Tutorial: Photoscape – un soft util pentru blogări

Mai exact, este un soft util pentru blogării care au multe imagini de publicat. Este bun pentru adăugarea watermark-urilor, pentru modificarea rezoluţiilor şi pentru adjustarea luminozităţii şi a contrastului. Bineînţeles, pentru amatori, sunt o droaie de filtre, rame şi opţiuni pentru a crea diferite efecte în imagini. Iar partea cea mai mişto este că se pot modifica mai multe poze deodată în sensul că poţi să schimbi rezoluţia la o imagine, să-i pui watermark-ul, iar softul va efectua acelaşi procedeu la celelalte poze din listă.

Pasul1: Se descarcă, se instalează şi se porneşte aplicaţia. Nu stau să fac prea multe prezentări aici pentru că trebuie doar să dai câteva clickuri.

Pasul2: Se alege opţiunea batch editor pentru cei care vor să modifice mai multe imagini, sau editor pentru cei care vor să-şi lase impresiile asupra unei singure imagini. Voi continua cu batch editor.

Pasul3: Se adaugă imaginile – fie cu drag and drop, fie acţionând butonul de adăugare.

Pasul4: Se modifică rezoluţia dorită folosind opţiunile din primul tab. Eu recomand un Reduce sau Adjust width la 600px. Cine vrea poze mai mari, mă poate contacta pe mail şi mă poate plăti pentru efortul depus.

Pasul4: Se adaugă watermark-ul prin opţiunile din al treilea tab. Este recomandat să fie PNG sau GIF cu background transparent. Eu folosesc logo-ul de la talentirosit.ro, care este creat în format PNG şi explică destul de clar ale cui sunt imaginile.

Pasul 5: Se modifică filtrele din al 2-lea tab. Zic eu că e mai bine să adjustezi luminile şi contrastul după ce ai pus watermark-ul, ca să te orientezi după vizibilitatea lui. De obicei, singurul filtru pe care îl aplic este cel de Contrast Enhance pentru a pune mai multă culoare în imagini. Observaţi ce roşie este maşina ziaristei care a parcat ilegal în centrul oraşului.

Pasul 6: Se aplică efectele şi se salvează prin butonul Convert Current sau Convert All. Programul salvează totul într-un folder separat pentru a păstra şi imaginea originală. Altfel, mai poate crea un folder în care salvează imaginile originale.

Efectele pe care le poate crea programul sunt multiple, iar mulţi blogări apelează la photoshop doar pentru a pune watermark-ul sau pentru a modifica rezoluţia. Photoscape-ul se mişcă mult mai uşor şi are toate cele necesare celor care nu vor să reducă prea mult din „naturaleţea” unei imagini.

Photoscape mi-a fost arătat de către Lucian Popa la una dintre ediţiile GrepIT.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.