimite sub formă de update-uri către sistemul de operare. Ele vor fi descărcate și instalate o dată cu noul sistem de operare. Fără ele, ar exista riscul de incompatibilitate, iar utilizatorul nu va putea beneficia de performanța hardware.

Windows 10 se poate instala manual

Dacă nu aveți răbdare, puteți descărca kitul sistemului de operare de pe site-ul Microsoft. Acesta, însă, nu vine cu driverele specifice sistemului vostru, așa că s-ar putea să întâmpinați probleme de compatibilitate hardware. Activarea este gratuită dacă aveți licență validă, dar pot exista ceva erori. Reprezentantul Microsoft mi-a spus să-i contactez telefonic dacă sunt probleme de activare.

Downgrade de la Windows 10 la Windows 7 sau Windows 8.1

Tocmai pentru că pot apărea probleme de compatibilitate software/hardware sau confuzii în privința activării, Windows 10 are o opțiune de downgrade. Din meniul Start-> Setări – Actualizare și securitate (Update & Security) – Recovery – Go back to Windows 8. Un tutorial complet cu imagini și explicații găsiți pe PC Advisor.

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.