in Blog

O metodă bună de a obţine bursă socială pentru studenţi

Personajele din acest articol sunt fictive. Listele cu cei care au venitul 0 sunt reale şi se pot găsi foarte uşor.

Este vorba de o sumă modică de vreo 200 de lei dată de universitate pentru studenţii fără posibilităţi materiale extraordinare. Nu este chiar aşa.

Există un sistem foarte interesant prin care anumiţi studenţi pot primi burse sociale chiar dacă financiar nu stau foarte rău. De exemplu, un oarecare Jănică Tarzan se poate duce să depună dosarul pentru bursă socială. Nu trebuie să facă mare lucru, ci doar are nevoie de vreo câteva hârtii de la administraţia financiară şi alte câteva fişe printre care şi adeverinţele de salariat ale membrilor de familie plus declaraţia de venit. Ei bine, Jănică reuşeşte ceva fenomenal: reuşeşte să apară pe lista bursierilor şi nu oricum.

Aşadar, Jănică al nostru pleacă din poll position cu venitul zero, trecut pe listă. Adică el, săracul, nu are nicio sursă de venit şi trăieşte cu nimic. Practic este ceva nemaipomenit până acum în lumea civilizată – un om să facă facultate fără să aibă un şfanţ declarat.  Ce s-a întâmplat de fapt este foarte simplu: familia domnului Tarzan are patru membri, el fiind cel mai tânăr. Ceilalţi trei sunt plecaţi undeva prin Italia, taică-su este dealer de autoturisme, maică-sa chelneriţă la o crâşmă din Modena, iar frate-su este thnician operator în jaluzele şi termopane. Toţi membrii au carte de muncă, iar venitul lor total este de câteva mii de euro pe lună. Faptul că ei lucrează în Italia şi nu în România, înseamnă că de aici vor primi adeverinţă cum că niciun membru nu e angajat, şi că, săracii, stau cu gurile căscate după o bucată de pâine.

Astfel, Jănică Tarzan, studentul cu merţanul parcat la ieşirea din universitate şi cel care nu stă la cămin pentru că are apartament închiriat, poate primi bursă socială.  Şi, vorba lui: “Un ban în plus? Prost să fiu să nu-l iau”.

Şi da, nu vă miraţi, chiar dacă umblaţi cu hainele rupte pe voi, sau dacă abia vă plătiţi căminul, că n-aţi primit bursă socială. Pur şi simplu, aveţi venitul prea mare faţă de cei care, săracii, nu-s proşti.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Si cand eram eu student era la fel, numai ca luau bursa sociala nu pentru venit zero ci pentru ca aveau certificat de “revolutionar” unul din parinti! Ce conta ca in ierarhia veniturilor erau undeva la varf… Vorba aia, macar banii de benzina sa si-i scoata.

  2. Mihai de ce nu a iesit si taicato la revolutie ? aveai si u bursa 😉 (sau nu a iesit in strada sa stee in fatza pustilor si sa strige JOC COMUNISMU ca ia fost frica?) Si nu stiu de ce comentati doara e Romania cel care are primeste , cel care nu prea are i se ia si particica aia mica … :(( Vezi de ce trebe inca o revolutie si trebe rasplatiti cei care incep si stau in fatza? pentru ca nu sunt multi curajosi !!!!!!

Webmentions

  • Irositu’ s-a enervat pe studenții săraci și cu merțane | aghiuţă 22 februarie 2011

    […] March 5th, 2010 aghiuţă, 0 vizualizari, niciun comentariu »Cristi Juverdeanu scrie despre păcăleala pe care o trag statului studenții cu părinți plecați în străinătate. Deși au bani gârlă pe ei, obțin ușor burse, în timp ce un student obișnuit tre’ […]