De ce voi vota cu Kelemen Hunor la prezidențiale

10

Înainte să începeți să mă spurcați pentru că voi vota cu un ungur, încercați să citiți și să înțelegeți de ce l-am ales pe cel mai iubit dintre politicienii maghiari.

Kelemen, același țel din 1993

În primul rând, Kelemen Hunor este singurul candidat care are un țel pe care-l exploatează de câțiva  ani. Nu spune nimic de grațieri, de proiecte de viitor (care n-au sens) și nici nu se laudă cu sărăcia românului. Pomenește de constituție numai atunci când e vorba de drepturile maghiarilor, iar „statul de drept” îl folosește doar ca răspuns la atacurile de stângă sau de dreaptă. Omul vrea autonomie pentru „Ținutul Secuiesc”, militează pentru asta de când a devenit om politic și își duce ideea până la capăt.

În schimb, ceilalți candidați duc o campanie monotonă, trasă la indigo: „înainte a fost rău, cu mine va fi mai bine”. Până și Victor Ponta, candidat din partea PSD, spune cât de prost a fost condusă România în ultimii 25 de ani, uitând că vreo 10 ani l-am avut ca președinte pe Iliescu și vreo 14 ani am fost guvernați de PSD-iști. Alături de el vom putea spune că „ipocrizia iz nat ă bag, iz a ficiur”.

De cealaltă parte, îl avem pe Klaus Iohannis, care și-a luat o atitudine defensivă și își petrece campania răzpunzând doar acuzelor venite din partea PSD-iștilor cultivați: „N-am copii pentru că n-am putut. Sunt creștin. Am 6 case pentru că am investit. Nu sunt incompatibil”. În rest, el spune că vede o Românie prosperă, a 7-a putere economică din Europa. Nu spune cum, nu spune de ce, dar folosește un program prezidențial atât de ambiguu, că-ți vine să-l listezi și să-i dai foc. „Maind fac”.

Monica Macovei speculează dar nu vociferează. Are în planul ei un punct pe care-l spune rar și atunci cu jumătate de gură:

Separația Bisericii de Stat este una la care nu trebuie să renunțăm: aceasta înseamnă că Biserica nu trebuie să influențeze decizia politică, iar politicul nu trebuie să intervină în treburile Bisericii. Libertatea religioasă este una dintre libertățile civile cele mai de preț. Dacă mai mulți oameni politici ar crede cu adevărat în poruncile Decalogului şi nu doar ar mima electoral credința, corupția ar dispărea și binele comun ar prevala. România ar arăta altfel dacă oamenii politici ar respecta măcar două dintre porunci: să nu minți, să nu furi.

Proiectul ăsta îl putea iniția și fără să fie președinte. Practic, ea știe că alegerile sunt compromise, așa că-și face planurile pentru un post de deputat, senator sau europarlamentar. Un fel de campanie pentru imagine.

Hai Kelemen, fă-o pentru Ținutul Secuiesc!

Revenind la Kelemenul nostru cel de toate zilele – el nu are un program public special pentru prezidențiale. Lumea știe ce vrea și nu trebuie să folosească cuvinte pompoase pentru a-și descrie intențiile. Campania lui e una silențioasă, își face imagine prin declarații cu privire la drepturile maghiarilor și toată mass-media îl difuzează gratis. Aș putea pune pariu că el nu trebuie să dea 10.000 de euro pentru o apariție de 5 minute la TV.

În al doilea rând, vreau autonomia Ținutului Secuiesc. Nu vă puteți da seama de greața pe care o am atunci când începe un nou scandal cu privire la drepturile maghiarilor. Că e vorba de limbă, că e vorba de pâine, că e vorba de p*** m**, de ceva timp suntem bombardați cu micile acțiuni ale maghiarilor prin Transilvania.

Harghita și Covasna sunt cele mai sărace județe din România. Mai sărace decât Vasluiul. Să fiu sincer, eu aș dona, dacă s-ar pune problema, pentru organizarea unui referendum local prin care etnicii maghiar să-și voteze autonomia. Apoi, le-aș da-o și m-aș uita la ei ca la un reality show, să văd cum se descurcă mai departe: de unde își iau utilitățile, cum vor achita consumul de gaze, acciza la carburant, pensii și alocații, sistemul sanitar, etc. Pe lângă asta, n-ar fi normal să se formeze un nou stat în cadrul Uniunii Europene, deci nu vor beneficia de fonduri și alte ajutoare. Ba chiar ar trebui înființată evidența populației și un sistem de vize pentru cei care vor să intre și să iasă din Ținutul Secuiesc.

Prin urmare, hai să votăm cu Kelemen Hunor, așa, de-o distracție, să vedem cum se descurcă.

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.