Recomandări hardware pentru 2013

În 2013, cei care vor dori să-și facă un upgrade la PC, vor trebui să ia în considerare câteva criterii pentru a nu investi în zadar.

Procesoare

În 2013 va trebui să vă gândiți că un upgrade de la dual core, core duo sau x2 va trebui să urce mult mai mult de i3 sau echivalent. La fel va trebui să spun și despre procesoarele din seria i5 4x – 5x, al căror preț va scădea considerabil în 2013. Vorbind strict de performanță, atât i3, cât și i5 4x-5x nu sunt foarte depărtate, iar utilizatorii low-end nu vor simți diferențe considerabile la partea de procesare. Poate doar numele ajută într-o laudă prietenească. Tehnologia pe 2 nuclee e pe ducă.

Recomandarea în pentru acest hardware  duce în 4 procesoare. Fie că e vorba de un i5 din seria 7x, sau de un i7 de la 7x în sus, vorbim de 4 nuclee, care-și vor face simțită prezența pentru majoritatea utilizatorilor.

HDD/SSD

Pentru stocare am să vă recomand să mergeți pe HDD-uri în 2013. Nu are rost să investiți într-un SSD dacă vă gândiți la back-up sau la trafic de date intens. Totuși, evitați HDD-urile cu 5400rpm, pentru că veți avea de înjurat.

Pentru că multitasking-ul se extinde la nivel de „home use”, ar fi foarte bine să luați în considerarea achiziționarea a două hard disk-uri pe care să le utilizați în paralel: unul pentru sistemul de operare și instalarea programelor, și unul pentru stocare. Tendința ar fi să lucrați pe unități de stocare diferite, pentru a profita la maximum de viteza hard disk-ului și pentru a-i extinde durata de viața. Folosind două hard disk-uri în paralel, vă puteți menaja taskurile și veți evita blocajele survenite în timpul transferului de date.

De exemplu: dacă faceți procesare video în timp ce copiați date de pe un DVD pe o altă partiție a aceluiași HDD, veți solicita componenta hardware și riscați să cedeze după un timp relativ mai scurt. Pe lângă asta, încărcând HDD-ul principal cu „de toate”, veți observa cum scade timpul de boot, timpul de procesare, de sortare și căutare.

Așadar, recomandarea pentru 2013 ar fi un HDD de viteza mare pentru sistemul de operare. De preferat aici este un SSD. Și un HDD de minimum 7200 rpm pentru stocare.

Grafică

La partea de grafică, utilizatorii de rând fac întotdeauna greșeala de merge pe memoria video. Dacă are 4Gb vRam, nu înseamnă că ajută mai mult la procesarea video decât una cu 3. La partea asta căutați un minimum În 2013, căutați doar cărți video pe Direct X 11.

Utilizatorii low-end, care folosesc PC-ul doar pentru home entertainment multimedia sau office, se pot mulțumi cu plăcile integrate cu specificarea că poate reda full HD. Nu are rost să investiți bani într-o turbină, dacă nu veți să faceți procesare grafică la nivel înalt. Plăcile de 3-400 de lei pot fi mai eficiente decât cele de 1000 de lei.

Placa de bază

La plăcile de bază, oamenii se orientează să fie compatibile cu procesorul, placa video și cam atât. Încercați să mergeți pe un socket de la lga 1156 compatibil în sus. Nu are rost să băgați bani mai mulți ca să fie compatibile cu cele mai mici, din moment ce faceți upgrade și nu veți avea nevoie de procesoare mai mici decât cele menționate mai sus.

Căutați USB 3.0. Dispozitivele cu 2.0 sunt de domeniul trecutului, mai ales că aveți la și tehnologia eSATA pentru HDD-urile externe. Uitați de intrările IDE, căutați SATA 2 și SATA 3, compatibile pentru viteze mari la partea de stocare.

Sloturi PCIe cât mai multe. Fie că sunt pe 16x sau pe 32x, PCIe sunt un must pentru cei care vor să aducă tehnologie nouă în sistem.

Placă video integrată, cu specificație HD. Este necesară și pentru utilizatorii care nu vor prea multe, dar și pentru debugging. O ieșire video în plus e întotdeauna bună la casa omului, dar nu este o investiție tocmai eficientă (plătiți în plus pentru fiecare spec).

Sursa

Cea mai prostă idee este să investiți într-o sursă doar pentru că are putere mare. Tehnologiile noi funcționează pe un consum redus. Mergeți pe calitate, investiți cam 150 de lei într-o sursă de maximum 400W. Dacă nu aveți 4 tunere, 4 plăci video și 4 HDD-uri din epoca de piatră, e bine să băgați bani în branding și să protejați componentele un un regulator de tensiune. În orice caz, o sursă bună se decalibrează greu, iar la 400W reali, poate conduce un mic avion în casa omului.

De ce să țineți cont de cele scrise de mine

Pentru că așa scrie pe net.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.