in Internet/Web

Lacrimă de spamăr: „Băga-te-aș eu într-un grup și da-ți-aș link-uri de pe blog!”

Așa-i că sună a înjurătură? Ei bine, asta se întâmplă acum pe facebook. În timp ce unii muncesc să își creeze comunități, pagini de fani și investesc serios în imaginea lor, alții s-au pus pe creat grupuri și pe adăugat utilizatori. Bineînțeles, a adăuga pe cineva într-un grup de care n-a auzit și pentru care nu poartă niciun fel de interes nu este ilegal, iar „experții” noștri nu se consideră spammeri. „Pentru că poate să iasă când vrea el” sau pentru că „Nu este obligat stea” ar spune ei.

Dacă ar fi să le explicăm asta celor care laudă astfel de inițiative, ar zice că suntem hateri. Dacă ar fi să le oferim definiția spam-ului*, ar crede că regula se aplică doar la email-uri, nu și la comunitățile online. În fapt, ideea de promovare folosind metode abuzive (pentru că este un abuz să mă bagi într-un grup fără permisiunea mea) este spam. Nu vreau să intru în grupul blogărilor din România, în grupul bișnițarilor fără loc de muncă, în grupul studenților care-l iubesc pe un anumit profesor universitar din București și nici în grupurile generate de artiștii care s-au plictisit de artă și s-au făcut experți în social media. Tot în același stil, nu vreau să dau click-uri ca să părăsesc grupuri.

Există totuși o soluție pe care o practic de ceva timp și către care îi ghidez pe cei din situația mea. Se numește raportare la facebook și o pot face pentru toate tipurile de spam pe care le găsesc: de la invitații pentru evenimente „revoliuționare”,  aplicații și jocuri de oameni plictisiți, până la grupuri și cereri de prietenie din partea termopanelor. Eventual, facebook îi va elimina pe cei care trădează profesionalismul și nu vor mai răsări, pe ici, pe colo, lacrimi pentru spam.

 

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. In cazul asta, da si tu o solutie.
    Eu fac un grup pe Facebook. Tu zici ca omul tre’ sa intre de bunavoie. Cum sa intre daca nici nu stie ca exista? E vreo varianta sa promovez grupul?

  2. da ma lasati-ma cu spamul de tot felul, daca fac spam ma scoti din lista, daca e spam iesi din grup..rezolva-ti probl, nu ma “pari” la mamicuta( facebook), da tu nu, repede block, de parca aia nu cere un click. si fara spam ce te faci pe fb? te plictisesti si incepi sa te joci? si faci spam:-)))