in IT

ACTA şi efectul revoluţionar: Al doilea internet

Peste tot se comentează acum despre cât de naşpa ar fi ACTA dacă ar intra în vigoare. Personal, am ajuns la concluzia că frica asta a internauţilor duce mai mult la ideea promovată de americani în filmele cu hipioţi: guvernul ne controlează, nu putem evolua, suntem marionete.

Mai întâi se explicăm ce înseamnă internetul, iar pentru asta am să vă rog să vă amintiţi puţin de primele tentative de networking pe la noi. Nu mă refer la dialup-ul de la Romtelecom, ci la reţelele casnice, de scară, de bloc şi de cartier. Practic, mai multe calculatoare legate între ele pentru sharing şi gaming, dar fără acces în exterior. Adică tot traficul era în interiorul reţelei, imposibil de monitorizat după cum prevede ACTA.

Imaginaţi-vă că internetul propriu-zis este o conexiune între aceste reţele, formând la rândul său o reţea închisă. Asta înseamnă că are şi el o limită, nu este infinit, dar este imens. Cu alte cuvinte, aşa cum se pot forma mai multe reţele de cartier (LAN), aşa pot apărea două interneturi (mai multe reţele de tip WAN).

Cu siguranţă că, odată cu aşa zisa monitorizare a providerilor asupra pachetelor receptate de client (trafic, upload, download), ne vom întoarce temporar la intranet. Norocul nostru este că orice sistem de calcul se poate conecta simultan la mai multe reţele, aşa că nu vom avea foarte multe de pierdut, aici.

Urmează, apoi, conectarea reţelelor mici. Se pot face la nivel de cartier şi, mai apoi, de oraş. Dacă, în 22 de ani, internetul a “explodat”, pur şi simplu, imaginaţi-vă că  acum există tehnologia şi avem cunoştinţele necesare pentru a crea un al doilea WAN (world area network). Ar lua mai mult de 5 ani implementarea? Nu cred, dar, personal, spun că  ACTA ne-ar oferi şansa să fim martori mai degrabă la inovaţii în domeniul telecomunicaţiilor, decât la stoparea progresului.

Ca să nu vorbim doar la nivel de reţelistică, ci şi la nivel de software, gândiţi-vă că  pentru securizarea transferului de date s-a creat ceea ce se numeşte torrent. Imaginaţi-vă la ce pot duce restricţionările prevăzte de ACTA.

PS: Conceptul de “al doilea internet” există încă de la introducerea IPv6. Puteţi citi despre el dacă faceţi puţin “research”.

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • ACTA poate grăbi formarea celui de-al doilea internet! | Zile și Nopți Bacău 13 februarie 2012

    […] Citeşte tot articolul pe http://www.talentirosit.ro […]

  • De ce nu văd un viitor în ACTA | talentirosit.ro 13 februarie 2012

    […] lângă grăbirea procesului de creare a celui de-al doilea internet, ACTA poate atinge un alt subiect delicat de care se izbesc, în special, statele est-europene. Să […]

  • De ce nu văd un viitor pentru ACTA în România - Blog Bacău 13 februarie 2012

    […] lângă grăbirea procesului de creare a celui de-al doilea internet, ACTA poate atinge un alt subiect delicat de care se izbesc, în special, statele est Europene. Să […]