in Foto

Olympia (Sony) DL2000A, un aparat de fotografiat cu pietre (la propriu)

Sony DL2000A este un aparat de fotografiat pentru film de 35mm, apărut pe piață pe la începuturile anilor 2000,  care nu a fost produs niciodată de Sony. Se mai găsește și acum prin talciocuri, pe okazii sau pe ebay, la prețuri destul de piperate grație aspectului de SLR. În realitate, aparatul este produs de o firmă chinezească și a început să fie comercializat în estul Europei sub două denumiri: Olympia DL2000A și Sony DL2000A.

Dacă la aspect seamănă cu un SLR, forma adaptată este a unui TLR. În fapt, comercianții se foloseau de această funcție pentru a-l putea vinde mai ușor. Faptul că imaginea se forma deasupra aparatului pe un ecran minuscul atrăgea multe priviri în acea perioadă. Chiar și acum, se găsesc modele scoase la vânzare pe internet cu 100-200 lei pe la noi și 100-200usd pe ebay.

Personal, nu pot spune că am văzut vreodată un astfel de aparat să funcționeze, dar am citit câteva mărturii cum că ar face poze destul de bune pentru o făcătură.

Descriere:

Vorbim de un aparat de fotografiat din plastic ieftin de culoare cenușie cu negru. Aspectul imită puțin Zenitul de altă dată. Deasupra găsim un vizor pentru oglinda care formează imaginea pentru a fi văzută înaintea fotografierii propriu-zise. Diferența e că un TLR ar avea două obiective identice pentru vizionare și fotografiere.

Alături are o rotiță care ai presupune că e pentru derularea filmului. În fapt, este un buton de pornit-oprit care se poate roti la 20 de grade.

În partea frontală are un obirctiv cu inel reglabil. Altfel spus: are un tub de plastic, cu indicator pe hârtie și două lupe de material foarte prost care se zgârie la primul firicel de praf. Lângă este un cronometru, destul de interesant și funcțional.

Capacul din spate se deschide și se poate introduce un film de 35mm. Derularea se face prin intermediul unui motoraș de 3v. Culmea, treaba asta face din Olimpia DL2000a un aparat interesant pentru tehnologia destul de promițătoare.

Folosește baterii de 1,5V, R3, numai că suportul pentru acestea este prea îngust și de aceea am pomenit că nu am văzut vreodată unul care să funcționeze. Bateriile rămân pur și simplu blocate.

Sony dl 2000a, Olympia dl2000a

Interior

Așa cum am spus, Olympia DL2000A are un motoraș folosit pentru derularea filmelor. Interiorul este de plastic, cu câteva excepții. Rotițele sunt de plastic pe suport de plastic. Șuruburile sunt acceptabile, dar, fiind prinse în plastic, pot deveni inutile.

Shutterul este o bucată de plastic, trasă de un arc. Încărcarea se face ca la un pistol cu bile. Un suport de plastic se trage în lateral până rămâne blocat într-un suport în formă triunghi. Când este declanșat, suportul respectiv este tras în jos pentru o fracțiune de secundă, ceea ce face mecanismul să împingă bucata de plastic către poziția inițială și să depărteze shtterul de pe lentilă. Culmea este că acest mecanism pare cel mai rezistent din tot aparatul.

Cronometrul este inteligent și funcțional. De fapt, este singurul mecanism pe care te poți baza atunci când nu ai baterii dacă vrei să vezi funcționalitatea shutterului. Și, cum baterii nu ai cum să-i bagi, este cam singura parte funcțională.

Motorașul este simpatic.

Pietre

Pentru că este construit din plastic (și chiar am menționat cuvântul ăsta de multe ori), DL2000A ar fi prea ușor ca un fotograf amator să fie înșelat. De aceea, probabil, chinezii s-au gândit să-l facă mai greu prin introducerea unor bucăți de piatră sculptate. Efectiv, baza aparatului este în totalitate din piatră, pentru a centraliza centrul de greutate. La fel este și una din părțile laterale.

Concluzie

De departe, cea mai valoroasă componentă a acestui aparat de fotografiat este motorașul. Să găsești unul funcțional este o minune, dar să nu vă lăsați păcăliți de cele inscripționate de el. Nu a fost produs de Sony și, în niciun caz, nu este un aparat japonez. Precizia lasă de dorit. Sper că acest articol v-a fost de ajutor.

PS: Acum puteți să faceți mișto de cei care-l vând cu atât palos pe okazii.ro

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. O chestie,vezi ca ce ai spus despre baterii nu este adevarat.Ele se baga usor si ies la fel de usor.Referitor la greutate Zenitul era mai usor?Nu.
  Am facut peste 10 filme cu el si nu are nici o problema.Ba mai mult Si mecanismul cu oglinda ca la TLR-uri ajuta in momentul in care pui blitul deoarece este mai usor sa te uiti pe sus si nu prin gemulet.Asa ca nu mai da off topicuri pentru ca majoritatea sunt niste prostii!

 2. Aparatul este sub orice critica, in schimb la mine in aparat am gasit doua lingouri de fier in loc de ciment. Sa inteleg ca e un model mai avansat.

 3. terminati-va fratilor cu porcaria asta
  mai bun de 1000 de ori o compacta de 150 lei noua in magazin
  am vazut asa ceva la cineva am zis wow dar m-am uitat mai bine si clar porcarie

 4. Eu am fost fraierit de un tigan in Gara de nord cu gunoiul asta acum vreo 10 ani… Omu vroia 300$, dar se multumea si cu 300 lei… Am sfarsit prin a-i da cd player-ul meu portabil la schimb, si imediat dupa m-am prins de fapt ce gunoi de aparat era si ce tzeapa am luat… Al meu insa nu cred ca avea pietre pentru ca era incredibil de usor. Am tras un singur film cu el si mi-a ajuns… Imagini sterse, culori sterse, close-up-uri nefocalizate. In rest isi facea treaba, in sensul ca shutterul declansa ok, tragea si derula filmul, blitzul se aprindea…. Si era ok ca acel blitz era detasabil si se punea pune pe orice alt aparat cu hotshoe… chiar si pe batranul Smena 8M.
  In final am avut norocul de a-l vinde cu 90 lei.