in Blog

O chestiune de olimpiadă: “Vezi că ai trecut cu pile până aici, pune-te pe învăţat”

… ca să vedem pe unde este învăţământul românesc la ora actuală, la nivel de olimpiade.

Dacă până acum profesorii ştiau să-şi încurajeze elevii trecându-le note din burtă spre sfârşit de semestru sau, după caz, spre început, nivelul s-a mai schimbat şi a ajuns undeva pe la olimpiade. De la clasicul: “Da, nu prea ai ştiut tu, dar pentru că eşti elev bun şi-mi dai bună ziua pe stradă, îţi pun un zece” s-a ajuns la ceva un pic mai serios şi cu ceva istorie în spate.

Astfel dacă un elev este trimis la o olimpiadă şi ajunge într-o faza superioară (să zicem judeţeană), el primeşte toate aplauzele de la profesori. Ceea ce este foarte bine, pentru individul are nevoie să vadă că lumea îl apreciază pentru munca prestată. Mai interesant este acel moment, când se trezeşte un mârlan de profesor cu nişte idei strălucite. Vin la clasă, predă, apoi îl ia pe elev deoparte şi-i zice aşa mai în şoaptă: “Vezi că ai făcut-o de oaie, ţi-am citit şi eu teza. Era varză, prea multe greşeli pentru nivelul ăsta. Nu am avut ce să fac, dar le-am spus eu colegilor că pari un elev bun şi că meriţi. Hai, pune-te pe-nvăţat şi arată-le că poţi.”

Cu ceva istorie în spate pentru că aceşti indivizi de profesie (cum?) profesor n-au fost înjuraţi şi ar fi fost prea de tot să vină unul în 2010 să reinventeze prostia. Cu siguranţă elevul a plecat în toane bune la faza următoare: “Atât de bun sunt”.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Cine stie cunoaste…;)) dar nu trebuie sa generalizam chestia asta… nu vad cum ar putea sa obtina, un astfel de indvid, un premiu la nivel intarnational… an de an se intorc cu medalii destui elevi 🙂

  2. Cristi, sa luam exemplul unor concursuri nationale. Mergi optimist crezand ca totul e pe bune insa acolo iti dai seama ca daca nu ai un profesor intr-o comisie risti sa te intorci acasa fara nimic. Fiecare profesor trage pentru elevul lui pentru ca daca elevul castiga, castiga si profu la salariu.
    Asta e desigur inca un lucru pe care noi il putem schimba. Stiu pe propria piele ca aceasta situatie se poate modifica.

Webmentions

  • Pentru de dimineață | aghiuţă 20 septembrie 2010

    […] Talent irosit știe problemele olimpicilor. […]