in IT

Orice laptop are nevoie de un cooling pad

Am început să folosesc un cooling pad după ce am văzut că mi-a cedat un SSD din cauza temperaturii. Culmea este că mă număram printre cei care credeau că au un laptop fiabil (chiar „indestructibil”) care nu poate suferi din cauza asta, pentru că a fost construit pentru performanță. În realitate, cam toate laptopurile au nevoie de o măsuță specială pe care să fie așezate când sunt utilizate pentru procesare mare.

shutterstock_99620729

Laptopul se uzează

Când am cumpărat al treilea laptop (faimosul meu Lenovo), am crezut că am dat lovitura. Înainte folosisem două kitsch-uri de la Acer, respectiv MSI. Low-cost, plastic ieftin, temperatura procesoarelor constantă pe la 80 de grade. S-au descompus, pe rând: au cedat hard disk-urile, procesarea se făcea din ce în ce mai greu, au sărit tastele, s-au crăpat balamalele, au cedat bateriile. Nu sunt genul care să izbească lucrurile, cu atât mai puțin laptopurile.

La Lenovo am început „light” lucrând mai mult cu browser-ul și programarea o făceam în notepad++. Apoi am început cu Photoshop și Premiere. De la bannere web și grafică pentru site-uri, am trecut la bannere stradale, 300DPI și dimensiuni de 20-30mp. Cooler-ul se ducea la maxim, dar notebook-ul avea temperatura constantă.

După doi ani, a început să cedeze un SSD din cauza temperaturii și mi-am dat seama că, oricât aș vrea, laptopul nu este construit pentru performanță. Cel puțin nu din punctul de vedere al capacității sale de răcire.

Cum se comportă un notebook care are probleme cu temperatura

În momentul în care coolerul nu mai face față la nivelul de procesare, cam toate componentele active din laptop se încălzesc foarte tare. Procesarea se face din ce în ce mai greu, iar hard disk-ul cedează sau îngreunează accesul la fișiere.

În funcție de construcția laptopului, zgomotul produs de cooler poate crește

Praful nu este, întotdeauna, motivul

Prima problemă de încălzire a laptopului mi-a fost sesizată de colegul meu, care a crezut că „a intrat praf la cooler”.  Într-adevăr, de multe ori am găsit venitlatorul îmbibat de praf și, uneori, a fost cazul să-l schimb cu totul pentru că nu s-a mai putut curăța.

La un Dell am găsit coolerul crăpat în zona de prindere, din cauza greutății. Efectiv, nu mai putea fi fixat și răcirea era superficială.

La Lenovo Y570a, la fel ca la modelele premium de la Dell, HP și ultrabook-urile de la ASUS, coolerul era imaculat. Aici intervine gradul de uzură al componentelor.

Sistemul de ventilație al unui laptop „portabil” nu poate fi eficient

Toate notebook-urile, pe care le-am avut, au avut același sistem de ventilație:  aerul rece „tras” de pe masă (din partea de jos) și suflat prin lateral sau prin spate. Problema e că masa (suportul) pe care stă, se încălzește la rândul ei, iar piciorușele scurte(0.5cm) nu permit pătrunderea aerului rece suficient cât să ventileze eficient. Practic, distanța dintre laptop și masă este prea mică.

De asta este nevoie de un suport auxiliar, care lase spațiu, iar laptopul „să respire în voie” fără să fie sufocat de propria căldură.

Cum arată și cât costă un cooling pad bun

Sunt trei proprietăți de luat în vizor la achiziționarea unui cooling pad. Prima ține de confort și se referă la nivelul de zgomot care ar fi bine să nu-l depășească pe cel emis de laptop. A doua ține de puterea ventilatorului, iar a treia este la structura măsuței pe care se va așeza laptopul.

De circa 6 luni, eu folosesc un cooling pad Deep Cool N400, foarte ieftin și foarte eficient. Am urmărit să nu fie zgomotos, iar suprafața pe care stă notebook-ul să fie perforată în totalitate. Adică să fie ca un grilaj de aerisire. Astfel, aerisirea se face pe toată suprafața.

 

În perioada menționată nu am mai avut probleme la procesare sau la unitățile de stocare. Iar ca preț e vreo 44 lei la emag și 60 lei la Altex.

WP_20141110_001sursă foto: laptop în flăcări via shutterstock

Update despre portabilitate:

portabilitate

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.