in Blog

Echipa oraşului – Simbolul şi orgoliul pe meleagul bacovian

În Statele Unite, Statuia Libertăţii nu este o necesitate dar dac-ar dispărea, americanii ar simţi. Asta înseamnă un simbol.

Cu toate înfângerile şi cu toate înjurăturile, cu toate blaturile şi cu toate retrogradările sau locurile cumpărate – echipa FCM Bacău a devenit un simbol pentru oraş. Dar asta nu s-a întâmplat pentru că a venit un analist să ne vorbească despre importanţa unei echipe de fotbal, pentru că este o sursă de venit sau pentru că generează un număr de turişti care să ridice Bacăul pe  plan economic. Din contră – este echipa care a dezamăgit în ultimii ani probabil mai mult decât au dezamăgit mâncătorii de lapte cu posmagi de la putere.

Dar este echipa noastră, acea echipă care conturează un conflict politic şi  care a trecut prin comunism şi democraţie. Este echipa care a trecut de la primărie la patron, de la patron la primărie şi apoi iar la patron ca, mai târziu, să treacă iar la primărie. Este echipa pe care un om poate nu se duce să o vadă cum joacă, dar care îi oferă acestuia posibilitatea de a alege pentru că este acolo unde a fost şi până acum. Este echipa asupra careia nici Stavarache şi nici Sechelariu n-ar trebui să aibă dreptul  sau intenţia de a o distruge ca şi cum ar însemna nimic scris cu patru majuscule.

Iar asta s-ar crede pentru că toţi cetăţenii au auzit de cuvântul fotbal, cu toţii ştiu ce înseamnă acest sport şi al naibii să fiu dacă nu toţi au sărit în sus de fericire în 2004 la golul lui Cursaru (4-2 cu Dinamo). Şi cine nu se bucura atunci când echipa asta pocnea pe Dinamo, împiedica pe Steaua sau îi făceau pe ăia de la Timişoara să se holbeze după un gol înscris de la mijlocul terenului? Să nu fim ipocriţi.

FCM Bacău este în acest moment o forţă pe plan politic. Nu că este o echipă de consilieri locali,de deputaţi, sau alte basme cu zâne măseluţe. Este forţă pentru că desfiinţarea ei ar însemna pentru actualul primar o problemă foarte mare în viitoarea campanie, cel puţin pentru partid. Faptul că, pe timpul mandatului, echipa fanion a fost retrogradată şi că decizia a stat în mâna liderului PNL-ist, nu este tocmai un viitor mesaj de campanie electorală. Dacă se mai adaugă şi faptul că se intenţiona la un moment dat ca stadionul să fie dărâmat – avem de-a face cu o rea intenţie şi nu dă bine la niciun cetăţean imparţial sau care nu practică pupincurismul ca meserie.

De cealalta parte, nici fostul primar nu ar avea de câştigat dacă echipa se duce să facă vânzare la ariel pe terenuri noroioase. Faptul că este acuzat şi cercetat în această perioadă este o lovitură de imagine pentru el, însă, dacă va fi găsit nevinovat, se va uita cu timpul. Însă, dacă el va contribui la desfiinţarea echipei, lumea nu va mai fi aşa de iertătoare şi se vor aminti cam toate greşelile din trecutul lui. Cu alte cuvinte nu mai poate candida nici el, nici fratele lui şi niciun prieten recomandat de el. A lua mită e una, dar a distruge un simbol al oraşului cum este stadionul sau echipa de fotbal, este ceva gros. Ca să nu mai vorbim de faptul că el încă mai este considerat vinovat de starea actuală a terenurilor nimănui (care ţin tot de sport).

Acum, pentru cei care se cred tarzani şi se arată nepăsători vis-a-vis de situaţia aceasta: aveţi cumva complexe de credeţi că nu se merită a se băga bani în echipă? Adică se ştie că e criză şi că s-ar putea face ceva cu banii ăia, de exemplu să se spele rahaţii de pe trotuare, dar până anul acesta nu prea s-au băgat bani la echipă şi să vedeţi minune: Rahaţii tot pe stradă erau!

Şi nu are rost să începem discuţia despre ce înseamnă un meci de fotbal pentru un tânăr, care vrea să practice un sport şi doreşte să aibă un model în oraşul lui, aşa cum un scriitor băcăuan îl admiră pe Bacovia sau cum un om îşi laudă un concetăţean când aude de o realizare de-a sa: Ăsta-i de-al nostru.

Ce-ar fi, domnule, să zicem în continuare “uite-i pe ăştia, sunt ai noştri” la un meci cu Steaua şi să-i bată pe ăia până le sună oalele în cap? Cum ar creşte atunci orgoliul de băcăuan?

PS: Încercaţi să digeraţi comparaţia cu Bacovia şi cu Statuia Libertăţii luându-vă după semnificaţia lor pentru cei din comunitatăţile respective.

PPS: Nu digeraţi la propriu, vă rog.

Write a Comment

Comment

I accept the Privacy Policy

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. eu n-as mentiona numele lui bacovia si echipa bacaului in acelasi titlu…..sunt chestii prea diferite….si suna prea aiurea
  spun asta desi sunt fan al echipei locale….si un admirator al poeziei lui bacovia

  un fan al echipei asteia ar trebui pur si simplu sa ignore jocurile politice din jurul ei….si sa mearga pe teren, unde sa-si sprijine echipa

 2. @adrian cretu – te referi la bacovian din titlu? sau la Bacovia din text?
  în text m-am referit strict la faptul că Bacovia este un model pentru tânărul scriitor. de aici se poate deduce foarte bine ce înseamnă o echipă pentru un tânăr jucător.

 3. Sunt două probleme majore:
  1. Echipa trebuie sustinuta din bani publici, dar locul in divizie si palmaresul apartin lui Sechelariu.
  2. Sechelariu nu vrea sa cedeze decât dacă primește alți bani/bunuri/terenuri publice.
  Astfel, pentru ca să aibă echipă, băcăuanii trebuie să bage bani și în echipă, și în curu lui Sechelariu.

  Decât un fanion așa jalnic, mai bine mergem cu handbalul și voleiul înainte.

Webmentions

 • Blitz news, cu distincții | aghiuţă 22 martie 2010

  […] Distincția Fotbal fără sport merge azi la Talent Irosit, pentru Echipa oraşului – Simbolul şi orgoliul pe meleagul bacovian […]