Am dezvoltat un navigator web controlat de mouse, pentru nevăzători

..pe care-l voi pune la descărcat până la sfârșitul anului. Am mers pe ideea că un nevăzător are nevoie de un soft care să-l ghideze prin voce asupra localizării cursorului. În faza curentă, navigatorul meu permite citirea articolelor de pe vreo 5 site-uri din România, care sunt scrise corect, cu diacritice.

După selectarea publicației, programul returnează ultimele cinci titluri, dintre care utilizatorul va alege unul spre a-i fi citit. Evident, fiecare titlu se citește când mouse-ul se află în zona sa activă.

Primul „release” al aplicației a fost prezentat la Sesiunea de Comunicări Științifice din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, iar mai târziu ca proiect de diplomă. Profesorii din comisie au notat proiectul cu 9.5 (mdea), iar acum aștept o opinie din partea Asociației Nevăzătorilor din România.

Mai vreau să adaug ceva funcționalități, dar voi investi timp în funcție de aprecieri și necesitate. Prin urmare, cum vi se pare ideea?

14 comentarii

 1. Ideea mi se pare geniala. Pana acum nu am vazut asa ceva si cred ca o sa fie destul de util si poate chiar un sut in fund pentru mai marii dezvoltatori de aplicatii.

  Pentru citire presupun ca ai folosit un sintetizator de voce, nu? Nu ai (sau ai avut) probleme cu citatele din articole?

 2. Mersi. Singura problemă pe care o am este la sunetul „ă”, care e imposibil de scos prin combinație de caractere (cum e ț sau ș).

 3. In rusa tot exista litera Ăă=Ээ si combinatiile pe care le stiu din alte limbi pentru aceasta litera e doar „eh” si „je”, in rest se foloseste doar sunetul „e”, mai exact in l.franceza, engleza si germana э = e.

  1. Ar fi interesant să fac un algoritm ca să preiau un sunet echivalent din altă limbă. Voi încerca. Mersi!

  1. Deocamdata voi face un video de prezentare, pentru ca nu doresc sa-l lansez in starea actuala (sunt multe elemente active pentru debugging, inutile pentru utilizator), dar ne putem vedea oricand pentru o demonstratie live.

 4. Cristi, probabil nu ma cunosti, dar daca vrei mai multe informatii te poti interesa pe la Razvan Bibire sau Florin Popescu. Dupa vreo 13 ani in presa am lucrat vreo 6 luni la Asociatia Nevazatorilor din Bacau si inca mai patrez legatura cu ei. Din cate-i cunosc eu pe cei de la Asociatia Nationala a Nevazatorilor, punctul lor de vedere nu va veni foarte curand. Daca vrei insa, te pot ajuta sa luam legatura direct cu nevazatorii din Bacau si le putem prezenta ideea ta direct, pe lan local.

  1. Nu aștept un răspuns oficial. Am fost la ei înainte de a face softul, iar acum, după ce am terminat o varianta utilizabilă, am discutat cu un membru să facem o probă. A zis că săptămâna viitoare putem să încercăm. Oricum, mulțumesc pentru sprijin și, dacă va fi nevoie, voi apela 😀

 5. Sunt cateva mii de softuri asemanataore . Nu ai inventat roata si nici nu o sa o reinventezi . Copy/paste la cateva coduri din alte stofturi o sa te oboseasca la un momentdat .
  Nu te obosi sa-mi cauti id’ul/ip’ul Sunt din Bacau 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.