Universitatea din Bacău, singura din municipiu cu parcări pentru biciclete

Singura instituţie de învăţământ care încurajează folosirea acestui mijloc de transport este Universitatea din Bacău, deşi foarte mulţi elevi reclamă că nu au posibilitate să vină cu bicicleta la şcoală.

Vlăduţ Nuţu, primvicepreşedintele Ligii Studenţilor ne-a comunicat că iniţiativa a pornit de la studenţii care, în număr tot mai mare, şi-au exprimat dorinţa de a veni cu bicicleta la facultate. „Am primit multe cereri privind acest aspect, iar noi am fost şi le-am pus pe masă domnului rector. Acesta a reacţionat prompt, spunându-ne că nu e nicio problemă, iar la câteva zile parcarea a fost amplasată. Dânsul ne-a promis că, dacă numărul solicitărilor va creşte, va creşte numărul de parcări amplasate în campus.

Investiţie zero

Valentin Nedeff, rectorul  Universităţii „Vasile Alecsandri” susţine că astfel de solicitări venite din partea studenţilor sunt foarte bine venite: „Investiţia a fost zero din punct de vedere financiar. Avem un depozit de materiale reutilizabile şi am avut posibilitatea de a realiza acele parcări cu muncitorii noştri. Avem o facultate de ingineria mediului şi suntem conştienţi că studenţii de-acolo au un spirit ecologic.”

Chiar şi profesorii vin cu bicicletele

Rectorul a ţinut să precizeze că nu doar studenţii vin cu bicicleta la facultate. Chiar şi o parte dintre profesori apreciază implicarea facultăţii şi parcurg dimineţile pe două roţi până la universitate. „Avem profesori de la Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării care vin cu bicicleta, dar şi alţi angajaţi. Cred că orice instituţie ar putea să investească 1000 lei pentru o parcare de 10-20 de biciclete fără probleme.” a încheiat Valentin Nedeff.

Nu doar profesorii de la Universitate preferă acest mijloc de transport. Olteanu Eugen de la Colegiul Naţional „Ferdinand I „susţine că merge cu bicicleta de ani buni: „De la o vreme nu e tocmai indicat să mergi cu bicicleta prin Bacău, dar nu am renunţat chiar dacă am cunoscut situaţii nu tocmai plăcute. La noi s-au făcut petiţii vreo 5 ani la rând, chiar şi în 2009-2010 am văzut elevi care veneau la mine pentru semnături, însă nu are cine să le asculte cererile. Directoarea are mâinile legate de primărie.”

Studenţii şi elevii sunt de părere că ar fi normal ca primăria şi directorii să cadă cumva la un acord şi să încurajeze bicicliştii. „Ei nu fac altceva decât să ne încurajeze să cheltuim bani cu taxiul, să venim cu maşina şi să ajungem obezii Europei” a spus Ionuţ T, elev la Henry Coandă.

„Sincer ?. Până să ajungi la parcări noi nu avem nici măcar pista pt. biciclişti. Mi se par utile dar doar în statele civilizate, că la noi se fură ca în codru sau se distrug” a comentat Cristi T, elev la Mihai Eminescu.

**talentirosit.ro va publica în curând o listă cu parcările de biciclete ce se regăsesc pe raza municipiului Bacău

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.