in Opinie

Cum ar putea Consiliul Local să oprească școlile să ceară bani de la părinți

De fiecare dată când apare câteo idee de introducere a unor consumabile în școli pentru „a-i ajuta de elevi”, acestea vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, să fie suportate de către părinți. De ce se întâmplă asta? Simplu:

În fiecare an, școlile au posibilitatea să ceară bani și de la Consiliul Local pentru a-și putea desfășura activitatea. Știu că se pot bugeta bănci, imprimante, laptopuri, cretă, hârtie igienică, șervețele, apă, detergenți, săpun, materiale didactice etc. În loc ca acestea să se regăsească pe o anexă a unui HCL de finanțare a unității de învățământ, ele se regăsesc, de fapt, pe ordinea de zi ale ședințelor cu părinții, iar apoi sunt transmise pe grupulețe de WhatsApp.

Premisele unei probleme fără rezolvare

  1. Părinții nu vor reclama niciodată problemele astea atât timp cât copii lor sunt în școală. Se plâng pe facebook, înjură sistemul, școala, țara, dar plătesc.
  2. Primarii se plâng că școlile nu fac solicitări de finanțare și aruncă vina în curtea drectorilor, dar se laudă tot timpul că: „sunt bani, dar nu se cer”.
  3. Directorii nu au niciun interes să ceară mai mulți bani pentru că ei sunt numiți politic. Pe o parte intervine efortul de a evalua corect necesarul de consumabile și investiții la nivelul unității de învățământ, efort care este opțional și neplătit, iar pe de altă parte avem de a face cu eficiența manageriale. Într-un fel este văzut la IȘJ un director care face performanță cu doar 10 lei cheltuiți, altfel este un director care risipește sute de mii de lei pe semestru.

Ce cred eu că poate face Consiliul Local pentru a rezolva problema directorilor puturoși

Consiliul Local nu poate „pedepsi” un director de școală, pentru că directorul este cumva în subordinea IȘJ, care aparține de Ministerul Educației. Ce poate face, însă, este să reglementeze nivelul de implicare a instituției primarului în discuțiile dintre părinți și Ministerul Educației.

Părinții nu au timp să se preocupe de birocrație instituțională și nici nu ar trebui să fie nevoiți să facă asta. Ei trebuie să-și vadă de serviciu, să plătească taxele și să aibă grijă de copii. Pe lângă asta, există riscul foarte mare ca elevii ai căror părinți fac reclamație să fie discriminați, în semn de răzbunare, de către profesori, dar și de către colegi.

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, instituția primarului poate deveni mediator astfel:

  • solicitările de finanțare făcute de școli se fac publice, în mod lizibil, pe site-ul municipiului (imediat ce acestea sunt recepționate)
  • în momentul în care școala face o solicitare către părinți, părinții vor avea posibilitatea să verifice pe site-ul municipiului dacă s-au făcut solicitări pentru acel reper și dacă a fost refuzat
  • dacă școala a sărit peste această etapă de solicitare de finanțare suplimentară de la CL, părinții au posibilitatea să reclame acest fapt printr-un mesaj anonim cu textul: „la clasa XX s-au cerut bani pentru proiector” – la care se poate atașa un document: captură la discuție pe WhatsApp, copie după factură (dacă produsul s-a achiziționat deja), captură după SMS, etc.
  • în momentul acesta, instituția primarului este obligată prin HCL ca, în termen de 30 de zile, să intervină și să ia legătura, în numele părinților cu IȘJ și Ministerul Educației pentru rezolvarea situației.

De ce trebuie HCL pentru a obliga instituția primarului să acționeze automat?

Pentru că primarul, Consiliul Local și directorul de școală sunt „produse politice”. Dacă primarul e coleg de partid cu directorul de școală, instituția primarului nu va face nimic. Obligată prin HCL, instituța primarului devine obligată să atenționeze IȘJ și Ministerul Educației cu privire la managementul din școala respectivă. Adică va exista cel puțin un document de comunicare între instituții pe această problemă.

Adică prieten – neprieten, nepot sau naș, directorul de școală intră în atenția instituției/instituțiilor care îi poate/pot măsura performanțele și îi poate/pot desface contractul de muncă.

PS: Nu intru în partid, nu candidez, nu sunt politician sau consilier local. Ceea ce am servit aici este o formă brută a unui proiect de hotărâre, dar cred că dacă se vrea, se poate cizela, trece prin limbajul de lemn al HCL-urilor și s-ar putea implementa într-un termen realist de 6 luni. Doar spun, nu dau cu parul.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Webmentions

  • Facebook Post: 2020-01-20T11:43:24 - Cristi Juverdeanu

    […] Cum ar putea Consiliul Local să oprească școlile să ceară bani de la părinți […]