in Romania

Tris, êtes-vous roumain? Sau cum au ajuns românii mai întârziaţi cu 70 de ani**

Antenele fac primăvara cu o floare şi definesc presa franceză cu un singur ziarist (român)

Tris, “une posteur pour lepost.fr” a analizat gluma controversată lansată de franţuzii de la France 2 cu privire la statutul românilor de pe teritoriul franţei. Mai exact, este vorba despre generalizarea şi compararea românilor cu ţiganii cerşetori de pe străzile hexagonului, ceea ce a stârnit reacţii “violente” în România.

Făcând o analiză prin ziarele româneşti, Tris a descoperit şi “salutul franţuzesc” lansat de comicii noştri (blogări). A descoperit că ai noştri încă mai fac comparaţii cu valorile antice gen Enescu, Brâncuşi sau Emil Cioran sau cu alte cuvinte şi  a aflat că românii noştri sunt incapabili de a da o replică pe măsura salutului românesc. N-avem cu ce ne lăuda, iar asta le-a permis francezilor să ne facă întârziaţi cu 70 de ani. La urma urmei, a trebuit să ne întoarcem în anii 30-40 pentru a le răspunde – deci o merităm.

Apparement la réponse Roumaine fait allusion à l’armée Française qui s’est inclinée devant l’envahisseur nazi en 1939. Bon ils n’ont que 70 ans de retard, il faut les comprendre. (de aici)

Din Jurnalul.ro (JN), aflăm că:

Potrivit jurnaliştilor Le Post, citaţi de Antena3, asocierea cuvântului român cu ţigan şi cu cerşetor reprezintă în mod clar o insultă. Asemenea clişee promovate de mass media franceză ajung să influenţeze comportamentul populaţiei. Televiziunea France 2, care aparţine serviciului public, ar trebui să respecte neutralitatea informaţiilor, au adăugat jurnaliştii francezi. (Presa din Franţa, despre “salutul românesc”: Autorităţile pot reprima rasismul, dar nu o fac)

Jurnaliştii francezi care au scris:

Mis à part le fait que l’amalgame “Roumain=Rom” a tendance à faire grincer des dents, au vu de l’histoire roumaine, l’association joyeuse par les médias “Roumain=Rom=Mendiant” est carrément une insulte. Je laisse les posteurs trouver eux-mêmes les comparaisons que l’on peut faire…  (La Roumanie moquée chez Ruquier: un racisme à géométrie variable?)

Singura chestiune interesantă este că ambele articole sunt semnate de un singur jurnalist care habar nu are cine este preşedintele României da care este, cel mai probabil, român:

Sur le même modèle que l’humoriste Lambert, nos “comiques” roumains ont décidé de reproduire le salut français et clairement je ne peux pas le montrer par respect pour les gens morts pour la France. Je ne trouve pas la démarche bien maligne…

Poate că a răspunde francezilor cu un film nu a fost o idee tocmai rea. Doar că le-am oferit prilejul de a ne face retardaţi, însă a crede că presa franceză este de partea noastră este cam mult. Adică avem, într-adevăr, un jurnalist acolo care-şi apără ţara, poporul, neamul – dar avem acelaşi ziarist care ne-o zice calumea:

Dans un autre quotidien, Jurnalul National (Journal National), le Président de la République Illescu dit “il est inacceptable de voir ce genre de sottises diffusées sur le service public de France Télévision. C’est de la calomnie et Jonathan Lambert englobe dans son sketch la totalité des roumains. La France a une attitude arrogante et injustifiée à notre encontre” (Il n’y a pas que moi qui l’ai pris de travers….)

Tris – S’ill vous plait.. o informaţie se verifică din trei surse şi o căutare pe google. Acum românii sunt întârziaţi doar cu 64 de ani, de 6 ne-ai scăpat tu cu Iliescu, iar unul ni l-au luat franţuzul care ştie matematică.