in Filozofie cu 'z'

De ce cresc prețurile în România?

Marius Bălu, un politcian portca-purpuriu de prin Mehedinți, a scris pe facebook că:

În timp ce românii sunt alimentați zi de zi cu diversiuni mediatice, prețurile cresc în neștire. Un fapt real, ignorat atât de către guvernanți, cât și de către instituțiile media controlate politic de USL, este creșterea prețului la carburanți. În trei zile, respectiv miercuri, joi și vineri – 13, 14, 15 februarie a.c., prețul motorinei la pompă a crescut de la 5,9 lei la 6,29 lei fără să avem o reacție din partea celor care ne guvernează.

Ritmul de creștere, fără precedent, a prețului motorinei are un efect devastator ducând la o creștere de prețuri în lanț la toate produsele alimentare și nu numai, cu efecte negative asupra agriculturii pentru anul 2013, ținând cont că începe campania de primăvară.

Dacă s-ar face tam-tam pe treaba asta, am ieși în stradă precum bulgarii și, ipotetic vorbind, ar demisiona vreo doi-trei oameni din guvern, ce am câștiga? Motive în plus pentru „destabilizarea monedei naționale”, criză politică, scandal mediatic și, bineînțeles, promovarea indirectă a mafiei la nivel național și internațional.

Să nu uităm totuși de protestele mârlănești organizate la București acum 1 ani și ceva, când oamenii știau doar că trebuie să huiduie. Au urmat niște cheltuieli inutile (referendum, căderea și numirea guvernului), mult scandal mediatic în baza lor, iar efectele le-am resimțit:

scandal-euro

Pe lângă asta, s-a creat o idee generală că prețul carburantului duce la scumpiri. Dar nimeni nu spune că, dacă am avea rețele de transport mai decente (drumuri bune, autostrăzi, linii ferate de mare viteză), automat s-ar reduce consumul și, chiar cu salariile noastre mediocre, am avea mult mai puțin de suferit și ne-am permite să ducem prețurile din benzinării la nivel european (încă mai suntem pe locul trei în Europa).

 

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Webmentions

  • Retrospectiva săptămânii #3 : Cristi Juverdeanu

    […] De ce cresc prețurile în România? […]