in Blog, IT, Premium

Antivirusul “Precauția” a expirat. Caut antivirus

… iar pirateria scârție.

Prin 2005 îi sfătuiam pe cei care se chinuiau să deslușească tainele sistemelor de operare să fie precauți pentru că antivirusul nu-i poate proteja la nesfârșit de viruși. Mai mult, dacă erau suficient de prudenți, puteau să renunțe temporar la softurile de securitate ca să se poată baza pe o viteză de lucru mai mare.

Scuza mea pentru tânărul Juverdeanu era că în 2005 internetul provincial era pe la începuturi. Conexiunile încă se făceau prin rețelele de cartier, abonamentele erau scumpe, iar piața IT era în creștere. V-ați prins, calculatoarele erau slabe, iar utilizatorii se mândreau dacă aveau un port USB  la îndemână pentru a se juca. Pentru nostalgici, vă reamintesc că pe-atunci era în floare virusul Win32.Jeefoo, un progrămel malițios care bușea toate executabilele care îi veneau la îndemână.

sursa: pctechnotes.com

sursa: pctechnotes.com

Subliniez faptul că actualizarea antivirusilor se făcea, de cele mai multe ori, prin descărcarea unui fișier de către un utilizator și împărțit prin LAN, folosind DC++ sau oDC. Cei care nu aveau internet, purtau după ei borsete cu CD-uri și vindeau câteo bucată prin vecini, cu 5-10 lei. Nu era ilegal, pentru că era vorba de soluții gratuite, dar la care se ajungea destul de greu. Astfel, pe forumuri, mulți se plângeau că au antivirus, dar virușii se plimbau ca la mama lor prin PC. Actualizările întârziau, iar de asta profitau revistele XPC sau Level, care includeau câte un CD cu diverse utilitare.

antivirus

Le puteai recomanda oamenilor să fie precauți, să nu folosească crack-uri, să nu acceseze site-uri deocheate (nu că ar fi putut mulți dintre ei), să se rezume la fișiere de încredere. Evident, mulți au încercat, puțini au reușit. Alții au preferat să renunțe de tot la antivirus pentru că „oricum erau degeaba”, iar virușii nu erau suficient de puternici pentru a le atrage atenția. O soluție temporară era chiar să ții fișierele arhivate, iar când virusul îți distrugea executabilul, îl descărcai cât să-l folosești. Nu pierdeai mult timp decât dacă aveai un soft care îți mai și dădea BSOD din când în când (se consumau resurse, sursa era decalibrată din cauza rețelei electrice mai vechi de 30 de ani, iar sistemul de operare făcea cum credea el că e mai bine).

În service-uri, chiar ți se spunea că: „antivirusul ăsta e prea puternic pentru sistem și de-aia te dă afară”.

sursa foto: laptopnews.ro

sursa foto: laptopnews.ro

Revenind pe meleaguri mai actuale, dacă ar fi să limităm precauția doar la nivelul securității web, am putea zice că da, este o idee bunicică. Eu îmi pot da seama dacă un site are conținut malițios, dacă un link conținue un virus, sau dacă un fișier primit prin email își are sau nu rostul.

În schimb, nu pot controla conținutul mediilor de stocare externe care încă se mai plimbă din calculator în calculator. În fond, scopul unui stick, flash drive sau hard disk extern este acela de a purta datele dintr-un sistem în altul. Nu toată lumea a cunoscut tranferul online, iar multe calculatoare nu cunosc încă o conexiune suficient de puternică la internet. Deci, da, încă ne mai plimbăm cu discheta după noi.

Virușii pleacă din școli

Pericolul cel mai mare vine din școli, acolo unde se primesc licențe și se instalează antiviruși. Un rai pentru datele noastre, am putea zice, dacă nu ar exista o problema și mai mare: lipsa inginerilor IT. În timp ce universitățile produc șomeri pe bandă rulantă, școlile se află într-o criză de personal pe care nu o recunoaște nimeni: lipsește persoana care să se ocupe de întreținerea sistemelor.

Astfel, după modelul unui singur angajat la 3-4 laboratoare de informatică, într-un liceu se preferă limitarea antivirusului la o singură instalare, iar update-ul se lasă pentru următoarea revizie: când calculatorul crapă de tot și necesită atenția imediată a sistemului.

Alții se bazează pe bunul simț al elevului care va actualiza antivirusul când se va conecta la calculator. (not)

Trec pe la firme și instituții

Pentru că antivirusurile care sunt gratuite pentru IMM-uri au început să dea rateuri. Microsoft Security Essentials a pierdut detașat contactul cu realitatea, iar celelalte sunt gratuite numai pentru persoane fizice. Stickul se plimbă în continuare, iar virusul își face transfer.
32a8180c-def8-419d-87ba-10c1723bebcf[1]
De la clasica scuza: „dar cum de s-a virusat pentru că eu pun doar documente și poze”, s-a ajuns la o blamare generală de genul „calculatorul lu’ ăla mi-a dat viruși”, pretinzând că securitatea datelor personale ar fi obligația altora și nu a utilizatorului. În felul acesta, IT-iștii noștri vor apleca mereu urechea la probleme minore, a căror rezolvare ar fi banala instalare a unui antivirus capabil.

În timp ce eu, de exemplu, ar trebui să găsesc soluții sau să creez soluții pentru facilitarea utilizării sistemului, alții au grijă să ia contactul cu mine pentru a le demonstra că au un virus în sistem.

Așa se pierd bani

O licență pentru o instituție poate valora câteva sute de lei, dacă este luată cu cap. Tratamentul general este acela de a nu da bani pentru o licență și de a recurge ulterior la soluția de avarie: formatare. Antivirusul care se instalează în 10 minute și care necesită tot cam atât timp petrecut pe zi pentru o administrare corectă va bate pasul cu reinstalări ale sistemelor de operare și restaurări de backup. De asemenea, se apelează intens la așa  numitele servicii devirusare care valorează câteva sute de lei într-un service, ca să nu mai vorbim de un proces „fictiv de recuperare a datelor”.

Iar virușii au grijă să convingă utilizatorii că au nevoie de mai multe resurse, că sistemele sunt stricate sau că de vină ar fi chiar și furnizorul de internet. Banii se duc.

Soluții de avarie

Persoanele care nu sunt sigure de activitatea desfășurată pe sistemul de calcul îți pot testa datele folosind un „online scanner” de la un antivirus de renume sau pot utiliza CD-uri de recuperare create gratuit pentru mediul linux. Sunt procese care durează câteva secunde și care bat oricând „precauția” interpretată global ca un antivirus redutabil. Mai departe se pot cheltui câteva zeci de lei anual pentru protejarea unui sistem de calcul, la fel cum s-ar putea da câțiva lei în plus pentru un sistem de operare cu licență. Să nu uităm, totuși, că orice crack folosit te va dezveli de „drepturile europene ale consumatorului” pe care crezi că le ai.

online-scanner

În fond, nimeni nu-ți va garanta siguranța datelor investiția ta se rezumă la piraterie sau la precauție.

Link-uri utile:

Write a Comment

Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Webmentions

  • #Retrospectiva săptămânii #4 : Cristi Juverdeanu

    […] Antivirusul “Precauția” a expirat. Caut antivirus […]