Ce să faci când îți „merge greu” calculatorul?

În acest articol mă voi referi la calculatoarele fixe (desktop, tower) ca fiind PC-uri, iar la portabile (notebook, netbook) le voi spune laptopuri. În felul acesta voi evita comentarii precum „laptopul e tot PC” sau că „PC vine de la personal computer”. Pe ambele le voi numi „calculatoare”.


 

În 2015 am avut de-a face cu mai multe tipuri de calculatoare a căror optimizare mi-a dat de furcă. Am lucrat cu laptopuri din 1997-2014, PC-uri „personalizate” din 2002-2010 și PC-uri „dintr-o bucată” sau „branduite” din aceeași perioadă. Am reușit să-mi încimentez ideea că un calculator produs și asamblat de o companie (IBM, Lenovo, Fujitsu Siemens, Dell) este mult mai fiabil decât unul asamblat de consumator. Nu același lucru se poate spune despre un laptop, așa că voi dezvolta subiectul începând de aici.

Performanța componentelor ieftine

Cele mai greoaie calculatoare pe care le-am întâlnit până acum sunt PC-urile  „personalizate”, făcute din bucăți de către consumator, și laptopurile pentru publicul larg (cele mai multe modele Acer sau MSI, un număr limitat de modele de la ASUS, Dell și Lenovo) ale căror prețuri nu depășesc 500 de euro după lansare. Vânzătorii (în cazul PC-urilor) și producătorii (în cazul laptopurilor) „îmbată” utilizatorul obișnuit cu „performanța” și anunță rezultate excepționale prin procesoare cu multe nuclee, spațiu de stocare imens, RAM și câteva plusuri în sectorul grafic (rezoluție mare și procesare HD).

Performanțele la preț mic se traduc, de regulă, prin componente ieftine, asamblate prost. Ca exemplu: la un laptop cu procesare pe AMD se mai omite o gură de aerisire sau se montează un HDD care nu rezistă la temperaturi mai ridicate. De regulă, acesta cedează la scurt timp după expirarea garanției de producător (1-2 ani).

Optimizare hardware

Primul pas pentru optimizare: deconectați toate perifericele

Lăsați calculatorul să funcționeze cu un minimum de dispozitive atașate la el: tastatură și monitor. Orice componentă defectă poate influența negativ modul de funcționare.

Pasul doi: verificarea temperaturii

Asemenea multor dispozitive electrice/ electronice, un calculator cu febră rulează ineficient. Asigurați-vă, așadar, că procesorul, HDD-ul, placa grafică și memoria RAM sunt aerisite corespunzător. În cazul procesorului, curățați cooler-ul, radiatorul și gura de aerisire. Schimbați și pasta termică. Dacă sistemul de răcire este ineficient, va trebui să-l îmbunătățiți. Dacă sunteți pasionați de inginerie, vă puteți juca prin crearea unor căi de ventilare suplimentare.

HDD-ul de pe un calculator poate avea un sistem de răcire suplimentar. La un laptop situația se complică și v-aș recomanda să cumpărați o unitate de stocare care să reziste la temperaturi mai ridicate. La fel vă pot spune și despre plăcuțele de RAM.

Temperatura componentelor se poate verifica folosind softuri gratuite precum CPU Temp

Pasul trei: verificarea HDD-ului

Din start: dacă un HDD „bate, troncăne sau tușește” – trebuie schimbat. Așa cum am scris, vânzătorii de PC-uri și producătorii de laptopuri preferă să folosească componente proaste care au capacitate mare de stocare. În general, se rezumă la atât șii lasă pe planul al doilea vitezele de scriere, citire, buffer sau rezistența la șoc și temperatură.

Verificarea HDD-ului se face mai întâi cu un utilitar gratuit oferit de producător, apoi cu alte utilitare sau metode ale sistemului de operare. În general, acestea sunt gratuite.

Pasul patru: verificarea memoriei RAM

Folosind o unealtă software gratuită, faceți teste la memoria RAM. Chiar dacă plăcuțele par a fi „sănătoase” din punct de vedere fizic, ele se pot îmbolnăvi asemenea unui HDD. Performanța unui calculator cu memorie RAM defectă este mult mai redusă decât cea a unui calculator cu memorie RAM redusă. Asigurați-vă că respectați și regulile „bătrânești” cu privire la frecvența și producătorul memoriei.

