Personajul negativ [Dureros, Jignitor, Politicos]

[De data asta se vor respecta doar cei care inteleg mesajul articolului]

Toata lumea se intreaba, si mai ales ma intreaba pe mine: „De ce personajul negativ?” – Pai totul e foarte simplu. Asa cum toti se considera a fi personajul pozitiv si ca tot ce fac ei si zic si se „chinuiesc” sa demonstreze ca asa este, e bine de luat in vizor faptul ca in lume este si cineva care se considera personaj negativ. Pentru ca este nevoie de el. Pentru ca fara el toti ar fi o adunatura de imbecili care s-ar uita unul la altul si s-ar gandi care dintre ei e mai pozitiv decat celalalt.

Ca si cum un om inteligent si-ar da seama ca fara prostie nu s-ar putea diferentia de ceilalti, la fel intervine si acest personaj. Diferenta este ca situatiile sunt mult mai delicate, si mult mai profunde –  si sa exemplific cateva:

Capitolul unu: La Scoala

Bineinteles ca ai luat si azi un doi, un patru, sau oricare alta nota mica in catalog. Bineinteles ca te-ai enervat si incerci sa te explici si sa arunci vina in stanga si in dreapta. Dat fiind faptul ca specimenele humanoide parentale sunt cele care te finanteaza, nu ti-ai putea permite sa le zici adevarul. Dar in primul si-n primul rand trebuie sa te convingi pe tine ca nu a fost vina ta.. si cum sa faci asta mai bine decat sa gasesti personajul negativ. Bineinteles: Profu'(a). Ei sunt mereu vinovatii de absolut tot ce s-a intamplat. Niciodata n-ai sa fii tu cel care nu si-a invatat. Nici nu se cuvine asa ceva. Trebuie neaparat sa fie altcineva. Cineva caruia sa ii atribui si doua trei injuraturi atunci cand il numesti, cineva care sa fie unanim recunoscut -ca fiind vinovat- de absolut toti cei implicati in poveste.

Si totusi, daca ti se pare ca nu te crede lumea, trebuie sa arunci vreo doua trei cuvinte si la minister. Practic, daca stai sa o iei asa, cam nouazeci la suta din materia care se preda la scoala nu trebuie invatata. De fapt, daca te gandesti mai bine nici nu stii ce cauti la scoala. Pe langa faptul ca cei care au facut manualul nu au habar de „fraze pe intelesul tuturor”, sau mai pe limba noastra „se exprima cretineste”[..] mai trebuie sa dai si bani pe el. Apoi cum sa nu ia si sistemul parte din categoria personajelor negative?

Capitolul doi: Tehnologia Informatiei

Stai la calculator. Scrii, vorbesti. Si pica. Pica tot sistemul de operare. Nu se pune ca ai intrat pe zece site-uri interzise minorilor „sub 18 ani”, ca ai cautat fisiere piratate pe internet, sau ca ai acceptat poze cu extensie de aplicatie de la un tip cu id-ul [sexi_garl_patru_iu]. Cine ar recunoaste asta? Niciodata. Utilizatorul cu inteligenta cronica nu va fi niciodata vinovat de astfel de probleme. El este intotdeauna personajul pozitiv. La intrebarea: „Tu ai facut asta”, iti va raspunde in stil poetic: „Asa ma crezi?”. Si cand ii ceri sa nominalizeze un vinovat, isi indreapta aratatorul direct catre monitor. Desi, in cel mai rau caz ar fi fost vina unitatii centrale, si in vecii vecilor nu a fost a monitorului, desi putea sa zica de tastatura ca are taste busite, desi putea sa zica de o pana de curent.. NU! Principalul vinovat este, a fost si va fi mereu monitorul. Vedeti unul ca isi pocneste monitorul de mama focului, nu interveniti. Lasati-l sa-i dea bine. Monitorul este personajul negativ, si trebuie pedepsit pentru asta!

Ai bagat un CD din epoca de piatra si ti-a facut bum CD-Rom-ul? Nici nu m-am gandit ca esti un pic cu vaca. Nu, te cred pe cuvant cand indrepti degetul catre o bucata de plastic si zici: „Porcaria asta!”. Pai normal ca ala e de vina. Tu nu ai fost si nu vei fi niciodata considerat personajul negativ in toata aceasta poveste.

Acum, personaje negative se regasesc peste tot, pe unde nu le cauti acolo sunt.

Capitolul 3: Politica

Cate personaje negative sunt aici? Nici nu stiu de unde sa incep. Sunt senatori, deputati, ministri, consilieri, primari, prefecti, presedinti. Intotdeauna ei sunt vinovati pentru orice. Nu iti gasesti un servici – ei sunt de vina (nu tu ca ai preferat sa cari saci in loc sa iti vezi de scoala); platesti curentul de rupi – ei sunt de vina (nu tu care uiti sa-nchizi becul); nu gasesti loc de parcare – ei sunt de vina (nu tu care nu stii sa mergi pe jos 500 de metri pana la destinatie). Este inadmisibil sa fii considerat vinovat in toata povestea asta. A, sau stai. Am o revelatie acum. Esti vinovat pentru ca, in primul rand si daca nu ma insel… i-ai votat. Si in plus, nu te impiedica nimeni sa incerci sa aduci o schimbare comunitatii. Deci, tehnic si practic, daca stau sa ma gandesc bine, aici vina este a ta pentru ca tu ai inghitit „minunile” campaniilor electorale. Tu esti principalul vinovat pentru ca in situatia asta ai fost pus sa alegi [..] si ai ales [..] Personajul Negativ!

Interesant nu? Si totusi nu am terminat, mai urmeaza… pentru ca sunt multe. Toti stiu cine e personajul negativ dar, in acelasi timp, nimeni nu este personajul negativ.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.