În juriu la ExplorIT, ediţia a 3-a

 

Ca la fiecare ediţie, anul acesta am făcut parte din juriu la, probabil, cel mai important concurs de IT de pe meleagurile bacoviene. ExplorIT a început din dorinţa unor puşti din generaţia 92 (adică s-au născut pe-atunci), care au vrut să facă un concurs organizat de elevi, pentru elevi. Conceptul a venit de la GrepIT, competiţie despre care s-a mai scris, de asemenea, pe talentirosit.ro.

Despre organizare

Aşadar, ediţia a 3-a de ExplorIT a fost organizată de alţi puşti faţă de cei din anii anteriori. Adică, de generaţia următoare. Am văzut ceva mai mult calm şi o structură mai bine definită a programului, cu ceva adausuri în materie de coffee break (am avut Xbox în pauze, da?). Agitaţia primelor două ediţii părea că nu mai era prezentă sau organizatorii au ştiut să o ascundă foarte bine.

Programul şi punctualitatea

Evident, ca orice concurs dedicat IT-iştilor, programul s-a decalat cu vreo oră, mai ales la secţiunea la care am fost jurat. (Nici acum nu am înţeles de ce lumea încă mai crede că IT-iştii şi programatorii sunt punctuali. Cred că suntem cele mai dezorganizate personaje din societate pentru că vrem să facem prea mult într-un timp prea scurt. Să-i zicem: goana după eficienţă.)

Categoriile concursului

Au fost două mari categorii: IT şi Media, care, la rândul lor, au fost împărţite în subcategorii. Pentru categoria mea, proiectele înscrise au fost din Web Development, Desktop Aplications, eLearning, Mobile Apps.

Despre concurenţii de la IT

La nivelul concurenţilor, a fost implicare ceva mai mare din partea celor din clasele 9-10. Pot spune cu uşurinţă că niciun proiect din cele prezentate nu a fost realizat cu ajutorul curiculei de liceu. De altfel, elevii au avut bunul simţ şi au scris pe proiecte numele profesorilor coordonatori. Cine ştie, o fi vreo notă mai mare în joc.

Cele mai interesante proiecte

Pentru că au fost câteva proiecte cărora le-am dat punctaje destul de mari, am să descriu o parte din cele care mi-au plăcut cel mai mult:

Record and Simulate – soft care înregistrează activitatea utilizatorilor şi o va repeta de câte ori este nevoie. Sigur, se bazează pe comenzi macro (înregistrează coordonatele şi le aplică), dar are câteva funcţii pe care nu le mai găseşti la softurile din freeware. Una dintre acestea este capturarea unei zone a ecranului şi executarea comenzilor macro numai dacă acea zonă este vizibilă.

Heroes of Math – joc educaţional cu grafică de Heroes 3. Utilizatorul trebuie să parcurgă o hartă asemănătoare jocurilor de strategie şi să treacă peste diverse obstacloe pentru a ajunge de la un castel la altul. Evident, pentru a trece de obstacole i se vor da probleme de matematică pentru care el va trebui să

BellAE – soft care primeşte întrebări prin SMS şi le răspunde tot prin SMS. În primă fază foloseşte o bază de răspunsuri din Wolfram Alpha(Google IT), iar apoi are un algoritm prin care întreabă cel mai tare motor de căutare existent (vezi paranteza anterioară). Mi-a plăcut ideea şi algoritmul pentru căutările din Google. Nu ştiu dacă este al lui, dar implementarea într-un soft care îţi răspunde la întrebări prin SMS face toţi banii.

Concluzie

Mi-a făcut plăcere să jurizez alături de alţi patru colegi din domeniu. Pot spune că sunt mulţi concurenţi care pot lua creta din mâna profesorului şi îi poate da catalogul de cap, dar, la fel, voi recunoaşte că sunt câţiva care mă înceţoşează şi pe mine. Felicit organizatorii (iniţiatorii şi actualii) pentru idee şi pentru faptul că au reuşit să “pună Bacău pe harta IT” din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.