in IT

Cel mai bun sistem de operare pentru netbook: Android vs Ubuntu netbook vs Ubuntu desktop vs Windows 7 Starter

Nu m-am sclintit şi încă mai consider că microsoft are câştig de cauză în ceea ce priveşte sistemele de operare, pentru că a reuşit să penetreze piaţa mult mai bine, iar marii dezvoltatori de aplicaţii preferă să creeze şi să vândă produse pentru platforma Windows.

Însă, sistemele de operare de la microsoft sunt destul de lente, mai ales când vine vorba de netbook-uri. Nu, un netbook nu ar trebui să fie considerat un telefon mobil mai mare, aşa cum au crezut cei de la Google când au lansat sistemul de operare Android sau cei din echipa Ubuntu când au lansat Ubuntu netbook (Une).

Windows 7 Starter

Windows 7 starter este un sistem de operare destul de bun, însă nu prea confortabil. Spun asta pentru că la un netbook doreşti să ai o oarecare rapiditate atunci când lucrezi, mai ales când vinde vorba de startup. Astfel, la Windows 7 starter:

 • Vine cu softuri preinstalate care nu-şi au rostul pe majoritatea netbook-urilor
 • Are instalate câteva aplicaţii fără o utilitate, dar venite de la microsoft: gen microsoft office starter edition
 • Startup-ul durează mai bine de 2 minute – iar fiecare aplicaţie capătă o serie de pretenţii la accesare. Yahoo Messenger, de exemplu, devine operaţional la circa 70 de secunde după “sign in”.
 • Nu se poate modifica background-ul fără softuri adiţionale. Asta înseamnă că eşti obligaţi să suporţi imaginea implicită cu logo-ul celor de la Microsoft Windows.
 • Nu-ţi dă voie să bagi XP Mode

Android 2.1

Androidul se vrea a fi sistemul de operare care se bazează pe viteză. Implicit, operaţiile de bază pe care le poate face se referă la multimedia şi navigarea pe internet.  Startup-ul dureză undeva la 10 secunde, cu tot cu conectare la reţeaua wireless. Puncte negative:

 • Nu te poţi conecta cu absolut niciun stick de internet, ori ai wireless ori îţi iei adio de la internet.
 • Se vede clar că este un sistem de operare construit pentru telefoane mobile cu touch screen
 • Nu beneficiezi de un pachet office cât de cât capabil
 • Nu poţi face programare de pe un sistem cu android, decât online.
 • Încă nu am descoperit un client de FTP pentru el.
 • Se închide la 2 secunde după atingerea butonului de Power, fără a te întreba dacă doreşti sau nu să salvezi ceea ce ai lucrat.
 • Tasta “escape” te scoate din orice program
 • Nu recunoaşte celelalte partiţii ale hard disk-ului, decât pe cea în care este instalat sistemul de operare. Recunoaşte în schimb stickul şi card reader-ul
 • Nu recunoaşte dispozitivele periferice decât după restart şi doar o parte dintre ele (nici măcar mouse-ul)

Ubuntu netbook

Ubuntu pentru netbook este un sistem de operare mediocru, însă mult mai bun decât androidul. La fel ca sistemele de operare precedente, sunt o mulţime de restricţii faţă de versiunea desktop. Spre exemplu:

 • Nu ai acces la internet fără o reţea wireless. Totuşi sunt câteva modemuri care prezintă drivere şi pentru linux
 • Instalarea sistemului durează destul de mult.
 • Accesarea programelor este destul de migăloasă, iar căutarea unui program durează câteva secunde bune.
 • Lucrul cu ferestrele e foarte intortocheat, deoarece au preluat mai degrabă modelul androidului: one task at a time.  Nu poţi avea două browsere de internet deschise în acelaşi timp şi să le poţi vedea. Le deschizi, iar ferestrele se aşează una peste alta.
 • se adaugă şi problemele de la Ubuntu desktop.

Ubuntu desktop

Ubuntu desktop vine cu aproape aceleaşi facilităţi pe care le are şi Windows 7 Starter, dar oferă experienţa unui laptop în adevăratul sens al cuvântului, chiar şi de pe un netbook. Vorbim de eliminarea tuturor restricţiilor pe care le-ar putea avea un sistem de operare destinat netbook-urilor şi ne arată că Ubuntu (UNE) a fost o tentativă de a pentra piaţa şi pe dispozitivele ultra mobile.

Bineînţeles că mă refer strict la Ubuntu 10.04. Ce au încercat ei să facă, a fost să creeze un sistem de operare care să suporte rezoluţii mai mici. Netbook-urile mai noi, însă, duc rezoluţii acceptabile, iar sistemul de operare pentru desktop se potriveşte foarte bine.

Punctele negative sunt prezente, din păcate:

 • Nu ai posibilitatea de a folosi un stick de internet de la un provider românesc (îmi rămâne să testez zilele acestea pe RDS).
 • Nu poţi utiliza un plugin de windows media, în condiţiile în care multe site-uri şi-au bazat construcţia pe acest modul.
 • Pachetul Open Office suportă fişierele create de Microsoft Office, dar nu le păstrează, mereu, structura.
 • Firefox-ul rămâne acelaşi browser încăpăţânat, chiar şi pe linux.

Concluzia: Care este cel mai bun sistem de operare pentru netbook?

Spre deosebire de Windows 7 Starter – Ubuntu desktop 10.04 bootează în aproximativ 30 de secunde şi permite accesarea fişierelor mult mai rapid. Este mai securizat şi face ca rularea fişieror media 720p să fie acceptabilă, faţă de imposibilul generat de microsoft.

Instalarea sistemului de operare, Ubuntu desktop, durează cam 15 minute, şi se poate face cu uşurinţă din Windows 7 Starter. La fel, dezinstalarea durează 5 minute. La Ubuntu netbook, instalarea este în jur de 30 de minute.

Durata de viaţă a bateriei este uşor mai ridicată (aproximativ 10  minute în plus), asta pentru că resursele sunt solicitate mult mai puţin. Totuşi, după cum am scris şi la început, nu putem să trecem cu vederea puterea microsoftului cu care a penetrat piaţa şi prin care a reuşit să convingă dezvoltatorii să meargă pe platforma lor. Astfel, cea mai bună soluţie rămâne următoarea:

 • Ubuntu, pentru viteză, în dual boot cu Windows 7 Starter pentru compatibilitatea softurilor
 • Android pentru atunci când ai nevoie doar de acces la internet şi nimic mai mult.

**articolul a fost în baza sistemelor de operare instalate pe Acer Aspire One D255.

Write a Comment

Comment

 1. Al meu a venit cu un XP professional modificat pentru el şi face treabă excelentă. Îţi oferă posibilitatea să instalezi de la început doar aplicaţiile care îţi sunt necesare, butează în cca 30 de secunde, asta incluzând iniţializarea modemului şi conectarea la reţea. Mai are şi opţiunea de save-to-RAM, la care îi ia cam 2-3 secunde sa se închidă şi maxim 5-6 să buteze. De mentionat că în modul save-to-RAM se consumă cam 10% din baterie într’o zi.