in Blog

Colaborări politice. Două proiecte extrem de importante pentru Bacău.

Am promis că nu mă voi implica în politică nici dacă voi fi ameninţat cu moartea, tras pe roată, împuşcat în cap de ori, obligat să beau cloruri, sau alte chinuri. Mă ţin de cuvânt. Nu voi face parte din niciun partid politic, nu voi candida niciodata pe un post de primar, nu mă interesează o funcţie politică sau orice altă prostie de genul. Scopul este să mă simt bine, nu?

În precedentele luni am avut două discuţii cu doi oameni politici cu privire la realizarea a două proiecte destul de importante pentru municipiul Bacău. Nu voi da nume, căci nu se cuvine aşa devreme şi nu vreau să fur prea mult din pâinea presei (în cazul în care totul se va realiza cum trebuie).

Astfel, după ce-am umblat de la primărie la guvern, la prefectură şi iar la primărie totul ca să mi se zică despre bugetul local că nu sunt bani să renoveze un amărât de gard pentru o şcoală amărâtă din municipiul Bacău, am stat de vorbă cu un consilier local cu privire la iniţierea unui mic proiect pentru transparenţa bugetului local. Ce înseamnă asta? Practic toate informaţiile cu privire la bugetul pe care îl au la dispoziţie cei din fruntea Bacăului să ne facă nouă viaţa mai bună va fi publicat cu proiecte cu tot.

Banii vor fi justificaţi iar proiectele desfăşurate. Asta înseamnă că tot ceea ce înseamnă ban de la guvern, ban de la UE, sau orice alte fonduri pe care le are la dispoziţie primarul şi compania vor fi puse pe un tabel iar fiecare proiect va putea fi desfăşurat. Dacă a costa un milion de euro, de ce a costat atât? Ce studii s-au făcut? Cât s-a cheltuit pe studiul ăla. Ce materiale s-au cumpărat? Cât a costat? Informaţiile vor fi la îndemâna oricui printr-un mic program implementat pe un site sau un site special va fi făcut.

Ce ar însemna ca acest proiect să se realizeze? Păi multe probleme s-ar rezolva, de la insuficienţa banilor până la scandalurile inutile ce au loc la fiecare şedinţă de consiliu local. Cei care vor veni cu proiecte noi vor avea justificare pe drept cum că de ce ar fi sau nu ar fi bani pentru acesta. De asemenea presa nu va mai putea judeca prin zvonuri cheltuirea inutilă a unor bani. Datele vor fi precise şi nu bazate pe speculaţii. Directorii de şcoli, instituţii care vor avea nevoie de finanţare pentru renovare urgentă sau mai puţin vor avea posibilitatea să verifice de oriunde dacă refuzul autorităţilor este justificat sau inventat.

Pentru cei care cunosc legea – este una care oferă dreptul la informaţii. Proiectul nu constituie niciun atac la adresa cuiva din actuala conducere ci are un scop pur informativ. Adică să nu vină unul de la PNL să-mi zică mie că avem 217 milioane euro băgaţi în proiecte, altul de la PSD că avem 190 disponibili sau încă unul din presă că de fapt avem doar vreo 30 de milioane amărâte. Este vorba de o informaţie publică de mare interes. Un alt motiv pentru care proiectul va fi independent este acela că el va fi, în primă fază, propus consiliului local- dar asta depinde de următoarele zile.

Cu privire la treaba cu proiecte din 2009 care se vor realiza în 2010 – banii alocaţi se discută înainte. Dacă se vor lua bani din 2010, proiectul va fi trecut în perioada 2010. Dacă se vor lua din 2009, va fi trecut în 2009. Dacă se vor lua în fiecare an, va fi trecut fiecare an cu suma care s-a cheltuit. Referitor la partea cu licitaţiile şi cu banii care se vor băga ulterior – vor fi trecuţi în momentul în care se vor cheltui şi se vor justifica la rândul lor – adică se vor trece motivele. Dacă ele sunt prost făcute, atunci vor fi judecate de cetăţeni – dacă lor li se pare incorect – vor vota cu grijă data viitoare.

Motive pentru ca acest proiect să se realizeze acum sunt destule. În primul rând, în acest moment avem nu mai puţin de 3 bugete locale declarate de către indivizi diferiţi şi niciunul nu este sigur. Cine ştie câţi mai vin cu idei că sunt sau nu sunt bani. În al doilea rând el nu va ţine pe un mandat sau cât timp este un partid la putere – ci pe toţi ceilalţi ani, indiferent de cine va ocupa tronul Bacăului.

Cu mai multe detalii voi reveni pe parcurs, în funcţie de cum se vor desfăşura lucrurile. Dacă totul va fi în regulă, săptămâna viitoare vom avea informaţii proaspete şi vor fi publicate la cald.
Tot aici aştept comentariile cu privire la această idee şi sugestii.
PS: Celălalt proiect îl voi divulga zilele următoare după ce voi discuta cu cel ce a promis implicare. Iarăşi fără nume.