Vă prezint CameraPedia.ro – Tot ce trebuie să știți despre aparatele de fotografiat

Este vorba despre noul proiect de care am amintit în câteva articole. Am pomenit de faptul că-l voi lansa prin septembrie, așa că trebuie să mă țin de cuvânt.

 camerapedia.ro este un site care oferă informații despre aparate de fotografiat și filmat apărute de-a lungul istoriei. Proiectul inițial a fost lansat în luna septembrie a anului 2012 sub forma unei enciclopedii online. Fiecare material conține referințe către termeni din domeniu pentru explicații în articole separat.

Așadar, vorbim de informații despre camere de fotografiat vintage și noi, pe film și digitale, companii care au fost și nu mai sunt, companii care sunt și vor mai fi 100 de ani.

Despre conținut:

Informațiile provin din surse multiple, pagini oficiale și enciclopedii gratuite, din limba engleză, franceză, spaniolă sau italiană.

Imaginile sunt utilizate legal, după condițiile impuse de către autori. De aceea veți găsi, de multe ori, specificații către proveniența imaginilor sau autor

Am citit mult, știu mult. Pot spune că a construi un aparat de fotografiat înseamna a pune două lupe pe o cutie găurită, dar vreau mai mult de-atât. Până în 2013 vor fi peste 1000 de materiale publicate, iar apoi începe dansul: comunitate, recenzii, concursuri, premii, video, tutoriale.

Urați-mi succes, dați-mi like la proiect  pe facebook și fiți pe fază. Mâine poimâine s-ar putea să aflați că aveți un aparat de fotografiat pentru care unii ar plăti bani frumoși ca să-l obțină.

Câteva mostre din ceea ce veți găsi acum pe site:

  • I.O.R. (Industria de Optică Românească) este o companie de renume din București. Se numără printre cele mai mari și mai vechi din Europa. A fost înființată în 1936 și produce, în special, echipamente optice pentru armată. În perioada socialistă, compania a produs o serie de aparate de fotografiat de 35mm, intitulată Orizont.
  • Smena-8M este un aparat de fotografiat cu vizor și film de 35mm, produs de LOMO, în Leningrad, URSS, între 1970-1995. „Smena” înseamnă „tânara generație”. Fără îndoială, a fost cel mai popular aparat de fotografiat din seria sa, acum găsindu-se fără probleme în majoritatea statelor ex-sovietice.
  • Fujifilm FinePix HS20EXR este printre cele mai apreciate aparate de fotografiat digitale de tip bridge, produs de Fujifilm începând cu februarie 2011. Producția a încetat surprinzător în 2012, iar motivul a rămas necunoscut.
  • Când te uiți prin vizorului unei camere SLR, te uiți prin obiectiv folosind o oglindă care blochează shutter-ul. În majoritatea SLR-urilor moderne, apertura obiectivului este blocată și larg deschisă când se face focalizarea și compunerea imaginii.

Link-uri:

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.