Bacăul devine oraș comercial. Nu e rău

Recent, s-au demolat clădirile de la Pobac și deja am văzut reacții negative. Așa cum mă așteptam, postacii se arată a fi indignați, că „uite-așa s-a mai distrus o fabrică” și „sigur, se mai face un mall”. Aș zice că preferă să stea cu ruina în centrul orașului și, mai ales, că adoră focarul de infecție.

Dacă ar fi să lăsăm scepticismul deoparte, ar trebui să preferăm oricând un centru comercial în locul unor clădiri dezafectate ale unor fabrici care s-au închis în anii 90.

De ce ne-ar deranja dacă s-ar mai construi un mall?

Lumea are impresia că un producător local înseamnă mai multe locuri de muncă și angajați mai bine plătiți. În realitate, însă, producătorii locali angajează, de cele mai multe ori, muncitori necalificați pe care îi plătește cu salarii mizerabile. Nu spun că un hypermarket și-ar aprecia mai mult angajatul, dar una e să lucrezi la o mașină, riscându-ți sănătatea din cauza materialelor pe care le folosești, și alta este să lucrezi, în condiții de stres, cu oameni. Efort mai mic, spun eu, pentru aceiași bani.

Pe lângă asta, cei care comentează sunt consumatori, fie că au de gând să recunoască sau nu.

Dar hypermarketurile nu angajează ingineri

Ba da, îi angajează, dar nu pentru producție. Dacă un student nu are de gând să lucreze în Bacău, atunci poate studia orice și oriunde.

Dacă unui student îi place o anumită meserie, atunci trebuie să o fi văzut undeva, nu? Nu cred că ar fi putut cineva să practice „ingineria” printre boschetarii de la „Proletaru”, „Partizanu”, „Letea” sau „Confecția”.

Bineînțeles, dacă alegi să înveți o profesie pentru că e singura la care ai putea face față atunci când e vorba de studii, atunci îți meriți soarta. Nimeni nu va construi o fabrică special pentru a te putea angaja pe tine.

Și totuși, Bacăul este un târg

Asta a fost, asta va fi. Producătorii aduc avantaje, dar nu sunt obligatorii. Nu ar trebui să ne displacă ideea unui turism comercial. Cei care umblă un pic pe-afară știu că astfel de orașe au succes și stau foarte bine din punct de vedere economic.

În alte ordine de idei, Bacău nu are o identitate economică. Despre Iași știm că e centru universitar, iar despre Piatra Neamț știm că este oraș turistic.

Bacăul ar putea fi recunoscut pentru comerț și servicii, iar strategia de dezvoltare ar putea pleca de aici.

2 comentarii

  1. Eu sincer nu stiu ce fumati voi, bloggerii din Bacau, dar trebuie sa fie ceva bun. Rationamentul tau din postarea asta e atat de eronat incat daca as vrea sa-ti explic de ce nici nu as sti de unde sa incep.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.