Pasul cinci: chipsetul grafic și alte componente ale plăcii de bază

Folosind un software de specialitate, încercați să reparați probleme ale plăcii de bază. Pentru chipsetul grafic (care poate fi dezlipit din cauza temperaturii sau care nu e ventilat corect) puteți folosi unelte de benchmark pentru a-l solicita și a observa momentul în care începe să îngreuneze sistemul de calcul. Producătorii de laptopuri oferă, la rândul lor, câteva utilitare gratuite pentru diagnoză.

Pas opțional: verificați bateria/sursa de curent

Un sistem de calcul care nu este alimentat corespunzător sau este alimentat în șuturi nu poate fi performant. Fie veți primi erori grave, precum BSOD-uri, fie calculatorul va lucra într-un ritm foarte lent. În cazul laptopului este suficient să îndepărtați bateria. În cazul unui calculator puteți deconecta câteva componente consumatoare (unitate optică, o placă de sunet, un HDD secundar etc)

Optimizare software

Unii preferă să verifice mai întâi partea software, apoi să treacă la hardware. Nu am să intru în detalii pe această temă pentru că ține de pasiunea fiecăruia. Vreau doar să menționez că „formatarea windowsului” e o prostie atât în exprimare, cât și în soluție tehnică. Cel care propune asta se pricepe mai mult la bătut cuie decât la înșurubat.

Pasul unu: softuri originale

Orice program piratat scapă din start de garanția dezvoltatorului. Cu cât programul instalat influențează sistemul de operare, cu atât sunt mai mari riscurile ca sistemul de calcul să dea rateuri. Situația este cu atât mai gravă cu cât însuși sistemul de operare este „tras de pe net”. Pe lângă asta, gândiți-vă că nimeni, nici măcar pirații, nu-și consumă timpul moca pentru a vă pune la dispoziție softuri utile. Există o chichiță.

Pasul doi: softuri inutile

Calculatoarele care vin cu sistemul de operare preinstalat au, de regulă, o serie de softuri care nu ajută mai deloc utilizatorul. Multe dintre acestea țin de lucrul cu fișierele, fie că le protejează, partajează sau le face mai accesibile. Recomandat ar fi să scăpați de ele, așa că vă invit să folosiți utilitarul de pe decrap.org – șterge tot și lasă doar programele sistemului de operare.

Pasul trei: alegerea unui antivirus corespunzător

Antivirusul îngreunează activitatea calculatorului fără a avea, neapărat, legătură cu memoria RAM sau cu procesorul. Lucrul cu fișierele poate face sistemul de calcul să fie aproape inutilizabil atunci când acesta efectuează o scanare de rutină.

Dacă aveți un calculator cu memorie RAM redusă, orientați-vă către un AV care are activitate redusă și nu afectează timpii de încărcare. Dacă aveți probleme cu HDD-urile, orientați-vă către un AV care are activitate redusă.

Pentru calculatoarele foarte slabe, vă puteți folosi de un antivirus de rețea sau un antivirus care să ruleze la comandă. Fiți precauți când navigați pe internet sau când folosiți unități de stocare externe.

Ce vreau să mai rețineți este că Windows 10 are inclus un antivirus destul de bunicel pentru activități personale, așa că nu trebuie să vă îngrijorați dacă nu găsiți o altă soluție.

Pasul patru: fișierele de pe HDD-ul de lucru

Pentru cei care țin sistemul de operare pe același HDD cu fișierele de lucru/ media rețineți acest aspect: cu cât un HDD este mai încărcat, cu atât viteza de lucru este mai mică. Chiar dacă folosiți mai multe partiții, dispozitivul solicitat este același. Pe cât este posibil, faceți backup la fișiere pe alte unități de stocare.


 

Cam acestea sunt soluțiile pe care le puteți face „de-acasă”, fără să apelați la specialiști. Dacă, totuși, nu vă descurcați, încercați să nu mergeți la service-urile care „formatează windows”. E spre binele vostru, al calculatorului și al buzunarului.

sursa foto: calculator via shutterstock

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.