in Internet/Web

Cum să îţi alegi tema pentru blog?

Nu e tocmai unul dintre tutorialele clasice de genul: “cum să îţi demonstrez că sunt expert şi tu nu”. Am citit pe diverse forumuri despre temele premium de wordpress şi m-am avântat să le folosesc pentru că păreau prea bune. Şi, într-adevăr, ele sunt bune pentru cei care nu au timp de investit.

O mare parte dintre temele “uşor costumizabile” sunt nasoale din privinţa codului sursă. Teoretic, este ceva normal, pentru că trebuie să facă faţă cerinţelor de administrare ale utilizatorilor. Pentru blogări, totuşi, n-ar trebui să fie o opţiune.

În primul rând, un blogăr vrea să fie descoperit, iar pentru asta are nevoie de SEO bun. Ca să explic să-nţeleagă şi dracu’, SEO-ul nu este numai pentru ca google-ul să te vadă bine, ci şi pentru utilizatorii tăi. Adică, nu doar roboţeii se vor bucura să vadă un site aerisit, care se încarcă într-o fracţiune de secundă şi care are mai mult conţinut relevant decât efecte speciale.

În al doilea rând, un blogăr nu vrea să investească bani în reclame ca să-şi câştige cititorii. Iar un plugin gen All in One SEO Pack nu face tocmai minuni.

Revenind pe subiect, o temă bună pentru un blogăr estea cea care poate fi citită la fel de bine de cititori, cât şi de roboţi. Practic, codul trebuie să fie simplu, conţinutul relevant, iar cuvintele cheie alese foarte bine.

Şi, să dovedesc că am practica necesară în domeniu, iau două site-uri: talentirosit.ro cu tema actuală (premium) şi ortograme.ro cu o temă construită pe un schelet.

talentirosit.ro – codul sursă de pe prima pagină cu 15 de articole are undeva la 2500 de linii. Vreo 400 nu sunt contorizate pentru că fac parte dintr-un CSS. Serverul este în România, iar pingul este de 8ms. Scorul de pe googlelabs pagespeed este de 59.

ortograme.ro – codul sursă de pe prima pagină cu 30 de articole are 356 de linii. Site-ul are reclame de pe google adsense. Serverul este în SUA şi are un ping de 120ms. Scorul de pe googlelabs pagespeed este de 86.

Alte bloguri:

aghiuta.com659 linii, temă premium, ping 8ms, fără plugin de cache, scor 61

kristofer.ro640 linii, temă premium, cu plugin cache, ping 8 ms, scor 81

zoso.ro640 linii, temă simplă, ping 7 ms, fără plugin de cache, scor 79

reportervirtual.ro2500 linii, temă premium, ping 7ms , scor 57

Cazul reportervirtual.ro este un exemplu bun pentru care blogării nu ar trebui să apeleze la teme de ziar cu slidere, featured articles şi alte prostii de genul.

Cazul kristofer.ro este dovada că nu toate temele sunt la fel. Desigur, pluginul de cache contează foarte mult.

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. La Marius Sescu mă aşteptam să fie bun (nu ştiu de ce). La kaysha la fel, pentru că tema e cam slăbuţă (aviz chestiei ăleia cu read more), la mcosti e tema modificată, iar la Mihai: E google, frate. Racheta :))

  2. In afara cuvintelor romanesti pe care le putem gasi si in dex din acest articol, nu am inteles absolut nimic; Toooooootusi: The page Verde de Paris got an overall Page Speed Score of 85 (out of 100) :)) concluzie: nu trebuie sa incerc sa inteleg, norocul meu :))
    Bun articolul!

Webmentions

  • Pentru de dimineață | aghiuţă 30 septembrie 2011

    […] de la Cristi despre cum să-ți alegi tema […]